Geplaatst op

Ricoh GR 4 ? Ricoh GR iii X !

Ricog GR4 ? Ricoh GRiii !

Kijk jij ook zo uit naar de opvolger van de Ricoh GR III, die alweer uit begin 2019 stamt? Het goede nieuws is dat hij zojuist door Ricoh is aangekondigd! Het is alleen niet de Ricoh GR IV geworden, maar de Ricoh GR IIIx! Vooralsnog een variatie dus op het bestaande model. Wat zijn de verschillen tussen deze twee camera’s en is dit misschien zelfs dé ideale camera voor jou om altijd bij je te hebben?

Van 28 naar 40 millimeter

Het grootste verschil is dat de Ricoh GR III x een veertig millimeter lens heeft, in tegenstelling tot de 28 millimeter van de Ricoh GR III. Veertig millimeter is een veelgebruikte brandpuntsafstand en vormt volgens velen – inclusief mijzelf – het perfecte compromis tussen 35 en 50 millimeter. Het komt erop neer dat je beelden kunt vastleggen met de eigenschappen van een ongeveer een 30 of 35 mm lens, maar even makkelijk foto’s maakt die met een 50 mm standaardlens lijken te zijn gemaakt. Heel veelzijdig dus!

Overigens hebben we het hier wel over full-frame equivalent, oftewel de beeldhoek of beelduitsnede waarmee je in de praktijk te maken krijgt. Omdat het om een APS-camera gaat, heeft de GR III in werkelijkheid een 18.3 mm en de GR IIIx een 26.1 mm objectief.

Als je op de website van Ricoh naar de productfoto’s kijkt, lijkt het net of je naar een “gewone” Ricoh GR III kijkt. Ze lijken echt als twee druppels water op elkaar! Het is daarom lastig om in te schatten of de nieuwe Ricoh GR IIIx dezelfde afmetingen heeft of wellicht ietsjes groter is. Vooral de compactheid van de GR-serie is erg belangrijk, omdat het om een camera gaat die je altijd en overal bij je kunt dragen. Gelukkig vond ik onderaan de website alsnog een lijst met specificaties en afgaande op deze cijfers moet de GR IIIx nagenoeg even groot zijn als de GR III, of toch in ieder geval met ingeschoven lens. Ook het gewicht komt aardig overeen.

Het gaat trouwens om een volledig nieuw ontworpen lens, bestaande uit 7 elementen in 5 groepen, vergeleken met 6 elementen in 4 groepen bij de GR III, en nog steeds met een respectabele f/2.8 als grootste lensopening. Vrijwel zeker met dezelfde of zelfs nog een hogere optische kwaliteit, zonder dat er allerlei softwarematige correctietrucs worden uitgehaald.

Wil je alles weten over jouw Ricoh GR 3 of Ricoh GR 3x? Zojuist is mijn nieuwste eBook verschenen waarin alle bijzonderheden van deze twee camera’s uitgebreid worden beschreven!

ND, stabilisatie en macrostand

De 24 megapixels sensor van de GR 3 x zou best eens dezelfde kunnen zijn als die in de GR 3 zit. Ook het 2-stops ND-filter ontbreekt niet en zelfs de 3-assige beeldstabilisatie met een winst van 4 stops zit ingebakken. Net als die prachtige macrostand. Op de GR III x kun je hiermee focussen tussen 12 en 24 cm. Op de gewone GR III is dat van 6 tot 12 cm. Logisch, de beeldhoek is ditmaal kleiner waardoor je alles automatisch al groter in beeld hebt.

En je kunt met de Ricoh GR IIIx ook weer volledig automatisch de meest fraaie sterrensporen vastleggen. Crop mode zit er natuurlijk ook weer op. Ditmaal voor een blikveld vergelijkbaar met 50 of 71 mm, dat is bij de GR III 35 en 50 mm. De camera gebruikt exact dezelfde batterij, dat is erg handig als je er al een paar hebt liggen. Daardoor krijg je naar verwachting natuurlijk wel dezelfde, volgens velen ietwat korte, batterijduur.

