Geplaatst op

Welke systeemcamera past bij jou

Kees Krick Media - camerakeuze

Steeds meer mensen ontdekken de voordelen en gemakken van een systeemcamera. Deze relatief nieuwe camerasoort is de langverwachte opvolger van de spiegelreflex. Je krijgt dezelfde beeldkwaliteit en daarbovenop veel leuke, nieuwe en geavanceerde mogelijkheden. Maar welke systeemcamera past het beste bij jou? Er bestaan er inmiddels zoveel, dat het best lastig is om de beste keuze te maken. Je leest het in dit artikel.

Cameratypen

Er bestaan tegenwoordig zoveel systeemcamera’s dat je een enorm ruime keuze hebt. Afhankelijk van jouw eisen en wensen kun je daardoor het camerasysteem kiezen dat het beste bij jouw voorkeuren en fotografiestijl past. Dat is erg belangrijk, want niet elke camera is voor iedereen even geschikt. Koop dus niet zomaar een camera omdat een vriend of kennis ermee rondloopt en lyrisch is over de fotokwaliteit of de bediening, of omdat je een bepaald merk zo vaak ziet dat het wel de beste keuze moet zijn. Kijk verder niet alleen naar de camera, maar vooral ook naar het lenzenaanbod. Hebben ze de lenzen die jij graag wilt hebben? Zoals een weerbestendige zoomlens, een compacte telelens, een tilt-shift lens, of een setje lichtsterke primes.

Grofweg zijn er drie verschillende cameratypen / sensorsoorten waaruit je kunt kiezen: een full frame systeemcamera, een APS-C systeemcamera, of een Micro Four Thirds systeemcamera. Wat de eigenschappen en de voor- en nadelen van met name full frame en APS-C zijn lees je in dit artikel. Twijfel je nog tussen een spiegelreflex en een systeemcamera of wil je weten wat de verschillen en overeenkomsten zijn? Dat lees je allemaal in dit artikel. Er bestaan ook camera’s met een kleinere één inch beeldsensor, ook die komen in dit artikel aan bod.

Kies liever geen camera vanaf papier of je beeldscherm. Bezoek liever jouw favoriete camerawinkel en probeer eerst een paar toestellen uit (mijn favoriete winkel by far is Camera.nu : je wordt geholpen door mensen die er echt verstand van hebben en ook de serviceafdeling reageert snel en denkt goed met je mee). Hoe ligt een toestel in de hand, bevalt de bediening jou, zitten de belangrijke functies die jij nodig hebt erop. Je kunt hier meteen advies krijgen en wat merken of toestellen met elkaar vergelijken. Neem eventueel een eigen geheugenkaartje mee, zodat je wat testopnamen kunt maken om ze later thuis in alle rust te bekijken. Je schiet vast geen kunstwerkjes in de winkel, maar het geeft wel een indruk. Of je de camera (of lens) daarna meteen ter plaatse koopt, of op een later moment via de webshop (van diezelfde winkel is wel zo netjes) is vervolgens aan jou.

Dus… uit welke camerasystemen en cameramodellen kun je zoals kiezen?

Sony systeemcamera’s

Bij Sony kun je kiezen tussen full frame en APS-C, waarbij de full frame camera’s wel verreweg de meeste aandacht krijgen en APS-C al jarenlang behoorlijk op een zijspoor lijkt te staan. Binnen deze twee lijnen (full frame) bestaan nog wat varianten, waardoor je misschien beter over vier cameralijnen kunt spreken: de A7-serie, A9-serie, A7C-serie en de A1-serie.

Sony Full frame

De eerste en meest bekende cameralijn wordt gevormd door de immens populaire Sony Alpha A7-serie. Dit zijn full frame camera’s en je kunt op dit moment uit maar liefst drie verschillende cameramodellen kiezen. Namelijk de Sony Alpha A7 Mark IV, Sony Alpha A7R Mark V en de Sony Alpha A7S Mark III.

De A7-serie kon je tot voor kort zien als het gewone model of instapmodel en dus meteen ook als de meest betaalbare full frame systeemcamera van Sony. Met de komst van de gloednieuwe Sony A7 IV is dat veranderd, omdat dit toestel een stuk geavanceerder is geworden en de prijs daarmee ook flink is gestegen.

De Sony A7R V heeft als meest opvallende verschil met de “gewone A7” een veel hogere resolutie en een ander sensorontwerp waardoor de camera in staat is om meer en fijnere details vast te leggen. Dit toestel is dan ook een stuk prijziger dan de reguliere A7.

