Geplaatst op

Column: Geluk en pech in het leven

Geluk en pech in het leven. Hoe zal ik beginnen. Er bestaat een kinderversie van Monopoly. Geen straten kopen voor astronomische bedragen, maar kermisattracties voor kinderprijsjes. Speel een spelletje met ons mee, en alles zal je duidelijk worden.

We beginnen. Elvira gooit de dobbelsteen en koopt een attractie: de videospelletjes. Laura (6) gooit en wordt via een kanskaart de trotse eigenaar van een gratis achtbaan. Kees gooit en pakt een kanskaart: betaal drie euro en ga naar de snackbar.

In de volgende ronde koopt Elvira haar tweede attractie, Laura krijgt er opnieuw eentje gratis. Ik loop bij Elvira’s videospelletjes naar binnen en moet betalen. Mijn kas slinkt, en we zijn net toe aan ronde drie. Elvira krijgt een gratis draaimolen en strijkt twee euro op omdat ze Start passeert. Laura zit haar op de hielen, passeert Start, krijgt geld en stopt op een eigen attractie. Ik nader Start en word via een kanskaart achterwaarts over het spelbord naar Laura’s attractie geblazen. Ik betaal haar zonder (al te zichtbaar) te mokken. De dames zijn inmiddels geroutineerde kermisexploitanten, zelf heb ik nog niets, behalve mijn snel slinkende kas. Maar… mijn volgende beurt nadert snel.

Amper zichtbaar kruip ik richting Start, tot ik moet betalen voor een vuurwerkshow die ik niet wil zien. Vervolgens wint Laura de pot die voornamelijk míjn geld bevat, want: mijn bijdrage aan de snackbar en het vuurwerk. Met glimmende wangen sorteert Laura de bundels bankbiljetten netjes op kleur. Dan is het opnieuw mijn beurt. Prompt stap ik op de pot, maar die is natuurlijk vlak hiervoor leeggehaald. Even later word ik vlak voor Start opnieuw naar de snackbar verbannen en moet betalen. Dat kost mij niet alleen geld, ik loop er ook nog eens mijn startgeld door mis.

Kijk, gebeurt dit een keertje, dan sta ik er niet bij stil. Maar het gebeurt altijd. De een krijgt gratis attracties, de ander koopt ze – en beide lopen ze binnen, terwijl ik alsmaar op andermans attractie stap en me suf betaal. Ook betaal ik de snackbar en het vuurwerk, in de buurt van Start krijg ik een schop onder mijn kont en een ander pikt tussendoor mooi even de pot in.

Waarschijnlijk hoef ik niet uit te leggen waarom het verstandig is dat ik heb besloten mij verre te houden van activiteiten zoals gokken en beleggen.