Geplaatst op

Ricoh GR (iii) weerbestendig(er) maken

Ricoh GR iii Weerbestendig maken

De Ricoh GR iii is super compact en licht, waardoor je hem altijd en overal bij je hebt en de mooiste foto’s maakt. Er is alleen één ding waar hij niet tegen kan en dat is … water. Ik laat zien hoe jij jouw Ricoh GR eenvoudig een stuk weerbestendiger maakt. Zodat je niet bij de eerste de beste druppel regenwater naar binnen hoeft te vluchten, of in allerijl jouw camera moet opbergen. Het werkt met alle modellen, dus niet alleen met de Ricoh GR3, maar ook met de Ricoh GR en Ricoh GR ii (Ricoh GR2).

Wil je alles weten over jouw Ricoh GR 3 of Ricoh GR 3x? Zojuist is mijn nieuwste eBook verschenen waarin alle bijzonderheden van deze twee camera’s uitgebreid worden beschreven!

De Ricoh GR iii is dé camera voor straatfotografen, maar behalve voor straatfotografie gebruik ik hem ook voor stadsfoto’s, landschappen, natuurfotografie, macrofoto’s (close-up fotografie), portretten productfoto’s en zelfs allerlei soorten redactionele foto’s. Dit toestel is naast een alledaagse camera daarom ook perfect voor vakanties, uitjes, (zaken)reizen en dus ook uitermate geschikt voor professioneel / beroepsmatig gebruik.  Dat hij zo enorm licht en compact is, zo in je jaszak of broekzak past en een zeer hoge beeldkwaliteit heeft (want APS-C), zal ik hier niet opnieuw benoemen (toch lekker wel gedaan), want dat heb ik al zo vaak gezegd ;-) In ieder geval, onderschat deze kleine krachtpatser dus vooral niet!

Pas op met regen!

Maar let op: hij is niet waterdicht, dus pas heel goed op met regen, watervallen, spetterende beekjes en alle andere vochtige omgevingen. Vooral de lens is kwetsbaar, omdat het objectief aan de voorzijde open is. Daar kan dus heel makkelijk water inkomen. Het kan er letterlijk / figuurlijk zó instromen – en ik weet niet waar dat water daarna allemaal nog meer terecht kan komen binnenin het toestel.

De voorzijde van de lensbehuizing is helaas niet afgesloten.

Gelukkig kun je deze camera aanzienlijk bestendiger maken tegen allerlei barre weersomstandigheden. Zodat hij aanzienlijk minder kwetsbaar wordt en jij niet bij elke druppel halsoverkop een schuilplaats hoeft op te zoeken. Wat heb je hiervoor nodig? Niet veel! Slechts een paar accessoires uit jouw favoriete camerawinkel (die je sowieso heel goed kunt gebruiken met je GR), enkele hulpmiddelen die je vast al in huis hebt en daarna komt het vooral aan op een beetje knutselen. Links naar de benodigde accessoires vind je meteen in deze beschrijving.

Stap 1 : Lens adapter

De achilleshiel van de Ricoh GR iii en eerdere modellen is dus vooral de lens. De opengewerkte voorzijde, maar ook dankzij het inschuifmechanisme zodra je de camera inschakelt en weer uitschakelt, kan er ongemerkt en onbedoeld wat water mee naar binnen worden gezogen. Dit los je in één klap op met de Ricoh GA-1 lens adapter of filter adapter. Deze “plastic huls” monteer je aan de voorzijde op de Ricoh GR, waardoor de lens als het ware opgesloten en dus lekker beschut zit.

Deze adapter is in eerste instantie bedoeld om de Ricoh GW-4 groothoek converter van 21 millimeter te gebruiken, maar is ook ideaal om met allerlei soorten filters te werken.

Let op: voor de Ricoh GR iii heb je het nieuwe model lens adapter nodig. Die van de Ricoh GR en Ricoh GR2 past er dus helaas niet op.

