Geplaatst op

Jouw smartphone heeft de beste camera!

Amsterdamse Waterleidingduinen

Hoe goed is de beeldkwaliteit van telefoonfoto’s? Zijn de foto’s die je met een smartphone maakt wel mooi genoeg? Even mooi, of mooier zelfs dan die je met een gewoon fototoestel maakt? Ik durf dat laatste te beweren, namelijk: dat de meeste mensen met een telefoon véél mooiere foto’s (kunnen) maken, dan met een fancy digitale camera. Kom, dan vertel ik je waarom.

Het is een eeuwige discussie die soms behoorlijk fel oplaait. Vooral tussen fervente (amateur)fotografen en dan met name op online fora. Vaak lees je dat een telefooncamera nooit zo goed kan worden als een “echte camera”, omdat dit technisch gezien onmogelijk is. Of dat een telefooncamera hooguit geschikt is voor de vierkante plaatjes van katten en eten op Instagram, maar alleen nadat er een mierzoet kleurenfilter overheen is gegaan. Je leest het goed, sommige fotografen zijn niet met de tijd meegegaan. Instagram is ondertussen sterk veranderd. Hetzelfde geldt voor de camera die in jouw smartphone zit.

Ik ga je niet vermoeien met een tenenkrommend technisch verhaal over lichtsterkte, scherptediepte, Bokeh, sensoren, pixels, full-frame, half-frame, APS-C, middenformaat en ga zo maar door. Laten we het dit keer lekker praktisch houden. Want waar draait het uiteindelijk om? Om het beeld: je ziet iets en daar wil je een foto van maken. Een mooie foto liefst. Met fraaie kleuren, de juiste helderheid en lekker scherp op de plekken waar het ertoe doet. Een goede foto dus, maar wel zonder dat je daar al te veel moeite voor hoeft te doen, of eerst twee handleidingen en dertig boeken voor moet doorspitten.

Mooie foto’s, weinig inspanning

Eigenlijk hebben we hier de essentie van smartphone fotografie al meteen mee te pakken: met weinig inspanning en (fotografische) voorkennis, kun je al een heel behoorlijke foto maken. Ideaal toch? Het gros van de mensheid is namelijk helemaal niet geïnteresseerd in hoe je een camera technisch gezien bedient, met al die knoppen, draaiwieltjes en vage instellingen. Die willen gewoon op een makkelijke manier leuke foto’s kunnen maken!

Met een smartphone lukt dat prima, maar met een camera, sorry, gaat dat helaas (nog steeds!) niet. Je hoeft de telefoon maar ergens op te richten en de volledige omgeving wordt razendsnel geanalyseerd. Dus zodra je op het knopje drukt, is het saaie, lastige technische werk grotendeels al voor je geregeld. Daardoor komt wat jij in het echt ziet, op z’n minst aardig op de foto te staan. Of misschien beter gezegd: echt mislukken doet het niet meer zo vaak.

Met een “gewone” camera moet je nog veel te vaak zelf bijsturen om een mislukking te voorkomen. Denk aan te donkere of te lichte fotodelen. Een mooie lucht verandert daardoor bijvoorbeeld in een lelijke witte vlek, of de omgeving is zo grauw en donker dat je er nog maar weinig details in herkent. Of de helft van wat je in beeld ziet is onscherp geworden. Wat je bij een “traditionele” camera dan maar zelf moet zien op te lossen. Dat is dan ook waar al die knopjes, instellingen, handleidingen en stapels boeken voor nodig zijn…

Elk jaar weer beter

Toegegeven, wie zich wat meer in fotografie verdiept, maakt óók met een smartphone nóg leukere, mooiere en betere foto’s. Het kan er dus alleen nog maar beter op worden ;-) Maar dat geldt natuurlijk voor zo’n beetje alles in het leven, niet alleen voor fotografie. Met het trainen van jouw fotografische oog en het bekend raken met allerlei handige foefjes van jouw smartphone-camera, gaat er een nieuwe wereld voor je open. Dit keer zonder dat het al te technisch of ingewikkeld wordt.

