Geplaatst op

Column: Aandacht voor tekst = veel sneller verkocht

Soms verkoop ik spullen via marktplaats.nl. Als iets langere tijd niet gebruikt wordt, maak ik er liever iemand anders blij mee en van de opbrengst kan ik weer iets leuks kopen. Zelf snuffel ik ook wel eens op Marktplaats rond. Wat mij dan opvalt aan de advertenties van anderen, is dat er vaak alleen staat om wat voor product het gaat. Wat is het, wat kan het, wat kost het. Zelf vertel ik uiteraard ook om wat voor product het gaat. Alleen blijft het daar niet bij. Ik voeg er nog wat extra’s aan toe en het blijkt keer op keer, dat juist dit extraatje kopers sneller over de streep trekt.

Hoe ik dat zo zeker weet? Omdat dat extra stukje tekst bijna altijd ter sprake komt zodra de koopwaar wordt afgehaald. Zo verkocht ik kortgeleden een groothoeklens. Het bijzondere aan dit objectief is dat je heel dicht op het onderwerp kunt kruipen. Zo kun je iets heel kleins alsnog heel gedetailleerd in beeld brengen. Alleen, omdat dit een groothoeklens is, zie je tegelijkertijd veel van de omgeving. Deze bijzondere combinatie van groothoek en macro in één objectief, stelt je in staat om unieke en onderscheidende foto’s te maken. Anders dan de gewone groothoek- en macro-foto’s die iedereen al maakt – en in een overvolle fotografie-markt is jezelf onderscheiden tegenwoordig belangrijker dan ooit.

Kortom, ik vertel niet alleen wat voor lens het is (een groothoek die heel dichtbij scherp kan stellen), maar vooral wat er uniek aan is. Dus welke extra waarde het product voor de koper heeft. Als verkoper neem je misschien aan dat een potentiële koper dit heus zelf wel weet. Nou, in de praktijk is dat vaker niet dan wel het geval. Wel dat een product een bepaalde eigenschap heeft, maar niet wat daar speciaal aan is, wat de echte toegevoegde waarde is. Ik benoem het en merk steeds opnieuw dat het werkt. Het is dus verstandig om dit soort dingen in iemands oor te fluisteren. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor advertenties op marktplaats, maar juist voor alle(rlei) zakelijke en commerciële teksten.

Laat ik een fictief voorbeeld nemen. Je vindt het vast heel gewoon dat je twee sneetjes brood in een broodrooster kunt stoppen en dat die na een tijdje tegelijkertijd omhoog springen. Daarmee is je broodrooster een van de vele honderden broodroosters die er te koop zijn. Jouw advertentie komt veel eerder bovendrijven en je krijgt meer biedingen, als je op zoek gaat naar een unieke eigenschap of een slimme toepassing van je product. Iets waarmee jij je onderscheidt van de rest.

Vermeld je bijvoorbeeld dat dit broodrooster gescheiden temperatuurregelaars heeft, dan heb je meteen de aandacht. Of toch niet? Wel als je er ook nog even bijzet wat je daar dan aan hebt. Want met dit broodrooster kun je niet alleen twee sneetjes roosteren, je kunt ze elk een andere bruining geven. Dankzij die gescheiden temperatuurregeling. Dus wil jij je toast wat bruiner en ziet een huisgenoot hem liever wat witter, of wil je twee soorten brood roosteren, dan kan dit nu in één keer en hoef je niet langer op elkaar te wachten. Je krijgt als het ware twee broodroosters in één en daar heb je een hoop gemak van.

Nu is dit wel een fictief voorbeeld. Ik heb geen idee of dit soort broodroosters bestaan, al lijken ze mij erg handig en is er vast wel een markt voor. Het gaat er uiteraard om dat je niet zomaar iets verzint, maar dat je op zoek gaat naar een eigenschap of handigheidje waaruit blijkt dat jouw product bijzonder is en meer waarde heeft voor de koper. Zodat je advertentie eerder opvalt, je meer serieuze biedingen ontvangt en je het product sneller verkoopt.

Hetzelfde gaat op als je jezelf, jouw bedrijf en de producten of diensten die je levert op een effectieve manier wilt presenteren. Of het nu online of offline is, dat maakt niet uit. Vertel niet alleen wie je bent, wat je doet, of wat je verkoopt. Vertel wat er bijzonder en uniek aan is en vooral welke voordelen het jouw (potentiële) klanten oplevert. Overtuig ze om zaken met jou te doen, jouw producten en diensten af te nemen. Hulp nodig? Je weet me te vinden.

Meer aandacht, sneller verkocht!
Meer aandacht, sneller verkocht!