Op vakantie wil je natuurlijk zoveel mogelijk fraaie foto’s maken van al het moois dat je tegenkomt. Zomervakantie, wintersport, een midweek of weekendje weg, of zomaar spontaan eropuit op je vrije dag? Waar je vroeger nog een flinke camera nodig had om acceptabele foto’s te schieten, kun je dit tegenwoordig net zo goed doen met de smartphone die je toch al bij je hebt. Kijk, dat scheelt een hoop gesleep en gedoe.
Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan een workshop smartphone fotografie bij mij. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.
Arme wij
Jarengeleden hadden we het eigenlijk best wel zwaar. Want de zware fototas ging overal mee naartoe. Ook op vakantie liep je dus met een loodzware camera om je nek of over de schouder en had je keuzestress over welk objectief je nu weer het beste kon gebruiken. Niet meer doen! Want de laatste jaren is de fotokwaliteit van smartphones zodanig toegenomen, dat het vrijwel geen zin meer heeft om nog een ‘traditionele camera’ mee te nemen op vakantie. Het mag natuurlijk wel, maar heeft dat nog wel meerwaarde?
Fotograferen zonder technische kennis
Kijk, als je het gewoon leuk vindt om met een grote camera en een paar lenzen rond te lopen, met allemaal knopjes en menu’s vol instellingen te spelen en – vooral – bereid bent om veel tijd te investeren om de technische werking van jouw camera te achterhalen, dan is daar natuurlijk niets mis mee. Echt nodig is het alleen niet meer, omdat smartphones nu zo goed zijn, dat je met bijzonder weinig inspanning net zulke mooie foto’s maakt.
Sterker nog, en daar hamer ik keer op keer op in mijn artikelen, blogs en vlogs, de kans dat je met een smartphone prachtige foto’s maakt, is zelfs vele malen groter dan wanneer je een spiegelreflex of systeemcamera koopt. Want alleen als jij bereid bent om je intensief in de (fototechnische) werking van dit soort complexe camera’s verdiept, lukt het je daarmee ook – en eerder niet. En dan heb ik het niet eens over de ‘verplichte’ nabewerking. Want camerafoto’s zijn bijna nooit meteen af. Je moet ze ook nog flink bewerken, en dus weten hoe je dat moet doen, om er echt iets moois van te maken.
Met telefoons ligt dat gelukkig anders. Dat komt vooral omdat smartphones nu in staat zijn om met één druk op de (scherm)knop de wereld om ons heen nagenoeg vast te leggen zoals wij die waarnemen. Daar moet je met een ‘gewone’ camera vaak best veel moeite voor doen en – nogmaals – daar hebt je een flinke dosis camerakennis én fotobewerkingskennis voor nodig. Dus waarom zou je moeilijk doen als het zoveel makkelijk kan!
Aandacht voor wát je hóe vastlegt
Dat wil niet zeggen dat het nu alleen nog maar een kwestie is van mikken en klikken, of in het geval van smartphonefotografie: mikken en tikken. Zeker niet. Dat is het ook nooit geweest. Welke camera je ook gebruikt – en dus ook met een telefooncamera, het is vooral belangrijk dat je aandacht besteedt aan hoe je iets het beste in beeld brengt. Inderdaad, jouw oog is veel belangrijker dan dat je weet hoe een camera technisch werkt!
Vraag je bijvoorbeeld af wat het nu eigenlijk is dat je hier zo mooi, bijzonder, of uniek vindt. Die sfeer en dat gevoel wil je immers mee naar huis nemen. Waar ga je vervolgens staan om dit zo goed mogelijk vast te leggen, wat neem je in beeld en wat laat je weg, hoe maak je optimaal gebruik van het licht, hoe geef je het beeld diepte zodat het niet bij een vlakke weergave blijft, en ga zo maar door.
Dit geldt dus ongeacht welke camera je gebruikt.
