Geplaatst op

Schitterende luchtfoto’s maken vanuit een vliegtuigraam

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam

Zit je naast het raam in het vliegtuig? Dan kun je de meest prachtige luchtfoto’s maken tijdens de vlucht. Ook terwijl jouw smartphone netjes op de vliegtuigstand staat! Een probleem waar je wel tegenaan kunt lopen, is dat de camera van de telefoon tijdens de vliegreis eigenwijs blijft scherpstellen op het vliegtuigraampje. In plaats van op de indrukwekkende wolkenformaties en het landschap onder je. Erg hinderlijk! Hoe los je dit op?

Met een gewone camera (systeemcamera of spiegelreflex) is het meestal niet zo lastig om tijdens een vliegreis door het glas van een vliegtuigraam te fotograferen. Maar gebruik je een smartphone, dan is de kans groot dat de telefooncamera steeds op het raampje zelf scherpstelt en dus niet op wat er daarbuiten allemaal te bewonderen is. Ook als je de telefoon plat tegen het glaswerk aandrukt. Hoe komt dit?

In steeds meer smartphones zit een hulpmiddel waarmee je extra nauwkeurig scherpstelt op dingen die niet al te ver van je vandaan zijn. Bij een iPhone is dat LIDAR, een soort radar waarmee de telefoon diepte in kaart brengt en dus precies weet hoe ver dat vaasje met bloemen van je vandaan staat. Allemaal leuk en aardig en je hebt er normaalgesproken erg veel aan, maar het gaat dus faliekant mis als er iets heel dichtbij de telefooncamera is dat helemaal niet het hoofdonderwerp is.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Je wilt graag het uitzicht buiten het vliegtuig vastleggen, maar komt steeds niet verder dan de linker foto!

Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan een workshop smartphone fotografie bij mij. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.

Vliegtuigraam is de spelbreker

Zoals dus een vliegtuigraam. Het bestaat uit dubbelglas met een nogal brede ‘loze’ ruimte ertussen. Dus ook al druk je de telefoon plat tegen het raam aan, dan nog ziet de scherpstelhulp van jouw telefoon enkele centimeters verderop de tweede ruit zitten en stelt daar braaf op scherp. Waardoor je dus alleen de regendruppels, ijskristallen, of krasjes op de buitenzijde van het raam haarscherp op de foto krijgt. Het lukt je simpelweg niet om verder dan die paar centimeter scherp te stellen! Waardoor de vleugel, motoren en al het andere dat buiten te zien is, volledig onscherp en enorm wazig op de foto komt te staan. Erg irritant en enorm zonde van de gemiste fotokansen!

Om te voorkomen dat je de fraaiste luchtfoto’s misloopt, is het zaak om deze LIDAR-sensor of andere scherpstelhulp tijdelijk buiten spel te zetten. Uitschakelen kan helaas niet, dus heb je een trucje nodig om het te omzeilen. Het is niet moeilijk om te doen, wel verschilt de methode enigszins tussen een iPhone en Android-telefoons. Daarom licht ik beide manieren hieronder voor je toe.

Mocht de buitenzijde van het vliegtuigraam vrij zijn van beschadigingen en er geen of nagenoeg geen druppels of ijskristallen opzitten, dan heb je aanzienlijk minder last van dit probleem. Soms heb je wel wat geduld nodig. Want dan komt eerst het raampje scherp in beeld en verschuift de focus pas na enkele of een tiental seconden plotseling naar het luchtruim.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Er zijn twee (glas)lagen met een centimeters brede tussenruimte. Daar raakt jouw smartphone van in de war.

Scherpe luchtfoto’s maken met een iPhone

De standaard camera-app van een iPhone heeft enkele scherpstelhulpjes aan boord, maar die helpen je in de lucht helaas niet altijd om scherp te stellen op al het moois dat je buiten het vliegtuigraam voorbij ziet komen. Het is daarom nodig om een alternatieve camera-app te gebruiken. Daar bestaan er enorm veel van en het enige dat hierbij belangrijk is, is dat je er handmatig mee kunt focussen. Kies dus gerust een app die jij fijn vindt werken.

Zelf gebruik ik de app Moment Pro van Moment Inc, voor zowel foto’s als video’s, maar het kan ook prima met zoiets als ProCam 8 van Tinkerworks Apps, Camera+ van LateNiteSoft S.L., of ProCamera van Cocologics. Of dus een van de vele andere camera-apps.

Nemen we Moment Pro als voorbeeld, dan tik je op AUTO F (automatische focus), waarna er een schuifbalkje verschijnt. Sleep erover om nauwkeurig scherp te stellen op de vleugel, het wolkendek, of het landschap in de diepte. Om dit nog makkelijker te maken, tik je op het pictogram van de drie schuifjes (de instellingen) en schakelt Focus Peaking in. Daarna krijgen alle scherpe randen en details een groen kleurtje op het scherm. Zo zie je exact of het juiste in focus is. Veilig terug op de grond tik je nogmaals op Auto F om terug te keren naar automatisch scherpstellen.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Het is zaak om handmatig op de vleugel of het moois in de diepte te focussen.

Scherpe luchtfoto’s maken met een Android-telefoon

Op een Android-telefoon doe je hetzelfde, alleen is daar geen extra app voor nodig. In de standaard camera-app zit namelijk vrijwel altijd een zogeheten pro-stand (“professionele stand”) waarmee je met de hand op het uitzicht scherp kunt stellen. Je kiest in het balkje met camerastanden bijvoorbeeld eerst voor Meer en schakelt dan de Pro-stand in. De precieze manier hoe je dit doet verschilt wel per telefoonmerk.

Je ziet nu een rijtje pictogrammen waarmee je handmatig allerlei camera-instellingen kunt aanpassen. Ga op zoek naar het exemplaar waarmee je de scherpte regelt en tik erop. Je herkent het vaak aan een aanduiding zoals Focus of AF. Krijg je nu enkele scherpstelkeuzes te zien? Kies dan Handmatig, M, MF, of iets dat hierop lijkt. Vervolgens verschijnt een schuifregelaar waarmee je het juiste scherp op de foto of video kunt zetten. Eenmaal geland keer je weer terug naar de gewone fotostand (Foto), of blijf in de pro-stand en schakel van handmatig scherpstellen over naar autofocus.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Na handmatig scherpstellen heb je geen enkele last van het glaswerk.

Handmatig scherpstellen

Met deze truc kun je vanaf nu op elk moment haarscherpe luchtfoto’s maken, ongeacht hoe vies of beschadigd een vliegtuigraam ook is. Nogmaals, de verplicht ingeschakelde vliegtuigstand heeft geen enkel effect op de werking van je telefooncamera. Ook bij een traditionele camera zoals een systeemcamera, spiegelreflex of compact camera, kan een vliegtuigruit flink roet in het eten gooien. Net zo schakel je met deze camera’s dan tijdelijk over naar handmatig scherpstellen.

Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
Soms wil je juist wél op het raam scherpstellen.
Fotograferen met smartphone door vliegtuigraam
De maan staat extra helder aan de hemel, omdat je zo hoog boven de wolken vliegt.