Geplaatst op

Schitterende luchtfoto’s maken vanuit een vliegtuigraam

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam

Zit je naast het raam in het vliegtuig? Dan kun je de meest prachtige luchtfoto’s maken tijdens de vlucht. Ook terwijl jouw smartphone netjes op de vliegtuigstand staat! Een probleem waar je wel vaak tegenaan loopt, is dat de camera tijdens de vliegreis eigenwijs blijft scherpstellen op het vliegtuigraampje. In plaats van op die indrukwekkende wolkenformaties of op het landschap diep onder jou. Enorm hinderlijk! Hoe los je dat op?

Met een gewone camera (systeemcamera of spiegelreflex) is het meestal niet zo lastig om tijdens een vliegreis door het glas van een vliegtuigraam te fotograferen. Gebruik je een smartphone, dan is de kans helaas erg groot dat de telefooncamera iedere keer opnieuw op het raampje zelf scherpstelt en dus niet op wat er daarbuiten allemaal te bewonderen is. Ook als je de telefoon plat tegen het glaswerk aandrukt en zelfs als je op het telefoonscherm tikt op een plek waar het landschap of die prachtige wolken te zien zijn. Hoe komt dit?

In steeds meer smartphones zit een hulpmiddel waarmee je razendsnel en extra nauwkeurig scherpstelt op dingen die niet al te ver weg zijn. Bij een iPhone heet dat LIDAR, dat is een soort laserstraal of radar waarmee de telefoon diepte in kaart kan brengen en dus precies weet hoe ver dat ene vaasje met bloemen van je vandaan staat. Allemaal leuk en aardig en je hebt er normaalgesproken erg veel aan, maar het gaat faliekant mis als er iets heel dichtbij de telefooncamera is dat helemaal niet het hoofdonderwerp is.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Je wilt graag het uitzicht buiten het vliegtuig vastleggen, maar komt steeds niet verder dan de linker foto!

Vliegtuigraam is de spelbreker

Zoals dus een vliegtuigraampje. Dit bestaat uit dubbelglas met een nogal brede ‘loze’ ruimte ertussen. Dus ook al druk je de telefoon plat tegen het raam aan, dan nog ziet de scherpstelhulp van jouw telefoon dat er zich enkele centimeters verderop iets bevindt en stelt daar braaf op scherp. Waardoor je dus alleen de regendruppels, ijskristallen, of krasjes op de buitenzijde van het vliegtuigraam haarscherp op de foto kunt krijgen. Het lukt nu simpelweg niet om verder dan die paar centimeter scherp te stellen! Waardoor de vleugel, motoren en al het andere dat buiten te zien is, volledig onscherp en enorm wazig op de foto komt te staan. Enorm zonde!

Om te voorkomen dat je zo veel fraaie luchtfoto’s misloopt, is het zaak om deze LIDAR-sensor of andere scherpstelhulp tijdelijk buiten spel te zetten. Handmatig uitschakelen kan helaas niet, daarom heb je een trucje nodig om het via een omweg stilletjes te omzeilen. Het is gelukkig niet moeilijk om te doen, maar de methode verschilt wel enigszins tussen een iPhone en een Android-telefoon. Daarom licht ik beide manieren voor je toe.

Mocht de buitenzijde van het vliegtuigraam vrij zijn van beschadigingen en er geen of nagenoeg geen druppels of ijskristallen opzitten, dan wil het scherpstellen overigens nog wel eens aardig lukken. Soms heb je wel veel geduld nodig. Want dan is eerst het raampje scherp en verschuift pas na een tijdje plotseling de focus naar het luchtruim, zodra je de camera daar maar lang genoeg (vaak secondenlang!) op gericht houdt. Niet echt betrouwbaar dus, dat kan een stuk beter.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Er zijn twee (glas)lagen met een centimeters brede tussenruimte. Daar raakt jouw smartphone van in de war.

Scherpe luchtfoto’s maken met een iPhone

De standaard camera-app van een iPhone heeft wel wat scherpstelhulpjes aan boord, maar die helpen je in de lucht helaas niet altijd om scherp te stellen op al het moois dat je buiten het vliegtuig voorbij ziet komen. Het is daarom nodig om een alternatieve camera-app te gebruiken. Daar bestaan er enorm veel van en het enige dat hierbij belangrijk is, is dat je er handmatig mee kunt focussen. Kies dus gerust een app die jij fijn vindt werken.

Zelf gebruik ik de app Moment Pro van Moment Inc. voor zowel foto’s als video’s, maar het kan ook prima met zoiets als ProCam 8 van Tinkerworks Apps, Camera+ van LateNiteSoft S.L., of ProCamera van Cocologics. Of dus een van de vele andere camera-apps.

Nemen we Moment Pro als voorbeeld, dan tik je op AUTO F (automatische focus), waarna er een schuifbalkje verschijnt. Sleep erover om nauwkeurig scherp te stellen op de vleugel, het wolkendek, of het landschap in de diepte. Om dit nog makkelijker te maken, tik je op het pictogram van de drie schuifjes (de instellingen) en schakelt Focus Peaking in. Dit houdt in dat alle scherpe randen en details een groen kleurtje krijgen op het scherm. Zo zie je exact of het juiste in focus is! Tik veilig terug op de grond nogmaals op Auto F om weer terug te keren naar automatisch scherpstellen.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Het is zaak om handmatig op de vleugel of het moois in de diepte te focussen.

Scherpe luchtfoto’s maken met een Android-telefoon

Op een Android-telefoon doe je eigenlijk precies hetzelfde, alleen heb je daar geen extra app voor nodig. In de standaard camera-app zit namelijk vrijwel altijd een pro-stand (“professionele stand”) die je in staat stelt om met de hand op het uitzicht scherp te stellen. Je kiest in het balkje met camerastanden bijvoorbeeld eerst voor Meer en schakelt dan de Pro-stand in. De precieze manier verschilt per telefoonfabrikant.

Je ziet nu een rijtje pictogrammen waarmee je handmatig allerlei camera-instellingen kunt aanpassen. Ga op zoek naar het exemplaar waarmee je de scherpte regelt en tik erop. Je herkent het vaak aan een aanduiding zoals Focus of AF. Krijg je nu enkele scherpstelkeuzes te zien? Kies dan Handmatig, M, MF, of iets dat erop lijkt. Vervolgens verschijnt een schuifregelaar waarmee je heel precies het juiste scherp op de foto of video kunt zetten. Eenmaal geland kun je weer terugkeren naar de gewone fotostand, of eventueel de pro-stand blijven gebruiken en hier overschakelen van handmatig scherpstellen naar de autofocus-stand.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Na handmatig scherpstellen heb je geen enkele last van het glaswerk.

Handmatig scherpstellen

Met deze trucjes kun je vanaf nu op elk moment haarscherpe luchtfoto’s maken, ongeacht hoe vies of beschadigd het vliegtuigraampje ook is. Nogmaals, de verplicht ingeschakelde vliegtuigstand heeft verder geen effect op de werking van je telefooncamera. Ook bij een traditionele camera zoals een systeemcamera, spiegelreflex of compact camera, kan het vliegtuigraampje flink roet in het eten gooien. Net zo schakel je met deze camera’s dan tijdelijk over naar handmatig scherpstellen.

De handmatige scherpstelmethode van je smartphone kun je meteen ook prima gebruiken zodra je weer geland bent, want ook bij ‘gewone’ foto’s lukt het soms niet om het juiste scherp op de foto te krijgen. Bijvoorbeeld als je door een beregend raam fotografeert, of als je bladeren, stengels, of iets anders als creatief doorkijkje gebruikt. Net zo is het een handig manier om indrukwekkende macrofoto’s (close-ups) te maken. Simpelweg door de camera eerst met de hand op de kortste scherpstelafstand in te stellen en daarna je smartphone rustig heen en weer te bewegen tot een bloem, insect, of paddenstoel mooi scherp is.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Soms wil je juist wél op het raam scherpstellen.
Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
De maan staat extra helder aan de hemel, omdat je zo hoog boven de wolken vliegt.