
Tijdens elke workshop smartphone fotografie sta ik even stil bij de diverse camera’s die een moderne smartphone heeft en op welke manier je deze camera’s het beste kunt inzetten. Belangrijk, want het heeft een grote invloed op de uiteindelijke beeldkwaliteit van elke foto die je maakt. Nu is het best lastig om te achterhalen wat ‘echte’ camera’s zijn en wat een ‘nepper’ is. Tenzij je dit eenvoudige trucje toepast dat ik zelf altijd gebruik.
Echte camera’s en nepcamera’s op een smartphone? Wat is dat nu weer, vraag jij je nu misschien af. Het uitgebreide verhaal zal ik je besparen, want anders wordt dit artikel wat aan de lange kant. De essentie is dat je onderaan het camerascherm (als je de telefoon rechtop houdt) een aantal getallen ziet staan. Dit zijn de camera’s waartussen je razendsnel kunt schakelen door op zo’n pictogram te tikken. Of althans, dat was langere tijd zo.
Tegenwoordig zie je hier namelijk vaak veel meer getallen dan dat er camera’s op jouw telefoon zitten. Kijk maar eens aan de achterzijde en tel het aantal lenzen (niet die hele kleine cirkeltjes, dat zijn de flitser en soms een dieptesensor). Op mijn iPhone 15 Pro zitten bijvoorbeeld drie camera’s, en dat terwijl ik vier getallen op het scherm zie (0.5, 1, 2 en 3). Bij Androidtelefoons zoals een Samsung smartphone verschijnt zelfs een tweede, nog veel langere getallenrij zodra je op een getal uit de origineel rij tikt!

Om dit verhaal niet alsnog heel lang te maken: hoe weet je nu welke getallen echte camera’s zijn en welke dus een beetje nep zijn? Met nep bedoel ik trouwens dat het geen echte, fysieke camera is, vandaar dat je dit exemplaar ook nergens terugvindt aan de achterzijde.
Het trucje dat ik gebruik is heel simpel en werkt als volgt:
1. Maak met elke camera die onderaan het scherm staat aangegeven één foto. Bij Samsung (Android) alleen de getallen die in het originele rijtje staan, dus niet de extra getallen uit de tweede, langere rij. Richt de camera op iets dat minimaal enkele meters bij je vandaan is. Bij voorkeur buiten, overdag.
2. Bekijk de (eerste) foto die je hebt gemaakt in de app Foto’s (iPhone) of Galerij (Android).
3. Vraag de details van deze foto op. Dat kan door omhoog te vegen over het beeld of door op het i-pictogram te tikken.
4. Zoek in de aangegeven cameraspecificaties naar een getal met een f-teken ervoor (de zogeheten diafragmawaarde, b.v. f/1.78 of f/2.8). Noteer dit voor het gemak.
5. Herhaal stap 2 t/m 4 voor elke foto die je zojuist hebt gemaakt.
6. Vergelijk de genoteerde getallen. Zie je in dit lijstje twee keer (of vaker) hetzelfde getal? Dan is alleen het eerste getal een echte camera en zijn alle volgende exemplaren ‘neppers’.
Vanaf nu weet je dus precies wat de echte / optische / fysieke camera’s zijn!
Met nep bedoel ik alleen dat het geen echte (optische) camera is, maar een uitsnede van een andere camera (de eerste uit het rijtje met precies dit f-getal). Digitale zoom dus, met een lagere beeldkwaliteit als gevolg. Bij Samsung zijn alle extra getallen die verschijnen zodra je op een getal uit de originele rij tikt wederom digitale zoom (test het gerust uit door ook hier een foto mee te maken).
Voorbeeld: Dit zijn de details van de vier camera’s die op het scherm van mijn iPhone 15 Pro prijken. Zoals je aan de getallen ziet is alleen 0.5x en 1x en 3x een echte, fysieke camera. Terwijl 2x weinig meer is dan een beelduitsnede van de 1x hoofdcamera. Vandaar dat je bij 2x zowel 24mm (originele waarde van de 1x-camera) als 48mm (de 1x-camera waarop 2x digitaal is ‘ingezoomd’) ziet staan.




Bonustip. Elke telefooncamera heeft een andere lichtsterkte en dat is wat dat f-teken aangeeft (de diafragmawaarde). Theoretisch kunnen twee opeenvolgende telefooncamera’s dezelfde diafragmawaarde hebben, maar op dit moment is dat niet aannemelijk. Voor de zekerheid zou je daarom per camera ook het aantal millimeters kunnen noteren. Maar let op: zie je deze waarde twee keer bij een foto, noteer dan alleen het hoogste getal, want dat geeft aan dat een digitale uitsnede is gemaakt en het dus een ‘nepper’ is.
Voor de oplettende kijker: bij de 0.5x camera van mijn telefoon verschilt het lage getal 1mm van het hoge getal (13mm versus 14mm). Dat zal een afrondingsfout zijn vermoed ik, want dit is wel degelijk een fysieke camera.