Groot voordeel van een smartphone is dat je niet een karrevracht aan technische kennis nodig hebt om dat beeld daadwerkelijk vast te leggen. Eindelijk hoef je geen halve of hele techneut meer te zijn om mooie foto’s te maken. Terwijl je nog steeds voldoende invloed hebt op hoe het beeld door jouw telefoon wordt vastgelegd. Zoals wat er scherp op de foto komt, welke helderheid het beeld moet hebben en ook hoe je hiervan kunt afwijken als je een wat creatievere foto in gedachten hebt.
Veel lol, geen gezeur
Steeds meer mensen beseffen dat je nu eindelijk zonder die zware camera of fototas op reis kunt. Ja, ook veel beroepsfotografen en hobbyfotografen. Heerlijk ontspannen, optimaal genieten van je vakantie, geen gesleep en gedoe meer. Dat is niet alleen fijn voor jou, maar ook een stuk leuker en gezelliger voor jouw reisgenoot of reisgenoten.
En hoe zit dat met mij? Zelf vind ik smartphonefotografie enorm bevrijdend werken en ik verbaas mij soms nog steeds over wat je allemaal met de camera(‘s) in je telefoon kunt doen. En ik blijf erbij: waarom ingewikkeld doen met een camera, gevolgd door een flinke portie verplichte nabewerking, terwijl het zoveel makkelijker kan met je telefoon. Al direct zijn je telefoonfoto’s even mooi of zelfs veel mooier dan camerafoto’s, zelfs zonder ze te bewerken.
Ik heb nog wel enkele (kleine, lichte) camera’s, vooral bedoeld voor redactionele en zakelijke opdrachten en ik merk dat ik deze aanzienlijk minder vaak (soms zelfs nauwelijks) oppak voor eigen gebruik dan voorheen. Wegdoen is voor mij nog een stapje te ver, maar of ze voortaan nog meegaan op vakantie? Ik denk dat jij het antwoord al weet!
Update!
Nu de zomervakantie van 2023 achter de rug is, kan ik luidkeels bevestigen dat een smartphone echt meer dan voldoende is om prachtige vakantiefoto’s en reisfoto’s te maken. Want: voor het eerst sinds de lagere school (let op, dan heb ik het over de jaren zeventig :-) heb ik dit jaar geen enkele camera meegenomen op vakantie!
Echt een unicum! Een enorme stap voor mij, omdat ik dus nagenoeg mijn hele leven overal met mijn camera naartoe ging. Kort geleden is het zelfs 23 jaar geleden dat ik mijn allereerste digitale camera kocht (augustus 2000). Met maar liefst drie megapixels aan boord en dat kostte mij toen (schrik niet) drieduizend gulden. Daarvoor fotografeerde ik volledig analoog. Oké en sinds 1997 een soort van digitaal ernaast via een DV-videorecorder, omdat je hiermee ook een soort van “foto’s” kon vastleggen. Maar ik dwaal af :-)
Tijdens de twee weken vakantie heb ik mij uitstekend vermaakt met alleen mijn smartphone en ik heb echt een enorme berg aan foto’s en films gemaakt. De “ouderwetse camera” heb ik geen moment gemist. Sterker, het was juist een verademing, een openbaring en ik heb mij nog nooit zo goed vermaakt en ontspannen. Geen gesleep en gedoe, die telefoon is immers zo gepakt, weegt niets en de beeldkwaliteit is fantastisch. Ook geen wikken en wegen welke lenzen ik nu weer moet meenemen en welke achterblijven, of waar je alles veilig opbergt als je bijvoorbeeld uit eten gaat of een dagje alleen van de zon, het strand, of het zwembad wilt genieten.
Natuurlijk waren er soms situaties waarin ik met de “grote camera” net wat meer mogelijkheden had gehad. Maar dat gebeurde verrassend weinig, dus sleep je voor die enkele keer wekenlang een karrenvracht aan cameraspullen mee? Ik niet. Die tijd is geweest. Daarnaast, een smartphone kan tegenwoordig enorm goed omgaan met bijvoorbeeld complexe lichtomstandigheden. Terwijl dat met een gewone camera juist extra veel moeite en inspanning kost, waardoor je er dus eigenlijk alleen maar nog meer last van hebt. Met een smartphone kun je het ook altijd wel oplossen, dat maakt je een stuk creatiever en daar heb je alleen maar profijt van!