De Sony A7S III heeft juist een relatief lage resolutie van twaalf megapixels, maar de sensor is extra lichtgevoelig en blinkt daardoor uit bij weinig licht. De camera is vooral bedoeld om mee te filmen. Alle drie de cameramodellen beschikken over een geavanceerd 5-assig beeldstabilisatiesysteem.

Het lijkt misschien of Sony erg snel veel nieuwe camera’s uitbrengt, maar het is belangrijk om te weten dat het wel om drie verschillende modellen gaat die elke paar jaar worden ververst. Daarnaast blijven ook oudere modellen nog een tijdlang te koop, waardoor je voor een best aantrekkelijk(er) bedrag een full frame systeemcamera kunt kopen.

De tweede cameralijn binnen het segment ‘full frame’ wordt gevormd door de Sony Alpha A9 ii. Dit is dus inmiddels alweer het tweede model van de Sony A9. Deze cameralijn is vooral gericht op de professionele markt en moet (beroeps)fotografen verleiden de overstap te maken van een spiegelreflex (van een ander merk) naar een systeemcamera. Daarnaast is het natuurlijk ook een interessante camera voor veel andere fotografen, dus ook als het niet je beroep is.

Dan is er In september 2020 nog een derde cameralijn uitgekomen in de vorm van de Sony A7C. Dit is volgens Sony zelfs ‘s werelds kleinste en lichtste full frame camera die gebruik maakt van verwisselbare lenzen. Speciaal voor dit toestel is meteen ook de FE 28-60 f/4-5,6 kitlens uitgekomen, wat volgens Sony weer de kleinste en lichtste full frame zoomlens is. Dit objectief is net wat lichter en compacter dan de overige full frame FE-(zoom)lenzen die er al zijn voor de A7-serie en A9-serie. Al passen die er natuurlijk ook gewoon op.

Bij de Sony A7C ontbreekt de kenmerkende bult aan de bovenzijde, omdat de digitale zoeker (EVF) in een hoek aan de achterzijde zit. Hierdoor lijkt de A7C uiterlijk erg veel op de A6xx APS-C lijn van Sony, die hieronder aan bod komt. Het scherm van de A7C is uitklapbaar (je draait het naar de zijkant) en kun je volledig omdraaien, waardoor je ook jezelf kunt filmen of fotograferen. Het toestel lijkt daarmee vooral gericht te zijn op YouTubers en andere ‘content creators’ die regelmatig zelf voor de camera verschijnen. Na de Sony ZV1 (één inch sensor) is dit de tweede Sony camera met zo’n schermpje.

Overigens is dit type scherm ook ideaal om bijvoorbeeld in krappe ruimtes te werken. Ik gebruik dit bijvoorbeeld veelvuldig als ik anders niet voldoende in beeld krijg. In dat geval zet je de camera gewoon strak tegen de muur, draait het scherm om zodat je ziet wat je doet, stelt de zelfontspanner in en duikt snel uit beeld voordat de foto wordt gemaakt. Werkt perfect weet ik uit ervaring. Ook ideaal dus voor ‘gewone’ fotografen ;-)

En dan is in januari 2021 de Sony A1 uitgekomen, wat je als vierde cameralijn kunt zien binnen de full framecamera’s. Dit is met recht ‘een beest’ van een camera. Een snelheids- en resolutiemonster. De sensor heeft een resolutie van 50,1 megapixels. Dat is heel veel, maar ook weer niet overdreven veel vergeleken met enkele andere modellen van Sony. Maar je kunt er wel 30 per seconde vastleggen en dat is wel uniek! Bijna net alsof je filmt, maar dan op de volledige fotoresolutie én in raw ! :-)

Het dynamisch bereik is met 15 stops ook meer dan fantastisch. Verder zit er IBIS beeldstabilisatie op die je een winst van 5,5 stops oplevert. Dankzij IBIS en de functie Pixel Shift Multi Shooting kun je nu zelfs foto’s met de gigantische resolutie van 190 megapixels vastleggen.

Filmen kan in 8K met een framerate van maximaal 30 bps (8K30) en in 4K loopt de framerate zelfs op tot maximaal 120 bps (4K120).

