Geplaatst op

Reepje zonlicht – op pad om opnamen met lange sluitertijden te maken

IJmuiden Tata Steel door Kees Krick Media

Met stralende zon vertrek ik van huis om foto’s met lange sluitertijden te maken van de Hoogovens, maar eenmaal bij IJmuiden aangekomen trekt het onverwachts helemaal dicht. Hier en daar een wolkje vind ik echt niet erg. Sterker nog, dat is zelfs welkom. Maar dat de zon plotseling achter dikke sluierbewolking wegduikt, daar had ik niet op gerekend. Wat nu?

Het begon thuis allemaal met een mooie blauwe lucht, met hier en daar een melkwit wolkje. Ideale omstandigheden om opnamen met lange sluitertijden te maken. Dus rijd ik ’s middags naar IJmuiden. Tata Steel, oftewel de voormalige Hoogovens, heb ik regelmatig vastgelegd voor onder andere het boek over avond- en nachtfotografie. Dus is het weer eens iets anders om het complex voor de verandering ook eens bij daglicht vast te leggen. Maar dan wel met lange sluitertijden om er een speciaal tintje aan te geven. Door overdag lekker lang te belichten, krijg je allerlei betoverende bewegingseffecten te zien. Je zult het wel zonder de schitterende lichteffecten van ’s nachts moeten doen.

IJmuiden Tata Steel door Kees Krick Media

Eenmaal alles opgesteld bij het sluizencomplex, blijkt plotseling vanuit het westen een dikke laag sluierbewolking op ramkoers met de zon te zijn. Daar ben ik niet blij mee. Want zodra de zon daar eenmaal achter duikt, zie je hem die dag meestal niet meer terug. En een foto met zon of zonder zon, dat is een wereld van verschil. Zo te zien had ik beter thuis kunnen blijven, dat wordt vandaag niets meer.

Na een uurtje tegen beter weten in hier en daar toch nog wat opnamen gemaakt te hebben, alles ingepakt te hebben en ik juist op het punt sta het sluizencomplex af te rijden, trekt er ineens een streep zonlicht over het terrein van Tata Steel. Snel de weg weer af, de auto geparkeerd, in hoog tempo alles weer opgesteld, de camera gericht en zowaar krijg ik een minuut of tien de tijd om aanzienlijk betere opnamen te maken. De onverwachte bundel zonlicht op het industrieterrein zorgt voor een mooi contrast met de donkere bewolking erachter. Binnenkort nog maar een keertje teruggaan?

 


Meer weten over fotograferen met lange sluitertijden? Ik mijn nieuwste eBook Lange sluitertijden met ND-filters lees je alles wat je moet weten over dit bijzondere fotografiegenre. Je krijgt enorm veel praktische tips en er staan duidelijke voorbeelden in, zodat je meteen aan de slag kunt.


 

IJmuiden Tata Steel door Kees Krick Media