Nieuwe features

Een nieuwe camera betekent natuurlijk ook: nieuwe features! Zo is gezichtsdetectie en oogdetectie aan de Ricoh GR IIIx toegevoegd en volgens de website komt dit later via een firmware-update ook naar de gewone Ricoh GR III. Ik ben erg benieuwd hoe snel en nauwkeurig dit werkt.

Verder is er een nieuwe belichtingsfunctie genaamd “DOF Priority (deep)” en die bedoeld lijkt om foto’s te maken met veel scherptediepte. Bijvoorbeeld voor straatfotografie of terwijl je de camera meetrekt met een bewegend onderwerp. Hierbij wordt, naar ik verwacht alleen in de P-stand, automatisch diafragma f/8 op de GR III en f/11 op de GR IIIx gekozen. Dat moet ook onverwachte panning-shot een stuk eenvoudiger maken, vooral zodra je dit combineert met de befaamde Snap-focusstand. Of althans, dat is wat ik denk te begrijpen uit de toch wat summiere en onduidelijke omschrijving op de website. Ook dit komt later beschikbaar via een firmware-update op de huidige GR III.

Verder lijkt er op draadloos gebied iets te worden toegevoegd of te gaan veranderen. Ik kan alleen zo snel niet ontdekken wat dat is. Ook op de GR III met de beloofde toekomstige firmware-update.

Er wordt nog gesproken over de helderheid van het scherm in lichte en donkere omstandigheden. Ook nu weet ik niet of dit anders is dan de huidige methode die al op de GR III zit en waarmee je de helderheid razendsnel kunt wijzigen, buiten de standaard helderheidsinstelling om.

Nieuwe lens adapter

Er komt ook nog een opzetlens genaamd GT-2 voor de GR IIIx waarmee je het telebereik nog kunt uitbreiden. Daar heb je wel de nieuwe GA-2 lens-adapter voor nodig. Het is mij niet helemaal duidelijk, maar het lijkt erop dat deze (alleen?) in combinatie met crop mode werkt. 50mm crop wordt dan 75mm en 71mm crop verandert in 106mm. Een combinatie dus van digitale en optische vergroting (“zoom”). Uiteindelijk zou de optische vergroting dus 1.5x moeten zijn. Ik heb alleen geen idee of je ook zonder crop mode van deze opzetlens gebruik kunt maken, om de standaard 40mm in een volledig optische 60mm om te toveren. Dat zou natuurlijk helemaal ideaal zijn. Zoals je vast wel weet bestaat er voor de GR III een GW-4 21mm groothoeklens, die je gebruikt via de GA-1 lens-adapter. Beide lenzen en adapters zijn helaas niet uitwisselbaar volgens de website.

Wanneer te koop?

Dat zijn denk ik wel de hoogtepunten. Veel is nog onduidelijk en hopelijk weten we binnenkort meer. De grote vraag is nu natuurlijk: wanneer is de Ricoh GR IIIx te koop. Dit jaar nog, of ergens volgend jaar? Als het net als met de Ricoh GR III gaat, dan is eerste kwartaal 2022 het meest aannemelijk. Ik hoop natuurlijk op (veel!) eerder. Laat ik nu net een blik op de website van Cameranu.nl werpen, en daar staat eind september! Laten we hopen dat dit waar is, of hooguit niet al te veel later wordt! En jij? Wat vind jij van de Ricoh GR IV .. uh .. de Ricoh GR IIIx? Is deze gloednieuwe GR-camera met nieuwe 40mm (equivalent) lens iets voor jou?

Wil je alles weten over jouw Ricoh GR 3 of Ricoh GR 3x? Zojuist is mijn nieuwste eBook verschenen waarin alle bijzonderheden van deze twee camera’s uitgebreid worden beschreven!