Sony A1 bij cameranu

Sony A7 IV bij CameraNu

Sony A7R V bij CameraNu

Sony A7R IV bij CameraNu

Sony A7S III bij CameraNu

Sony A9 II bij CameraNu

Sony A7C (Zwart) bij CameraNu

Sony A7C (Zilver/Zwart) bij CameraNu

Sony APS-C

De volgende cameralijn van Sony wordt gevormd door de APS-C cameramodellen. De sensor in deze camera’s is een maatje kleiner dan die in een full frame camera, maar kleiner betekent zeker niet slechter. Het is gewoon een andere camerasoort. Momenteel kun je kiezen uit onder meer de de Sony Alpha A6600, A6500, A6400, A6300 en A6100, terwijl allerlei oudere modellen zoals de Sony Alpha A6000 en A5100 ook nog steeds te koop zijn.

Een groot voordeel van de A6600 en A6500 is dat 5-assige beeldstabilisatie zit ingebouwd. De Sony A6100 en A5100 zijn juist zeer compact en licht en kun je zien als instapmodellen. Kanttekening bij deze cameralijn is dat Sony er de laatste jaren maar weinig lenzen voor heeft uitgebracht. Je moet het daarom doen met slechts een paar lenzen. Of je bent aangewezen op lenzen die oorspronkelijk bedoeld zijn voor de full frame Sony A7(R/S), A9 en A1. Want die passen ook gewoon op een A6x00 of A5x00. Ze zijn naar verhouding wel nogal groot, zwaar én duur.

Verder is in 2021 de Sony ZV-E10 uitgekomen. Net als de Sony ZV-1 (zie verderop) is deze camera vooral gericht op vloggers en YouTubers. Het grote verschil met de ZV-1 is dat er in de ZV-E10 een APS-C sensor zit en dat de lenzen verwisselbaar zijn. Je hebt daardoor meer creatieve mogelijkheden, maar het geheel is wel een stuk groter en zwaarder dan de supercompacte Sony ZV-1. Zie de Sony ZV-E10 vooral als de compacte videovariant van een A6x00 of A5x00 met een selfie-scherm.

Sony A6600 bij CameraNu

Sony A6100 bij CameraNu

Sony ZV-E10 bij CameraNu

Sony premium compact (RX100 en ZV-1)

Ditmaal geen systeemcamera’s, want geen verwisselbare lens, maar wel zeer mooie compacte toestellen, vormen de RX100 premium compact camera’s van Sony. Ze hebben een vaste zoomlens en een zogeheten één-inch sensor aan boord. Het nieuwste model is de Sony RX100 Mark vii, maar omdat alle voorgaande modellen ook nog gewoon verkrijgbaar zijn, is er een RX100 in elke prijsklasse te vinden. Dit is echt een camera die je altijd en overal met je mee kunt nemen. Veel fotografen hebben er dan ook eentje naast hun systeemcamera of spiegelreflex.

Vanaf de RX100 vi zit er een lens met een groter zoombereik (superzoom) op deze camera, die tegelijkertijd helaas wel minder lichtsterk is geworden. De Sony RX100 v(a) is het laatste model met nog een standaard zoombereik van ongeveer 3x die extra lichtsterk is. De Sony RX100 Mark va is trouwens een in 2018 bijgewerkte en versnelde versie van de RX100 Mark v die inmiddels niet meer verkrijgbaar is.

Helemaal nieuw is de Sony Vlog Camera ZV-1 die gebaseerd is op de Sony RX100, maar dan speciaal is bedoeld voor vloggers en YouTubers en die een aantal mooie upgrades heeft meegekregen. Zo neem je jezelf makkelijker in beeld via het selfie-scherm, zit er een stel prima microfoons op en kun je naadloos met de focus schakelen tussen jezelf en een product of voorwerp dat je omhoog houdt voor de cameralens. Daarnaast kun je er ook nog steeds prima mee fotograferen.

RX100 VII bij CameraNu

RX100 VA bij CameraNu

ZV-1 bij CameraNu

FujiFilm systeemcamera’s

Op de camera’s van FujiFilm zitten opmerkelijk veel handige knoppen, waardoor je nog maar zelden in het cameramenu hoeft te zijn. Je hebt hierdoor een snelle en directe toegang tot de belangrijkste camerafuncties. Een traditionele PASM-knop ontbreekt op deze toestellen. In plaats van eerst een camerastand te kiezen en daarna je instellingen aan te passen, gebruik je draaiknoppen op de camera en draairingen op de lens om rechtstreeks het diafragma, de sluitertijd en een ISO-waarde op je camera in te stellen. Zoals dat vroeger ook ging op camera’s.

