Geplaatst op

Spectaculaire lichtbundels in de mist vastleggen – de virtuele Amsteltoren

Lichtbundels virtuele Amsteltoren - door Kees Krick Media

Als het op nachtfotografie aankomt, ben ik doorgaans een groot voorstander van droog en helder weer. Alleen heb je daar weinig aan als je de lichtbundels van gigantische schijnwerpers wilt vastleggen. Licht zie je alleen als het ergens doorheen of tegenaan schijnt. Droge, heldere lucht is dan niet echt handig. Wachten dus op een avond met veel vocht in de lucht. Mist of motregen. Dat is alleen wel wat lastig als de lichtbundels nog maar enkele avonden te zien zijn.

Virtuele Amsteltoren naast Amstelstation

Met een lengte van honderd meter wordt naast het Amstelstation de hoogste woon- en hoteltoren van Amsterdam neergezet (ontwerp Powerhouse Company, ontwikkelaar Provast). De bouw is nog niet gestart, maar in december (2015) zijn alvast de contouren van de Amsteltoren aangelicht met gigantische schijnwerpers. De lampen schenen fier omhoog en doorkliefden niets dan lucht. Daardoor waren de lichtbundels bij helder weer minder goed te zien. Soms schenen ze tegen de onderzijde van laaghangende bewolking, waardoor het net leek of de volle maan zich erachter verschool. Of je zag helemaal vanaf de andere kant van Amsterdam een vage lichtblauwe lichtbundel de lucht doorklieven.

blog-amsteltoren-lichtbundels-1
Volle maan achter de wolken? Nee, krachtige schijnwerpers lichten hier de lage bewolking aan.

Om de Amsteltoren goed vast te leggen had ik dus vochtige lucht nodig. Maar ja, de schijnwerpers bleven maar twee weken staan. Hoe groot is de kans dat je net in die periode een mistige avond treft. Die zijn sowieso vrij zeldzaam binnen de ring van Amsterdam. De kans op miezer is een stuk groter. Maar dat is nogal onaangenaam weer om te fotograferen en geeft een behoorlijk grote kans op een defecte camera na afloop.

Cruiseschip en opdoemende mist

Als ik op nieuwjaarsavond (1 januari 2016) op Javaeiland aankom om cruiseschip Queen Victoria vast te leggen, trekt er plotseling mist op vanaf het IJmeer. Zou het aan de zuidkant van Amsterdam nu ook mistig zijn, vraag ik mij vertwijfeld af? Ik wil er graag heenrijden, maar wil eerst het cruiseschip fotograferen. Daar ben ik vanavond immers speciaal voor naar Javaeiland gereden.

Helaas vertrekt Queen Victoria met een flinke vertraging. Dus als er al mist was in Amsterdam Zuid, heb ik mijn kans vast voorbij laten gaan. Als ik over de ringweg A10-zuid terugrijd richting huis, tuur ik verwachtingsvol tussen de gebouwen door in de richting waar zich de Rembrandttoren en Breitnertoren moeten bevinden.

Eerst zie ik niets, maar dan zie ik toch ineens de virtuele Amsteltoren oplichten. Precies op tijd om nog de afslag RAI te nemen. Even later stap ik uit de auto en torent het imposante lichtgebouw hoog boven mij uit. Dikke mistflarden trekken laag over de stad en laten de lichtbundels fel oplichten. Wonder boven wonder kan ik de virtuele Amsteltoren nog vastleggen, en dat alleen maar omdat ik toevallig vanavond een cruiseschip wilde fotograferen. Twee avonden later gaan de lichten definitief uit.

blog-amsteltoren-lichtbundels-2

Lichtbundels virtuele Amsteltoren - door Kees Krick Media

blog-amsteltoren-lichtbundels-5

blog-amsteltoren-lichtbundels-4


Meer weten over avond- en nachtfotografie? Samen met Jeroen Horlings heb ik hier een boek over geschreven. Het is uitgebracht door uitgeverij Van Duuren Media. In het boek Avond- en nachtfotografie vind je alles wat je nodig hebt om ‘s avonds en ‘s nachts de prachtigste foto’s te maken.