Geplaatst op

Smartphone versus spiegelreflex: zie jij verschil?

Voor de camera van een smartphone lijkt het benaderen of zelfs evenaren van de beeldkwaliteit van een spiegelreflex het hoogst haalbare te zijn. De term ‘spiegelreflexkwaliteit’ komt namelijk herhaaldelijk terug in talloze artikelen, advertenties en blogs. Hoe ver kom je momenteel met een iPhone – en is het wel zo belangrijk of er nog een kwaliteitsverschil is? Smartphone versus spiegelreflex!

Spiegelreflex op zakformaat

Al twintig jaar geleden wilde ik dolgraag een ‘spiegelreflex op broekzakformaat’ hebben, zodat je hem altijd en overal bij je kunt hebben. Ik houd namelijk niet zo van slepen met (grote en zware) spullen. Het leek lange tijd onmogelijk, maar dankzij nieuwe technologieën komt deze droom steeds dichterbij. Camera’s in smartphones worden bijvoorbeeld in rap tempo beter en (te) vaak wordt nu al de vergelijking met een spiegelreflex gemaakt. Helaas kan ik je nu al vertellen dat er nog een lange weg te gaan is voor de beeldkwaliteit in alle lichtsituaties echt vergelijkbaar is. Je kunt je ook afvragen of dat altijd, voor iedereen en voor elk doel wel zo essentieel is. Want ook al vinden we superieure beeldkwaliteit belangrijk, dat wil niet zeggen dat we het ook altijd nodig hebben ;-)

(Nodig) Hebben

Laten we eens kijken naar waar we nu staan. Hoe verhouden foto’s gemaakt met een iPhone (of een andere smartphone) zich tot foto’s die je met een spiegelreflex maakt. Kun je zien welke foto met welke camera is gemaakt? Gaat het om grote of om kleine verschillen? Valt het direct op zodra je de foto’s ziet, of moet je daar heel goed je best voor doen? Want vergeet niet, vaak stellen wij zeer hoge eisen aan beeldkwaliteit en zijn we geneigd (te) dure apparatuur te kopen voor de technisch hoogst haalbare beeldkwaliteit. Maar wat doen we vervolgens met die beelden? Met andere woorden: is het altijd zo nodig?

Hieronder laat ik vier setjes foto’s zien. Ik heb telkens vlak na elkaar met zowel een smartphone als een spiegelreflex gefotografeerd. Je kunt direct zien wat waarmee is gemaakt, want de beeldverhouding verschilt. Smartphone-foto’s zijn 4:3 en die van een spiegelreflex zijn 3:2. De telefoonfoto’s zijn dus wat hoger en die van de reflexcamera langwerpiger. Uiteraard kan ik dit eenvoudig aanpassen met een fotobewerker, maar dit is geen test om te zien of jij kunt ontdekken wat waarmee is gemaakt. Het gaat mij er alleen om of er sowieso een waarneembaar verschil is – en zo ja, hoe duidelijk is dat verschil dan (en is dat erg).

Smartphone versus spiegelreflex door Kees Krick Media

Blog-smartphone-iphone-versus-spiegelreflex-P20140111-150350-000591

 

Blog-smartphone-iphone-versus-spiegelreflex-P20140715-145931-1210

Blog-smartphone-iphone-versus-spiegelreflex-P20140715-145317-5546

 

Blog-smartphone-iphone-versus-spiegelreflex-P20151029-162608-2244

Blog-smartphone-iphone-versus-spiegelreflex-P20151029-162702-014918

 

Blog-smartphone-iphone-versus-spiegelreflex-P20151114-091216-2495

Blog-smartphone-iphone-versus-spiegelreflex-P20151114-091236-014936

Zoek de verschillen

Zie jij verschillen? En zijn ze groot of klein? Nu bekijk je de beelden op internet. Ze zijn verkleind en gecomprimeerd. Dan vallen verschillen in detaillering minder op. Maar voor een globale beoordeling is dat minder van belang. We bekijken ze immers vooral online, steeds vaker ook op een smartphone of een tablet. Dus: vind je de kwaliteit voldoende, is de ene variant echt (veel) beter of slechter dan de andere?

Voor de volledigheid laat ik hieronder nog een paar uitsneden zien. Dan zie je duidelijke verschillen. Vooral binnen waar er minder licht is. Spiegelreflexfoto’s zijn nu eenmaal gedetailleerder. Je ziet allerlei fijne structuren en details, waar je bij een smartphonefoto alleen nog maar egale en glad gepoetste vlakken ziet (dit komt vooral door de ruisonderdrukking).

Smartphone versus spiegelreflex door Kees Krick Media

 

Blog-smartphone-iphone-versus-spiegelreflex-vergelijk-02

 

Out of the box

Is dit een eerlijke vergelijking? Niet helemaal. Ik heb gewoon een paar keer met zowel een iPhone (5s en 6) als een camera gefotografeerd. Misschien is bij de ene foto toevallig wat nauwkeuriger scherp gesteld dan bij een andere, dat kan. Ook is de belichting niet exact hetzelfde en kunnen de kleuren hier en daar iets afwijken. Met camera’s fotografeer ik altijd in raw, dus daar heb ik alle vrijheid om kleur, scherpte, detaillering, ruis en belichting achteraf nog aan te passen. Dat heb ik nu ook gedaan. Die foto’s zijn dus volledig geoptimaliseerd om er het maximale uit te halen. De smartphone-foto’s daarentegen zijn volledig onbewerkt. Dus zonder er enige moeite voor te doen kwam dit al meteen uit het toestel rollen.

Ook houdt deze vergelijking geen rekening met (creatieve) mogelijkheden. Ik heb het bijvoorbeeld niet over scherptediepte gehad. Met een spiegelreflex kun je – als je de juiste objectieven gebruikt – leuk spelen met scherpte en onscherpte. Op sommige smartphones heb je op dit moment alleen gesimuleerde scherptediepte, dankzij softwarematige vervaging en vaak een dubbele camera.

Verder valt een smartphone direct door de mand als er een groot lichtcontrast is. Denk aan felle zon en diepe schaduwen. En ’s avonds bij weinig licht gaat het al helemaal ‘mis’. Dus als ik wil kan ik direct aantonen dat een smartphone in specifieke situaties gegarandeerd minder goede foto’s maakt. Maar in normale dagelijkse situaties kom je met een iPhone of andere smartphone al heel ver lijkt mij zo.