Geplaatst op

Column: Naar Hengelo, of toch maar naar Hengelo?

Wat doe je als je in een dichtbegroeid bos amper bereik hebt met je smartphone? Dat ding snel wegstoppen en genieten van de mooie omgeving, is misschien je eerste reactie. Ook die van mij trouwens. Dat verandert als je een week in een huisje in datzelfde bos zit en af en toe iets met je telefoon wilt doen. In mijn zoektocht naar een oplossing raakte ik zonder het te weten flink de weg kwijt.

Uiteraard heeft een beetje bungalowpark een wifi-netwerk. Probleem opgelost. Toch? In de tijd dat dit speelde, was dat helaas nogal pittig geprijsd en slechts op één apparaat tegelijk te gebruiken. Beetje lastig als je met het hele gezin in een huisje zit. Voor zo’n probleem bedenk ik graag een creatieve oplossing. In dit geval betekent het een bezoek aan een winkel zoals de MediaMarkt.

Thuis gebruik ik namelijk een zogenaamde wifi-extender. Dat is een signaalversterker, zodat ik ook in mijn werkkamer op zolder een voldoende sterk netwerksignaal heb. Dat kleine kastje heeft enkele extra functies die ik normaal niet gebruik. Zo is het mogelijk om het signaal te delen tussen meerdere apparaten. Perfect dus voor in dit onbereikbare bos. Alleen heb ik daar nu weinig aan, want die versterker ligt natuurlijk thuis.

Vandaar een rit naar de winkel. In Hengelo zit een MediaMarkt, leert een snelle zoektocht mij als ik even voldoende netwerksignaal heb. Zodra we de afslag nemen, kijken we elkaar ietwat ongelovig aan. We passeren een kerk en rijden stapvoets door een winkelstraat. Voor we er erg in hebben zitten we weer op de doorgaande weg en verdwijnt de kerktoren in de achteruitkijkspiegel uit beeld. Uiteindelijk vinden we ergens anders alsnog een elektronicawinkel.

Elke vakantie vergeet ik wel iets. Is het geen netwerkversterker, dan wel mijn tandenborstel of scheerapparaat. Die laatste twee zijn wel een stuk eenvoudiger te vervangen. Het is enkele jaren later als ik tegen een serieuzer probleem aanloop. Ditmaal zitten we in de Achterhoek.

We hebben een weekje vrij, maar ik moet ook een fotografieboek afronden. Daarom heb ik mijn Netbook meegenomen. Een mini-laptop speciaal voor mobiel gebruik. Zodat ik ’s avonds kan doorwerken. Probleem is alleen… ik heb letterlijk mijn laptop meegenomen. De stroomadapter ligt nog thuis. Dit betekent dat ik één acculading van ongeveer tien uur heb om mijn boek af te ronden. Voor de meeste boeken heb je helaas heel wat meer acculadingen nodig.

Dus zoek ik op mijn telefoon of er een MediaMarkt in de omgeving zit. Daar hebben ze ongetwijfeld een universele stroomadapter. Dat is goedkoper én sneller dan die van mij thuis ophalen en zo’n ding komt later altijd wel van pas.

Gelukkig is netwerkbereik inmiddels geen probleem meer. Zelfs niet op een bungalowpark in een dichtbegroeid bos. De navigatie-app doet mijn wenkbrauwen fronsen. Want Hengelo is dertig kilometer naar links, maar ook dertig kilometer naar rechts. En nee, beide routes komen niet vlak buiten het vakantiedorp op dezelfde weg uit.

Wat blijkt. Misschien heb ik lang geleden tijdens aardrijkskundeles niet goed opgelet en/of ben ik de topologie van Nederland inmiddels een beetje kwijtgeraakt. Maar je hebt dus Hengelo en Hengelo. Het ene Hengelo is nogal klein. Meer een dorp. Het andere Hengelo is een flink stuk groter. En laten we er deze vakantie toevallig precies tussenin zitten.

Nu mag jij raden in welke Hengelo een MediaMarkt zit. Daarna mag je raden waar ik er enkele jaren geleden tevergeefs naar heb gezocht…