Geplaatst op

Live foto maken, of liever de ‘burst stand’ gebruiken?

Tijdens de workshops smartphone fotografie die ik geef, merk ik dat een specifieke toepassing van Live Foto’s (Live Photo) nogal populair is. Het kan inderdaad een redder in nood zijn, maar het trucje heeft helaas ook een groot nadeel. Hier lees je wat de voordelen en de nadelen zijn én waarom je vaak veel beter de zogeheten burst-stand als alternatief kunt gebruiken.

Een cruciaal verschil tussen ‘Live Foto’ op een iPhone en ‘Levend Beeld’ op een Android-telefoon zoals die van Samsung, is dat je op een iPhone de zojuist gemaakte foto achteraf altijd nog kunt vervangen door een alternatief beeld dat jij beter geslaagd vindt.

Hoe zit dat? Live Foto houdt in dat er tijdens het maken van een foto ook een kort filmpje wordt opgenomen. Met als achterliggende gedachte dat je dan niet alleen statisch beeld hebt (een foto), maar ook een korte sfeerimpressie met beweging en geluid.

Al maak ik in dat geval veel liever eerst een ‘gewone’ foto en daarna nog een filmpje in de videostand. Want fotograferen en filmen, dat zijn nu eenmaal twee totaal verschillende dingen. Ze vragen vaak om een andere aanpak, maar dit terzijde.

Apple heeft ooit bedacht dat omdat je nu toch een foto én een filmpje hebt, je ook wel een alternatief beeldje mag uitkiezen als de originele foto (de hoofdfoto genoemd) niet helemaal aan jouw wensen voldoet. Concreet voorbeeld: je maakt een portretfoto en als je die foto terugkijkt zie je dat de geportretteerde helaas net knippert en dus de ogen gesloten heeft.

Dit is vooral een probleem als je dat pas later ontdekt en niet snel even een nieuwe foto kunt maken. Op een iPhone kun je dat dan heel eenvoudig oplossen door het filmpje dat bij die Live Foto hoort stapsgewijs te doorlopen tot je ziet dat de ogen weer netjes geopend zijn. Vervolgens stel je dit in als hoofdfoto. Het is dan net of je de foto iets eerder of later hebt gemaakt.

Hiermee verklap ik eigenlijk al meteen wat het grote probleem is. Want waar een ‘echte’ foto een resolutie heeft van bijvoorbeeld 6000×4000 beeldpixels, is dat bij de beeldjes waaruit het filmpje van een Live Foto bestaat helaas nog maar een schamele 1920×1080 pixels. Dat is de resolutie van een Full HD filmpje. Kijk, dat scheelt nogal!

Alleen merk je dat niet meteen. Want als je de fotodetails bekijkt staat er nog steeds 6000×4000. Dat komt doordat de resolutie van het zojuist door jou gekozen filmbeeldje softwarematig wordt opgehoogd. Vergroot je deze foto met twee vingers op het scherm, dan merk je dat de detaillering erg slecht is. Alle fijne details ontbreken volledig en het beeld oogt nogal wazig en smoezelig.

Juist om die reden kun je als alternatief veel beter de zogeheten burst stand gebruiken. Jouw telefoon legt dan op hoge snelheid een reeks foto’s vast, meerdere beelden per seconde, zolang je een bepaalde knop ingedrukt houdt.

Het grote en essentiële verschil met een Live foto? In de burststand worden de foto’s gemaakt op de maximale resolutie, dus bijvoorbeeld 6000×4000. Waardoor ze allemaal dezelfde hoge beeldkwaliteit hebben en je veel scherpte en details ziet. Zonder dat dit kunstmatig hoeft te worden opgeschroefd, wat bij een Live Foto helaas wel altijd gedaan wordt (zodra je niet voor de originele foto oftewel hoofdfoto gaat).

De burst stand is ideaal voor snelle actiemomenten, omdat het dan altijd lastig is om precies het juiste moment vast te leggen. Niet alleen met een smartphone, ook met traditionele camera’s. Denk aan sportfotografie,  snelle voertuigen, rennende (huis)dieren of kinderen en ga zo maar door.

Daarmee is het dus ook een heel slimme manier om de kans dat iemand op minstens één foto beide ogen goed open heeft én op een leuke manier in de camera kijkt flink te vergroten. Zeker bij groepsfoto’s, want hoe meer mensen in beeld, hoe groter de kans dat iemand net de ogen sluit.

Belangrijk om te weten is dat beide methoden zowel voordelen als nadelen hebben, het zal weer eens niet ;-)

Zo moet je vooraf weten dat je de burststand nodig hebt, omdat je op een iets andere manier fotografeert dan anders. Je moet doelbewust een fotoreeks vastleggen en niet maar één foto maken.

Terwijl zolang de optie Live Foto’s maar aanstaat, je daar verder totaal geen omkijken naar hebt en je er dus helemaal niet bij stil hoeft te staan. Of je het nu nodig hebt of niet, je kunt achteraf altijd voor een ander beeldje gaan. Ongeacht welke Live Foto het is.

Kortom: zodra je weet dat het nuttig is om een fotoreeks te hebben (actiemomenten, portretten, groepsportretten), kun je het beste de burststand gebruiken. Dan krijg je foto’s met de hoogste resolutie en met de beste detaillering en scherpte. Terwijl een Live Foto vooral een reddingsboei is die je bewaart voor noodgevallen. Heb je er een keer geen erg in, dan kun je in ieder geval een ander beeldje uitkiezen. Ook al heeft die dan een aanzienlijk lagere beeldkwaliteit, detaillering en scherpte.

Om te laten zien hoe groot het verschil is, heb ik speciaal voor jou een topmodel ingeschakeld :-) ;-)

Links zie je steeds de originele foto. Rechts het opgeschaalde alternatieve beeldje uit het Live filmpje. Beeldvullend zie je het kwaliteitsverschil als je aandachtig kijkt, maar valt het ook weer niet meteen heel erg op. Ingezoomd tot 100% is er geen ontkomen meer aan…

Op klein formaat valt het niet direct op.
Linker oog
Rechter oog

Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan een workshop smartphone fotografie bij mij. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.