Geplaatst op

Jouw smartphone heeft de beste camera!

Amsterdamse Waterleidingduinen

Hoe goed is de beeldkwaliteit van een telefoonfoto? Is een foto die je met een smartphone maakt wel mooi genoeg? Net zo mooi, of zelfs mooier, dan een foto die je met een gewoon fototoestel maakt? Ik durf dat laatste te beweren, namelijk: dat de meeste mensen met een telefoon véél mooiere foto’s (kunnen) maken, dan met de meest uitgebreide en dure digitale camera! Kom, dan vertel ik je waarom.

Het lijkt een eeuwige discussie die soms behoorlijk fel oplaait. Vooral tussen fervente (amateur)fotografen en dan met name op online fora. Vaak lees je dat een telefooncamera nooit zo goed kan worden als een “echte camera”, omdat dit technisch gezien onmogelijk is.

Of dat een telefooncamera hooguit geschikt is voor de vierkante plaatjes van katten en eten op Instagram, maar alleen nadat er een mierzoet kleurenfilter overheen is gegaan. Je leest het goed, sommige fotografen zijn overduidelijk niet met de tijd meegegaan. Instagram is ondertussen sterk veranderd. Hetzelfde geldt voor de camera in jouw smartphone.

Ik ga je niet vermoeien met een tenenkrommend technisch verhaal over lichtsterkte, scherptediepte, Bokeh, sensoren, pixels, full-frame, half-frame, APS-C, middenformaat en ga zo maar door. Laten we het lekker praktisch houden. Want waar draait het uiteindelijk om? Om het beeld: je ziet iets in je omgeving en daar wil je een foto van maken. Een mooie foto liefst. Met fraaie kleuren, de juiste helderheid en lekker scherp op de plekken waar het ertoe doet. Een goede foto dus, maar wel zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen, of eerst twee handleidingen en dertig boeken voor moet doorspitten.

Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan een workshop smartphone fotografie bij mij. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.

Mooie foto’s, weinig inspanning

Eigenlijk hebben we hier de essentie van smartphone fotografie al meteen mee te pakken: met weinig inspanning en (technische) kennis, kun je al een heel behoorlijke foto maken. Ideaal toch? Het gros van de mensheid is namelijk helemaal niet geïnteresseerd in hoe je een camera technisch gezien bedient, met al die knoppen, draaiwieltjes en lastige instellingen. Ze willen gewoon op een leuke en makkelijke manier fraaie plaatjes vastleggen!

Met een smartphone lukt dat (tegenwoordig!) prima, maar met een camera, sorry, is dat helaas (nog steeds) niet zo eenvoudig om te doen.

Want je hoeft de telefoon maar ergens op te richten en de volledige omgeving wordt razendsnel geanalyseerd. Dus zodra je op het knopje drukt, is het saaie, lastige technische werk al grotendeels voor je geregeld. Daardoor komt wat jij in het echt ziet, op z’n minst ‘best aardig’ op de foto te staan. Of misschien beter gezegd: echt mislukken doet het niet meer zo vaak.

Terwijl je met een “gewone” camera écht flink je best moet doen om op z’n minst dezelfde foto te maken als die je met een telefoon zo goed als vanzelf krijgt. Daarnaast moet je vaak flink met de hand bijsturen om een totale mislukking te voorkomen. Denk aan te donkere of te lichte fotodelen, waardoor een mooie lucht in een lelijke witte vlek verandert, of de omgeving zo grauw en donker blijft dat je er amper iets in herkent. Of de helft van wat je in beeld ziet is onscherp geworden. Bij een “traditionele” camera moet je dat allemaal zelf maar zien op te lossen. Dit is dan ook waar al die knopjes, wieltjes, instellingen, handleidingen en de stapels boeken zo hard voor nodig zijn…

Elk jaar weer beter

Belangrijke nuancering: wie zich wat meer in fotografie verdiept, maakt óók met een smartphone nóg leukere, mooiere en betere foto’s. Het kan er dus alleen nog maar beter op worden ;-) Maar dat geldt natuurlijk voor zo’n beetje alles in het leven, niet alleen voor fotografie. Met het trainen van jouw fotografische oog en het bekend raken met allerlei handige foefjes van de smartphone-camera, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Dit keer wel zonder dat het enorm technisch of ingewikkeld wordt.

