Geplaatst op

Waarom de camera massaal wordt verruild voor een smartphone

Als ik om mij heen kijk is het overduidelijk. Bijna iedereen maakt tegenwoordig foto’s. Maar dat gebeurt wel steeds minder vaak met een fototoestel. Na de compact camera verdwijnt nu ook de spiegelreflexcamera in hoog tempo uit het straatbeeld. Want foto’s, die worden vooral met een smartphone gemaakt. Is dat erg? Nee hoor. Het is logisch en was te verwachten. Betekent het dat de digitale camera de dinosaurus achterna gaat? Dat ook weer niet. Camera’s blijven heus nog wel even bestaan. Ze zijn alleen niet voor iedereen.

Eind vorige eeuw (wat klinkt dat ver weg) nam het gros van de mensen een camera mee op vakantie om herinneringen vast te leggen. Er werden ook foto’s gemaakt tijdens zoiets als een verjaardag of kinderpartijtje. En het toestel ging mee tijdens gezinsuitjes, zoals een dagje dierentuin. De kerstboom en het kerstmaal werd op de foto gezet. Maar dat was het dan wel zo’n beetje. De rest van het jaar ging het toestel in (winter)slaap.

Je had natuurlijk ook fotohobbyisten. Amateurfotografen die net als vandaag de dag fotografie als liefhebberij hebben en de camera logischerwijs veel vaker meenemen. Er op een vrije dag of tijdens het weekend doelgericht op uittrekken om foto’s te maken. Soms zelfs deelnemen aan speciale fotoreizen. Omdat het hun interesse heeft, hebben deze mensen meestal voldoende kennis en ervaring in huis om de camera te laten doen wat nodig is om een mooie foto te maken.

Pas toen in het nieuwe millennium de digitale camera eindelijk betaalbaar werd, doken plotseling op veel meer plekken en momenten mensen met camera’s op. Velen ontdekten zo een leuke nieuwe hobby. Maar het gros van de mensen was en is nog steeds niet zozeer in camera’s of fotografie geïnteresseerd. Ze willen gewoon vastleggen wat ze doen en meemaken. Herinneringen voor later en om te delen op sociale media. Snel, makkelijk en zonder gedoe.

En toen was daar plotseling de smartphone. Met een ingebouwde camera. Dat toestel presteerde in de beginjaren nog behoorlijk matig, maar dit veranderde vrij snel. Amper tien jaar later maak je er zelfs verrassend goede foto’s mee. Ineens maakte bij wijze van spreken iedereen overal en altijd foto’s.

Dus als je met een smartphone foto’s maakt die er al meteen goed genoeg uitzien, wat denk je dan dat de gemiddelde consument doet? Die gooit die grote zware camera in de kast of op Marktplaats en gebruikt voortaan lekker de telefoon die hij of zij toch al bij zich heeft. De foto’s zijn misschien niet altijd volledig geslaagd, maar hé, was dat met die “echte” camera zoveel anders?

Voor de meerderheid van de mensen die weinig tot niets met camera’s en fotografie heeft en gewoon hier en daar wat leuke foto’s wil maken, is er denk ik geen betere keuze dan de smartphone. Bijna iedereen heeft er toch al een, dus waarom nog met een losse camera lopen? Zeker, smartphones zijn niet echt goedkoop, maar een iets duurdere kopen vanwege de extra cameramogelijkheden, is denk ik nog steeds een slimme overweging.

We lijken een beetje terug bij af. Wat fotocamera’s betreft blijven opnieuw de echte fotohobbyisten over. Die waren er vroeger al en zijn er morgen ook nog. Ook zij fotograferen heus weleens met hun telefoons, maar halen er bij voorkeur een camera bij.

Is de technische fotokwaliteit van een telefoon eigenlijk wel vergelijkbaar met die van een spiegelreflex? Nee, maar maakt dat uit? Want draai het eens om: maken doorsnee consumenten die eerst met een camera rondliepen, ineens minder mooie foto’s sinds ze hun telefoons gebruiken?

Nee hoor. Sterker nog, ik durf te beweren dat ze nu juist mooiere foto’s maken.

Waarom? Een camera maakt niet uit zichzelf de mooiste foto’s. Je moet je er tot op zekere hoogte in verdiepen hoe je zo’n apparaat bedient en hoe je bepaalde effecten krijgt. Zolang je dat niet doet, heeft zelfs de duurste spiegelreflex weinig meerwaarde. Dan werkt zo’n apparaat eerder tegen je. Hij kán mooiere foto’s maken, maar ze lijken juist slechter dan die van je telefoon.

Neem een portretfoto als voorbeeld. Veel mensen vinden een sterk vervaagde achtergrond erg mooi en willen dat ook kunnen. Een spiegelreflex is hier ideaal voor. Maar… je hebt daar wel de juiste apparatuur (camera én objectief) voor nodig en vooral: je moet weten hoe je dit vervolgens voor elkaar krijgt (instellingen én hoe ga je te werk). Het gaat namelijk niet vanzelf. Je moet je er dus in willen en kunnen verdiepen.

Terwijl je bij een smartphone gewoon even op het portretknopje tikt en de telefooncamera verder alles voor je regelt. Iedereen kan het ineens. Zonder je in cameratechniek te verdiepen.

Wat wil je nog meer als consument?

Begrijp mij niet verkeerd. Een smartphone is echt niet altijd, in elke situatie, en voor iedereen de beste oplossing. Maar een camera is dat ook niet.

Vaak wordt vergeten dat niet iedereen fotograaf wil zijn. De meeste mensen willen gewoon zo nu en dan leuke foto’s maken. Zonder rompslomp en zonder zich te verdiepen in hoe het technisch allemaal werkt.

Dan is het nog steeds handig als je weet hoe je het beste uit de camera van jouw smartphone haalt. Maar dat is een stuk laagdrempeliger dan leren hoe je een spiegelreflex bedient. En dan mis je die camera echt nooit meer.

Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan mijn workshop smartphone fotografie. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.