Geplaatst op

Column: Portable ellende

Mobiele opslag. Een actueel thema. De laatste tijd verschijnen steeds meer handzame apparaten, bedoeld om de inhoud van dure geheugenkaarten over te zetten naar een veel goedkopere harddisk. Overal en altijd, dankzij de ingebouwde accu. De prijzen variëren en trouwens: hoe zeker bent u van uw kostbare gegevens?

Het idee is niet nieuw en misschien ben ik zelf de uitvinder. Eind 2000 zocht ik een goedkoop alternatief voor de dure Smartmedia geheugenkaarten. Vijfhonderd gulden voor een vierenzestig megabyte geheugenkaart, da’s niet niets. Waarom niet een gewone harddisk combineren met een kaartlezer, een accu erbij en een eenvoudig programma om de gegevens van kaart naar disk te kopiëren. Het klinkt simpel. Het is simpel. Wat simpel begint kan echter al snel ingewikkeld worden. Daarom in het kort de belangrijkste varianten van dit moment.

Allereerst wat ik de domme harddisk noem. De Old Timer onder de mobiele opslag, soms nog slechts spaarzaam verkrijgbaar. Het is een plastic kastje (een wat groot uitgevallen walkman) met binnenin een harddisk van meestal 20 GB, en enkele sleuven in behuizing waarin geheugenkaarten passen. Er zit één knop op, om het kopiëren te starten, en enkele lampjes of een eenvoudig display geeft aan dat de gegevens gekopieerd worden van geheugenkaart naar harddisk. Wat er na afloop op de harddisk staat, of er überhaupt wel iets op de harddisk staat, en de hoeveelheid overgebleven ruimte: u komt het pas weten te weten zodra u het apparaat (thuis) aan een computer hangt. Er is geen andere manier om deze broodnodige informatie op te vragen! Voorbeelden van deze eerste generatie zijn de Vosonic 2060 en de Sitecom CN-604.


Bijna hetzelfde apparaat, maar met meer knoppen en een uitgebreider display. Het aantal gekopieerde bestanden wordt getoond, alsook een begrijpelijke foutmelding of de geruststellende woorden dat het kopiëren gelukt is. De inhoud van de harddisk kan worden opgevraagd. Er is daadwerkelijk te zíen dat (bijvoorbeeld) uw kostbare foto’s veilig op de harddisk zijn aangekomen. De hoeveelheid bezette of overgebleven ruimte wordt ook getoond. Vaak is een eenvoudige MP3-functionaliteit aanwezig als extraatje. Foto’s kunnen niet bekeken worden, bestanden niet gelezen.
De Vosonic X-drive Pro VP300 en VP3310 zijn enkele voorbeelden.

De absolute top kan al het genoemde, en bevat ook nog een kleurendisplay waarop foto’s kunnen worden bekeken. De PhotoTainer, ook wel SmartDisk genaamd, van Innoplus, bevat maar liefst een 3,5 inch beeldscherm. Het leest echter alleen CompactFlash kaartjes, voor alle andere kaarten moet een dure adapter gekocht worden. Een andere topper is de iRiver H300 serie. Inderdaad, iRiver, vooral bekend van mooie MP3-spelers, heeft een apparaat op de markt gebracht waarmee niet alleen vele uren muziek kan worden beluisterd. Net zo makkelijk kopieert u mobiel duizenden foto’s naar de harddisk van 20 of 40 GB. Althans, dat is wat de glossy folder u belooft.

Tijd voor de realiteit.

Door automatiseringsprojecten wijs geworden spreek ik vaak over “de drie lagen van Krick”. Ook nu is deze wet toepasbaar. In de glossy folder van een nieuw product kan alles, worden ons gouden bergen beloofd. Eenmaal lekker gemaakt nodigen wij de verkoper uit, die met een iets aangescherpt verhaal komt, er zijn enkele mitsen en maren. Als het product is gekocht loopt alles minder soepel dan verwacht en zodra de technische man erbij wordt gehaald, de man die het product écht kent, blijkt dat er in de folder waar alles mee begon erg ludiek met woorden is gespeeld.

Wat heeft dat met mobiele opslag te maken? Alles. Misschien aangejaagd door de snel naderende vakantieperiode zijn momenteel producten op de markt verkrijgbaar die verre van foutloos zijn. Ik heb sterk de indruk dat producten die nog lang niet af zijn, gelanceerd worden om concurrenten voor te zijn. Onder het mom dat wat niet of onvoldoende werkt, in een toekomstige via internet beschikbare softwarewijziging wel weer wordt goedgemaakt.

Want wat te denken van een Vosonic X-drive Pro 3310, een apparaat met een speelduur van amper twee uur, waarvan de knoppen uitsteken zodat het apparaat bij elke beweging ongewild aanfloept en de accu uitput nog voor je er erg in hebt. En waarvan het display niet werkt (het blijft leeg!) zodra je met het apparaat naar buiten gaat, of het alleen maar in lamplicht houdt! De oplossing: het ding dat amper vijf dagen geleden is gekocht, op eigen kosten naar de fabrikant (in Taiwan) sturen, om na bijbetaling van vijftig dollar een gewijzigd model te ontvangen. Oké, eerlijk is eerlijk, er is mij een gratis nieuwe beschermhoes beloofd, eentje waarin de knop niet te onpas wordt ingedrukt.

De iRiver H300 serie maakt het wel heel bont. Het doet zich voor als USB-host. Elk apparaat waarvoor onder moderne Windows-versies geen driver nodig is, kan op deze MP3-harddisk-speler worden aangesloten. Belooft fabrikant iRiver.. Alle apparaten dus, die de zogenaamde UMS standaard volgen. Denk aan digitale camera’s, kaartlezers en harddisks. iRiver heeft deze functionaliteit heel toepasselijk “USB on the go” genoemd en het komt er in het kort op neer dat je op vakantie je digitale camera op de MP3-speler aansluit, alle foto’s er naartoe kopieert en ze daarna ook nog kunt bekijken op het twee inch kleurenscherm. Prachtig, toch?

USB On the Go is nieuw. Erg nieuw zelfs. Misschien iets té nieuw? In mijn zoektocht om te bepalen of mijn camera door dit wondermiddel werd herkend, als ik heel eerlijk ben gingen bij het lezen van deze glossy folder bij mij alle alarmbellen rinkelen, kwam ik verontrustende berichten tegen – op de website van de fabrikant zelf! In feite herkent de speler slechts een handvol camera’s, een paar harddisks en zelfs nog minder kaartlezers. Als ik fabrikant iRiver moet geloven, is alleen de iRiver H300 serie zelf UMS compatibel!

Het mag duidelijk zijn. Er komen fantastische apparaten aan. iRiver zet op dit moment duidelijk de toon. De lang verwachte samensmelting van MP3-harddisk-speler en mobiele-foto-opslag komt eindelijk in zicht. Eind dit jaar kunnen ook films worden bekeken en zelfs opgenomen. Eén enkel kastje zal steeds meer functionaliteit gaan bevatten. De moeilijkheid voor ons, consumenten, is te bepalen wanneer de tijd daar is om er een te kopen. Mijn Vosonic X-drive Pro VP3310 is terug naar de winkel, dat mag duidelijk zijn.