Geplaatst op

Geboorte en ondergang van een ster – Iridium Flares fotograferen

Iridium Flare door Kees Krick Media

Enkele keren per jaar zijn er zogenaamde vallende sterren te zien. Meteoren die in de dampkring verbranden en daarbij een fel lichtspoor achterlaten. Nu moet je wel geluk en geduld hebben om een paar heldere meteoren te zien. Ze fotograferen is al helemaal lastig. Een donkere plek opzoeken en een nachtje je camera laten doordraaien zijn er al snel voor nodig. Maar het kan ook anders, want er zijn regelmatig zogenaamde Iridium Flares te zien.

Geen zin om de hele nacht op te blijven in de hoop een sporadische vallende ster te zien? Ziehier de Iridium Flare. Daarvan weet je honderd procent zeker dat je hem zult zien. Mits het (gedeeltelijk) onbewolkt is natuurlijk. Daarnaast weet je exact hoe laat en waar hij aan de hemel zal verschijnen. Al dagen van tevoren en tot op de seconde nauwkeurig is het bekend. ‘s Avonds even een minuutje in de tuin of op het balkon staan is voldoende. Nog voor je het koud krijgt ben je alweer binnen ;-)

Deze foto is ongeveer een uur na zonsondergang gemaakt. Voor het oog is de hemel dan al nagenoeg zwart, maar voor een camera zit er nog meer dan voldoende kleur in de lucht. Vandaar de diepblauwe kleur. Wat je met het blote oog ziet is wel iets heel anders dan wat er op de foto verschijnt. Zelf zie je plotseling vanuit het niets een erg felle ster ontstaan, die langzaam langs de hemel beweegt en na enkele seconden langzaam weer uitdooft. Dankzij dit oplichten en uitdoven en de verplaatsing langs de hemel, ontstaat op de foto een streepje met vervaagde uiteinden. Hierdoor lijkt het verschijnsel enorm veel op een meteoor.

Een meteoor daarentegen licht maar een fractie van een seconde op en is in feite alweer weg voordat je beseft wat je ziet. Een Iridium Flare is vele seconden te zien. Je ziet hem dus beter en langer, maar alleen op de foto is het effect nagenoeg gelijk.

Zo’n foto ziet er leuk uit, maar doet het verschijnsel eigenlijk geen eer aan. Het is vooral indrukwekkend mee te maken. Vooral dat je weet dat er op een specifieke plek aan de hemel straks een ster wordt geboren en weer ten onder gaat, maakt het bijzonder.

(overigens is het geen echte ster, maar zonlicht dat heel eventjes op de zonnepanelen van een satelliet wordt weerkaatst)


Meer weten over avond- en nachtfotografie? Samen met Jeroen Horlings heb ik hier een boek over geschreven. Het is uitgebracht door uitgeverij Van Duuren Media. In het boek Avond- en nachtfotografie vind je alles wat je nodig hebt om ‘s avonds en ‘s nachts de prachtigste foto’s te maken.


Iridium Flare door Kees Krick Media
Iridium Flare. Camera: Fujifilm X-T10, 30 seconden belicht, een uur na zonsondergang.