Geplaatst op

Column: Kristallenbol

Een kristallenbol is reuze handig. Wat of wie je ook wilt zien, op welke plek op aarde of daarbuiten dan ook, pas de magie op de juiste wijze toe – en de bol toont het je in al zijn details. Jammer dat ze alleen in sprookjes bestaan die bollen, vind je ook niet?

Dat is het probleem met magie, het bestaat alleen in boeken en films. Of toch niet? Ooit veranderden stoplichten in een vast ritme van kleur, en al was er helemaal geen ander verkeer, jouw licht bleef net zo lang rood tot je aan de beurt was. Deuren duwde je gewoon zelf open. Telefoneren deed je thuis met het toestel dat in de gang aan de muur hing. Onderweg had je een telefooncel nodig. Je betaalde met biljetten en munten. Als er buitenlands nieuws was, verscheen pas enkele dagen later een foto in de krant.

En nu? Stoplichten reageren op verkeersaanbod, deuren schuiven vanzelf open, je bent (bijna) altijd en overal draadloos bereikbaar, betalen doe je met plastic of via internet en rampen volg je live vanaf de bank. We vinden het allemaal heel gewoon. Het went snel, want in mijn lagereschooltijd bestond dit allemaal alleen in Science Fiction boeken en werd er nogal lacherig gedaan om die flauwekul.

De Nasa stelt het gratis programma WorldWind beschikbaar (http://worldwind.arc.nasa.gov/) en Google Earth kennen we ook allemaal al. Schitterende programma’s waarmee je de aarde (“the blue marble”) via satelliet-, radar- en luchtfoto’s kunt bekijken. In een tel duik je vanuit de ruimte je eigen straat in. Vlieg in 3D door de Alpen. Er zit een kristallenbol in je beeldscherm, maar dan wel met statische beelden. Het is in ieder geval een begin.

Hoe lang zal het nog duren voordat je een échte glazen bol kunt kopen? Oké, hij zal misschien niet bol zijn en ook niet van glas zijn gemaakt. Een handzaam plat schijfje komt meer in de buurt. Via holografische technieken tover je het alsnog om in een bol en via polsbewegingen bepaal je (via gyroscopische sensoren) wat je wilt zien. Volg live het mondiale weer, zie het wereldnieuws zodra het plaatsvindt, volg je familie en vrienden waar ter wereld ze zich ook bevinden.

Satellieten, snelle netwerken, GPS, telefoons en camera’s, de diverse ingrediënten bestaan al. Toch zijn we er nog lang niet. Hoeveel magie is er nodig voor we een échte kristallen bol hebben?