Vooral smartphones van de laatste paar jaar maken erg mooie foto’s, en met elk nieuwe model gaat dat weer een stukje beter en makkelijker. Dat blijft de komende jaren nog wel even zo, want de grens van wat mogelijk is, is nog lang niet bereikt. Sterker, de meeste (slimme) ontwikkelingen vinden momenteel plaats in telefooncamera’s en niet bij traditionele fototoestellen.

Betekent dit het einde van de camera? Wees gerust, die gaan echt (nog) niet weg. Vooral beroepsfotografen en fervente amateurfotografen zullen er nog lang mee blijven werken. Logisch ook, want fotograferen is hun beroep of hobby. Daarom steek je er met alle plezier veel tijd en geld in en vind je het juist leuk om met een naar verhouding groot en zwaar fototoestel rond te lopen en lekker met al die knopjes en instellingen te spelen.

Echter… de tijd dat echt “iedereen” met een camera rondliep, of dat nu een eenvoudige compact camera was, een ingewikkelde spiegelreflex, of een moderne systeemcamera, is definitief voorbij. Daar is ook helemaal geen reden meer voor. Voor het gros van de mensen is een smartphone echt meer dan genoeg om mooie(re) foto’s te maken met aanzienlijk minder moeite. Een traditionele camera is vooral een specialistisch gereedschap: je moet er zin in en tijd voor hebben om je er in te verdiepen, voordat je er profijt van hebt en je foto’s mooier beginnen te worden.

Het “bewijs”

Om de proef op de som te nemen, laat ik tijdens de workshops en lezingen die ik geef regelmatig een aantal fotoparen zien, op een groot scherm: een telefoonfoto met ernaast een camerafoto, die allebei op hetzelfde moment, dezelfde plek en onder identieke omstandigheden zijn gemaakt. Vrijwel iedereen wijst de telefoonfoto aan als de betere en mooiere versie en denkt dat deze met de “echte” camera is gemaakt. Jawel, ook als het publiek uit (amateur)fotografen bestaat!

Al sinds smartphones bestaan vergelijk ik regelmatig telefoonfoto’s met camerafoto’s en schrijf ik hier soms over. Sinds die tijd zijn telefoons alleen maar betere en mooiere foto’s gaan maken. Want waar een telefooncamera eerst alleen onder optimale lichtomstandigheden goed presteerde (een lekker zonnige dag, met de zon in de rug en dus geen fel tegenlicht), lukt dat nu ook prima in bijzondere, afwijkende en zelfs slechte(re) lichtomstandigheden zoals bij weinig licht en in het donker.

En ja, ik weet het, als je heel erg ver inzoomt op een telefoonfoto, zie je inderdaad dat de detaillering lager is dan bij een vergelijkbare camerafoto – al wordt het gat angstaanjagend snel kleiner. Maar maakt dat wat uit? Want waar maak je de foto voor? Om vanaf een prettige kijkafstand van te genieten, toch? Niet om onder een microscoop te leggen. Bij schilderijen, zelfs de beroemdste meesterwerken, zie je ook alleen nog maar wat wilde penseelstreken en fijne scheurtjes in het glazuur als je daar met je neus bovenop gaat staan. Dat zie alleen jij, als fotograaf, schilder, of tekenaar. Jouw publiek niet en die maakt zich daar dan ook helemaal niet druk om.

Nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over (smartphone) fotografie? Dat kan via mijn blogs, vlogs, workshops en eBooks (Android en iPhone).

Ps. Vind je fotograferen met je smartphone net zoals ik erg leuk om te doen, maar wil je er graag ook een handzame camera naast hebben? Zonder dat je allemaal grote en zware foto-apparatuur overal mee naartoe hoeft te slepen? Dan kan ik de zeer veelzijdige, lichte en compacte Ricoh GR III en/of Ricoh GR IIIx aanbevelen! De fotokwaliteit is fantastisch en deze toestelletjes passen gewoon in je hand en in je (jas)zak. Die neem je dus altijd en overal mee naartoe. Net als je telefoon. En ja, je moet je er dan wel een beetje in willen verdiepen, dus het is zeker niet iets voor iedereen (ook daar heb ik trouwens een handig eBook voor).

Kun jij achterhalen welke van de twee onderstaande afbeeldingen met een smartphone is gemaakt?

Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen