Geplaatst op

Scherpe foto’s maken bij lange sluitertijden

Lange sluitertijden en scherpte door Kees Krick Media

Bij lange sluitertijden is het extra lastig om scherpe foto’s te maken. Want als de camera ook maar een beetje beweegt, krijg je wazige beelden. Maar zelfs als je de camera in beton giet, kan een foto alsnog onscherp worden. Hoe dat kan? Ik neem je mee met een praktijkopdracht en laat zien dat een beweging soms uit onverwachte hoek komt.

Laatst was ik bij de Passenger Terminal in Amsterdam. Er lag een peperduur jacht afgemeerd en dat wilde ik weleens van dichtbij zien. Dan is het natuurlijk wel zo leuk om meteen ook een paar foto’s te maken. Enkele gewone foto’s, maar vooral met lange sluitertijden door een ND-filter voor de lens te plaatsen. Fotograferen kan prima vanaf de Jan Schaeferbrug. Nou ja, prima… Die brug deint nogal. Dus is het altijd goed opletten of er niet net een vrachtwagen of bus de brug op draait. Ik kwam helaas net op een druk moment met veel verkeer. Daarnaast bleek het lunchpauze te zijn, dus er waren nogal wat mensen op de brug. Daar had ik even niet op gerekend.

Lange sluitertijden en scherpte door Kees Krick Media
15 seconden belicht

Vanaf de brug heb je in ieder geval goed zicht op de kade. Dus stelde ik mijn statief op en plaatste een ND-filter voor de lens. Daarna was het een kwestie van uitkienen dat er net geen verkeer voorbijkwam – en dat is nog best lastig als je dertig seconden of langer wilt belichten. Vaak voelde ik de brug tijdens de laatste paar seconden flink deinen en kon ik dus weer helemaal opnieuw beginnen. Op deze locatie zijn altijd meerdere pogingen nodig voor een optimaal scherpe foto. Dat ben ik wel gewend.

Alleen ging het dit keer anders. Want ook al reed er niets voorbij en stonden de voorbijgangers lang genoeg stil, ditmaal kreeg ik het schip geen enkele keer scherp op de foto. Ik wilde al terugkomen op een rustiger tijdstip, toen mijn oog plotseling op de achtergrond van de foto viel. Het schip was duidelijk bewogen, maar de gebouwen langs de kade waren wel haarscherp. Aha, nu had ik het pas door. Ik was al die tijd bezig geweest om het verkeerde probleem op te lossen.

Lange sluitertijden en scherpte door Kees Krick Media
15 seconden belicht

Het probleem dit keer niet dat de brug deinde, maar dat het schip bewoog. Er stond namelijk een aardig windje. De cruiseschepen die ik hier regelmatig fotografeer geven dan geen krimp, maar dit lichtere en kleinere schip dobberde blijkbaar een beetje heen en weer. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Zodra ik de echte oorzaak wist, was de oplossing eenvoudig: korter belichten en tussen de windvlagen (en het verkeer) door fotograferen.

Kortom, bij lange sluitertijden moet je rekening houden met echt alles wat mogelijkerwijs kan bewegen ;-)

Alles weten over lange sluitertijden met ND-filters? Ik heb een uitgebreid eBook geschreven waarin alles staat wat je erover moet weten. Daarnaast geeft ik workshops waarin je de fijne kneepjes in de praktijk leert.

 

Lange sluitertijden en scherpte door Kees Krick Media
Twee minuten belicht