Vooral smartphones van de laatste paar jaar maken erg mooie foto’s, en met elk nieuwe model gaat dat weer een stukje beter en makkelijker. Dat blijft de komende jaren nog wel even zo, want de grens van wat mogelijk is, is nog lang niet bereikt. Sterker, de meeste (slimme) ontwikkelingen vinden momenteel plaats in telefooncamera’s en niet bij traditionele fototoestellen.

Betekent dit het einde van de camera? Wees gerust, die gaan echt (nog) niet weg. Vooral beroepsfotografen en fervente amateurfotografen zullen er nog lang mee blijven werken. Logisch ook, want fotograferen is hun beroep of hobby. Daarom steek je er met alle plezier bergen tijd en geld in en vind je het juist leuk om met een naar verhouding groot en zwaar fototoestel rond te lopen en lekker met al die knopjes en instellingen te spelen. Trust me, I’ve been there! ;-)

Echter… de tijd dat “iedereen” met een camera rondloopt, of dat nu een eenvoudige compact camera is, een ingewikkelde spiegelreflex, of een moderne systeemcamera, is definitief voorbij. Daar is ook helemaal geen reden meer voor. Voor het gros van de mensen is een smartphone echt meer dan genoeg om mooie(re) foto’s te maken met aanzienlijk minder moeite. Een traditionele camera is steeds meer een specialistisch gereedschap: je moet er zin in en tijd voor hebben om je er flink in te verdiepen, voordat je er profijt van krijgt en je foto’s langzaamaan mooier beginnen te worden.

Het “bewijs”

Om de proef op de som te nemen, laat ik tijdens de vele workshops en lezingen die ik geef regelmatig een aantal fotoparen zien: een telefoonfoto met ernaast een camerafoto, beide gemaakt op hetzelfde moment, dezelfde plek en onder identieke omstandigheden. Vrijwel iedereen wijst de telefoonfoto aan als de betere en mooiere versie en denkt dat deze met de “echte” camera is gemaakt. Jawel, ook als het publiek uit fotografen en amateurfotografen bestaat! Dat vind ik toch wel heel veelzeggend.

Al sinds er smartphones bestaan vergelijk ik regelmatig telefoonfoto’s met camerafoto’s en schrijf ik hier over. Sinds die begintijd zijn de camera’s in telefoons alleen maar betere en mooiere foto’s gaan maken. Want waar een telefooncamera eerst alleen onder optimale lichtomstandigheden goed presteerde (een lekker zonnige dag, met de zon in de rug en dus geen fel tegenlicht), lukt dat nu ook prima in bijzondere, afwijkende en zelfs slechte lichtomstandigheden, zoals bij weinig licht en zelfs in het donker.

En ja, ik weet het, als je heel erg ver inzoomt op een telefoonfoto, zie je inderdaad dat de detaillering lager is dan bij een vergelijkbare camerafoto – al wordt het gat angstaanjagend snel kleiner. Maar maakt dat wat uit? Want waarom maak je foto’s? Om vanaf een prettige kijkafstand van te genieten, toch? Niet om onder een microscoop te leggen. Bij schilderijen, zelfs de beroemdste meesterwerken, zie je ook alleen nog maar wat wilde penseelstreken en haarscheurtjes in het glazuur als je daar met je neus bovenop gaat staan. Alleen jij ziet dat, als fotograaf, schilder, of tekenaar. Jouw publiek niet en die maakt zich daar dan ook helemaal niet druk om.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over (smartphone) fotografie? Dat kan via mijn blogs, vlogs, workshops en eBooks (Android en iPhone).

Ps. Vind je fotograferen met je smartphone net zoals ik erg leuk om te doen, maar wil je er graag een handzame camera naast houden? Zonder dat je grote en zware foto-apparatuur overal mee naartoe hoeft te slepen? Dan kan ik de zeer veelzijdige, lichte en compacte Ricoh GR III en/of Ricoh GR IIIx aanbevelen! De fotokwaliteit is fantastisch en deze toestelletjes passen gewoon in je jaszak, houd je zonder inspanning langere tijd in de hand, of stop je in een kleine buidel die je aan je broekriem hangt. Die camera neem je dus altijd en overal mee naartoe. Net als je telefoon. En ja, je moet je er dan wel een beetje in willen verdiepen, dus het is zeker niet iets voor iedereen (ook voor deze Ricoh-camera’s heb ik trouwens een handig eBook).

Kun jij achterhalen welke van de twee onderstaande afbeeldingen met een smartphone is gemaakt? Ik bijna niet, en ik heb ze nog wel zelf gemaakt!

Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen