Geplaatst op

Van Buienradar naar Weerslag

Edwin Rijkaart van Cappellen van Buienradar en Weerslag

Het weerbericht is voor veel mensen belangrijk. Zo ook voor fotografen en amateurfotografen. Want weersomstandigheden zijn bepalend voor het uiterlijk van foto’s. Je hebt zeker niet altijd strakblauwe luchten nodig. Een bepaalde mate van bewolking voegt in bepaald situaties juist iets extra’s toe en speciaal weer zoals winterse buien, sneeuw en mist zorgen voor een aparte sfeer. Alleen al daarom vond ik het erg leerzaam om voor een interview en fotografie af te reizen naar The Meteo Company in Arnhem.

Die bedrijfsnaam zegt je waarschijnlijk niets. Maar zeg ik Buienradar, dan weet je direct waar ik het over heb. Edwin Rijkaart van Cappellen is de bedenker van Buienradar. In 2011 heeft hij het verkocht aan RTL. Er werd afgesproken dat hij een aantal jaren geen gelijkwaardige dienst in Nederland zou aanbieden. Sinds die tijd heeft Edwin zich voornamelijk op de buitenlandse markt gericht. In 2014 stond het licht weer op groen en nu is er Weerslag. Een dienst die heel goed vergelijkbaar is met Buienradar.

Buienradars en radarbeelden zijn ideaal voor wie van het weer afhankelijk is
Buienradars en radarbeelden zijn ideaal voor wie van het weer afhankelijk is

Er is een website en uiteraard kun je een app op je smartphone installeren. Ik gebruik eigenlijk alleen de app. Die is gratis, maar omdat ik een hekel heb aan reclame, betaal ik graag het kleine bedrag om een schone versie te krijgen. Ik bekijk voornamelijk de buienradars en de radarbeelden van Nederland en Europa. De buienradars spreken voor zich. Wanneer kun je droog  op pad. Op de radarbeelden zie je de bewolking. Hiermee kan ik vrij aardig inschatten wanneer er een gat in de bewolking zit, mocht ik een onbewolkte lucht nodig hebben. Je ziet er niet elk wolkje op, dus het blijft een inschatting, waar je met de tijd wel steeds handiger in wordt.

Edwin Rijkaart van Cappellen van Buienradar en Weerslag
Uit het raam staren of het ooit nog droog wordt is tegenwoordig niet meer nodig.