Geplaatst op

Column: Help, een sms!

Begin dit jaar is een meisje van elf erg geschrokken omdat ze een sms kreeg. Het tekstberichtje is ongevraagd naar haar gestuurd door een man die ze niet kent. Hij vraagt haar daarin of ze hem wil helpen met een probleem waar hij erg mee zit. Gaat het hier om de beruchte ‘neem geen snoepjes aan van een vreemde man’ waar ouders hun kinderen zo voor waarschuwen? Welnee, het is oom Agent die informeert of ze toevallig iets heeft gezien op de dag dat… dat een man op straat werd vermoord.

Kinderen (en volwassenen) geven soms een kapitaal uit aan meestal/vaak zinloze informatie-sms’jes, ringtones en pixel-schermafbeeldingen. Krijgt dit meisje zomaar ongevraagd een gratis bericht, is het weer niet goed. Overigens zag ik kort geleden een kind van nota bene vier jaar met zo’n ding rondhuppelen. De luidspreker tegen het oor gedrukt, het microfoontje sleepte zowat over de rubbertegels die onder de schommel lagen.  Een breekbaar stemmetje zei: ‘Ja mama, ik kom nu eten.’ Mamma woont wel acht meter verderop en je kunt natuurlijk niet verwachten dat ze haar dochter dan helemaal komt ophalen (in de boze buitenwereld waar die sms-jes van vreemde mannen in het blauw over gaan).

Het zou mij niets verbazen als er binnenkort een baby-(tele)foontje aan ‘de blije doos’ wordt toegevoegd. Uit ervaring weten we immers allemaal dat je niet hoeft te kunnen praten om mobiel te kunnen bellen. Zolang je maar geluid maakt en het nergens over gaat, is het al snel prima (en daarbij probeert om anderen zoveel mogelijk in de weg te staan, zoals in de supermarkt).

Wie er pas echt geschrokken zijn van het bewuste sms-bericht van de politie? Dat Waren de nabestaanden van de omgekomen man. Ze ontdekten bij toeval dat er een nieuw bericht op het toestel van hun vermoorde familielid stond. ‘U bent mogelijk getuige geweest van een moord,’ lazen ze tot hun verbijstering.