Stap 2 : Protect filter

Daarmee is het probleem niet meteen opgelost, want aan de voorzijde bevindt zich dan nog steeds een gapend gat. Nou, daar schroef je dus een protect filter (beschermingsfilter) op met een diameter van 49 mm. Daar is die adapter immers (onder andere) voor bedoeld. Op die manier is de lens van de Ricoh GR grotendeels beschermd en heb je het grootste probleem weggenomen. Het risico dat er alsnog ergens een spatje water doorlekt verhelpen we in de volgende stap. Met name in de buurt van het knopje waarmee je de adapter ontgrendelt en bij de naad tussen adapter en camera  kan het nog misgaan. En niet te vergeten, de camera zelf is nog steeds kwetsbaar. Bij elk knopje en naadje kan zich immers nog steeds water naar binnen wringen.

Stap 3 : Inpakken maar

Die volgende en tevens laatste stap is dat je de camera in zoiets als een diepvrieszakje schuift, waarbij de lensadapter precies door een mooi gaatje steekt dat je er zelf even in knipt. Vooral geschikt zijn van die zakjes met een druksluiting: ze zijn meestal volledig transparant en kraken, ritselen, of knisperen amper. En je kunt hem ook nog eenvoudig dichtmaken / dichtknijpen voor extra veiligheid. Deze zakjes bestaan in allerlei maten en je vindt ze onder andere bij de supermarkt, of bij de kantoorboekhandel zoals de exemplaren die ik zelf gebruik (kleine sample zakjes).

Maar hoe krijg je dat mooie ronde gat erin? Dat doe je zo: schuif de camera inclusief adapter en filter voorzichtig in het zakje en teken met zoiets als een viltstift de omtrek van het filter af. Haal de camera er weer uit en knip met een schaartje het cirkeltje eruit. Het hoeft niet heel secuur te gebeuren, als het maar ongeveer de juiste grootte heeft en nagenoeg cirkelvormig is.

Schuif de camera er nu weer in en wurm de adapter door het gat. Gebruik een haarbandje, elastiekje, of een reepje klittenband om het zakje vlak onder het filter tegen de adapter samen te knijpen. Nu kan er nagenoeg geen water meer binnendringen. En extra goed nieuws: het aanraakscherm / touch screen blijft gewoon werken! Dus je kunt de camera nog steeds via het scherm bedienen.

In plaats van een diepvrieszakje met een gat erin, kun je ook een wegwerp-douchemuts gebruiken. Ik neem ze altijd mee als ik (sporadisch) in zoiets als een motel of hotel overnacht. Maar je kunt ze ook per tien of zo voor slechts een paar euro bij de drogist kopen. Deze kraken en knisperen wel flink en ze zijn ook veel dunner en dus kwetsbaarder. Wel vouw je ze lekker makkelijk om de camera inclusief adapter heen. Daarna de opening ook weer dichtbinden met een elastiekje of haarbandje. Dit gaat net iets sneller dan een diepvrieszakje, maar het staat wel iets minder elegant.

Stap 4 : Bonus tip

Nog een tip: koop er meteen ook een lensdop van 49 mm bij. Want dan kun je de adapter met beschermfilter er wat vaker op laten zitten en is het filteroppervlak perfect beschermd tegen viezigheid en krassen en dergelijke. Je kunt de adapter namelijk ook gebruiken met een polarisatiefilter of ND-filter, en uiteraard met de Ricoh GW-4 21mm supergroothoeklens.

Blijf oppassen

Zo. Nu weet je hoe jij jouw Ricoh GR, Ricoh GR ii, of Ricoh GR iii op simpele wijze optimaal beschermt tegen de elementen. Natuurlijk maak je jouw Ricoh GR hier ook weer niet volledig mee waterdicht of weersbestendig. Maar je kunt hem nu wel gebruiken onder bijvoorbeeld een paraplu of afdakje. Zonder bang te zijn dat één goed gemikte druppel meteen je camera sloopt. Maar ga er toch liever maar niet onbeschermd mee in een plensbui lopen. En controleer sowieso regelmatig of het zakje overal nog goed aansluit en er zich geen water aan het verzamelen is. Pas daarnaast ook op met condens, mist, of de sproei van zoiets als een waterval of de branding. Dat geldt zelfs als jouw camera wél weersbestendig is! Ik kan erover meepraten, want zo heb ik ooit een Canon 5D Mark ii gesloopt in de Zwitserse alpen :-(

Wil je alles weten over jouw Ricoh GR 3 of Ricoh GR 3x? Zojuist is mijn nieuwste eBook verschenen waarin alle bijzonderheden van deze twee camera’s uitgebreid worden beschreven!