Dit werkt erg intuïtief. Je kunt heel snel op (veranderende) situaties reageren en kunt je camera zodra je ergens iets ziet meteen instellen zonder op een scherm of door de zoeker te turen. De camera’s zijn hierdoor misschien vooral geschikt voor fotografen die weten wat ze doen en een ruime ervaring op het gebied van fotografie en camera’s hebben. Maar omdat je ook nog steeds van alles automatisch kunt laten regelen, kun je zelfs als beginner prima met deze toestellen uit de voeten. Ik heb een uitgebreid eBook geschreven waarin precies staat uitgelegd wat nu het verschil is met camera’s van andere merken (met een PASM-knop) en hoe je een bepaalde ‘camerastand’ op je FujiFilm-camera instelt.

Ook FujiFilm heeft meerdere cameralijnen. Geen full frame camera’s , wel APS-C camera’s en middenformaat camera’s.

FujiFilm APS-C

Bij de APS-C camera’s die wat betreft vormgeving veel weg hebben van een vintage (spiegelreflex)camera, zijn de weerbestendige FujiFilm X-T-5, FujiFilm X-T4, FujiFilm X-T3 en FujiFilm X-T2 momenteel de topmodellen. De FujiFilm X-T30 ii en FujiFilm X-T20 zijn compactere en lichtere uitvoeringen hiervan. Deze camera’s kunnen ongeveer hetzelfde en leveren dezelfde beeldkwaliteit, maar de zoeker is een stukje kleiner en ze niet weerbestendig . De X-T30 Mark ii en X-T20 zijn wel een stuk aantrekkelijker geprijsd en dus ook lekker compact. Al deze modellen hebben lekker veel knoppen, waardoor je alle belangrijke instellingen enorm snel kunt doen en je maar zelden in het menu hoeft te duiken.

Redelijk nieuw nog is de FujiFilm X-S10 die in het najaar van 2020 is uitgekomen. Hij is vooral bedoeld voor wie nog niet zo bekend is met de werking van FujiFilm-camera’s en een spiegelreflex van een ander merk gewend is. De bediening van dit toestel lijkt namelijk erg veel op die van andere merken zoals Canon, Nikon en Sony. De camera heeft IBIS (beeldstabilisatie in de camera) en een scherm dat volledig uitklapbaar is en je kunt omdraaien, wat hem ideaal maakt voor vloggers, YouTubers, Influencers, kortom alle moderne content creators.

De FujiFilm X-A7 is /was een compacte en lichte camera zonder het kenmerkende spiegelreflex-uiterlijk. Hij heeft geen digitale zoeker, dus je moet via het scherm werken. Dat scherm kun je omdraaien, waardoor deze camera ideaal is voor vloggers en bloggers of om selfies te maken. Tot slot is / was de FujiFilm X-T200 een echte instapcamera, ook weer vooral gericht op bloggers en vloggers. Het scherm is net als bij de X-A7 uitklapbaar en draaibaar, zodat je vanuit elke hoek kunt fotografen en filmen en je ook jezelf tijdens de opname ziet. Beide cameramodellen zijn vrijwel niet meer te krijgen.

Dan is / was er nog de inmiddels aardig op leeftijd geraakte FujiFilm X-H1. Het was de eerste camera van FujiFilm met ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie en hij is vooral gericht op de professionele markt en op filmers. Ten opzichte van de andere besproken camera’s van FujiFilm waren er, zeker voor die tijd, een aantal geavanceerde filmfuncties ingebouwd, wat niet wegneemt dat je hier ook prima foto’s mee kunt maken. De X-H1 is inmiddels niet meer te koop en in de loop van 2022 is (na lang wachten!) dan eindelijk de opvolger van de X-H1 uit gekomen. Sterker nog, er komen uiteindelijk zelfs twee varianten van uit!

Allereerst is dat de FujiFilm X-H2S. Ook dit is weer het topmodel in de x-serie van FujiFilm. Een supersnelle, professionele camera die je voor zowel fotografie als filmen kunt gebruiken. De 5-assige beeldstabilisatie (IBIS) levert je nu zelfs een winst op van 7 stops. Dankzij de stacked sensor van 26,16 megapixels (X-Trans CMOS 5 HS-sensor die 4x snel moet zijn dan het vorige model beeldsensor) én een nieuwe X-Processor 5, is dit een razendsnelle camera. Later in 2020 is daar nog de ‘reguliere’ FujiFilm X-H2 bijgekomen met een veel hogere resolutie van veertig megapixels. Dit is wel een BSI-sensor (BackSide Illuminated), maar dit keer geen stacked sensor zoals bij de X-H2S.

FujiFilm X-H2S (zwart) bij CameraNu

FujiFilm X-H2 (zwart) bij CameraNu

FujiFilm X-T5 (zwart) bij CameraNu

FujiFilm X-T5 (zilver) bij CameraNu

FujiFilm X-T4 (zwart) bij CameraNu

FujiFilm X-T4 (zilver) bij CameraNu

FujiFilm X-S10 bij CameraNu

FujiFilm X-T30 Mark ii (zwart) bij CameraNu

FujiFilm X-T30 Mark ii (zilver) bij CameraNu

FujiFilm ‘range finder’

Bij de camera’s uit de volgende cameralijn zit de digitale zoeker niet in een bult midden op het toestel (zoals bij de X-T4 en X-T30 ii), maar in de linker bovenhoek aan de achterzijde. Geheel in de stijl van een zogenaamde range finder camera. Hierdoor kun je met het ene oog door de zoeker kijken en tegelijkertijd met je andere oog langs de camera om de boel in de gaten te houden. Bij de FujiFilm X-E4 is dit een ‘gewone’ digitale zoeker. Dus je ziet ‘live’ of de compositie, kleuren en belichting goed zijn.

De weerbestendige FujiFilm X-Pro3 is in deze lijn het topmodel. Daar zit een bijzondere zoeker op. Het is namelijk een hybride zoeker. Dit houdt in dat je kunt schakelen tussen een digitale zoeker en een optische zoeker. Met de optische zoeker kijk je via een extra venstertje langs de lens. Je ziet zelfs meer dan er op de foto komt. Dat is expres gedaan, omdat je zo de omgeving goed in de gaten kunt houden. Bijvoorbeeld zodat je iemand al ziet aankomen voordat hij of zij het beeld instapt en je precies op tijd kunt afdrukken.

Dat is onder andere handig bij straatfotografie en documentaire fotografie. Daarnaast kun je de twee zoekers tegelijkertijd gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld een kleine digitale weergave in een hoek van het optische beeld neerzetten. Met het scherm van de X-Pro3 is iets bijzonders aan de hand. Het is namelijk “verborgen” en daardoor lijkt dit een traditionele analoge camera. Gelukkig kan je het scherm alsnog openklappen zodra je het nodig hebt. Lijkt jou dit niet zo handig? Dan kan je altijd nog voor de FujiFilm X-Pro2 kiezen.

Mocht het idee van een range finder je bevallen, maar je hebt geen zin om lenzen te wisselen? Dan is de FujiFilm X100V vast iets voor jou. Deze camera heeft net als de X-Pro3 een hybride zoeker, maar hier zit een vaste 23 millimeter f/2 lens op (35 millimeter omgerekend naar full frame). Het is dus geen systeemcamera (je kunt immers de lens niet verwisselen), maar wel een zeer kleine, lichte en ook nog eens geruisloze camera, die vooral ideaal is voor reportages, reisfotografie, straatfotografie en documentaire fotografie.

FujiFilm X-E4 (zwart) bij CameraNu

FujiFilm X-E4 (zilver) bij CameraNu

FujiFilm X-Pro3 bij CameraNu

FujiFilm X100V bij CameraNu

FujiFilm middenformaat

De FujiFilm-camera’s waar we het tot nu toe over hebben gehad, hebben een APS-C sensor aan boord. Die sensor is een stukje kleiner dan een full frame sensor en presteert uitstekend, maar het kan ook ook altijd nog groter. Dat brengt ons bij de laatste cameralijn van dit merk. De FujFilm GFX 100 (102 MegaPixels), GFX 100S, GFX 50R (range finder model van 51,4 MegaPixels) en GFX 50S ii zijn een zogenaamde middenformaat camera’s met een sensor die aanzienlijk groter is dan full frame.

Zowel de camera als de lenzen zijn hierdoor ook een flink stuk groter, zwaarder én duurder. De beeldkwaliteit is enorm hoog. Denk aan detaillering, scherpte en dynamisch bereik. Daarnaast kun je met extreem kleine scherptedieptes werken, veel kleiner nog dan bij een full frame camera.

Je kunt hier niet de lenzen van de overige FujiFilm-camera’s op gebruiken, alleen de nieuwe GF-lenzen die hier speciaal voor gemaakt zijn. Voor middenformaat kies je vooral als je beroepsmatig zoiets als portret- of modefoto’s maakt waarbij zeer hoge eisen aan de beelden gesteld worden, of wanneer je van de specifieke ‘middenformaat look’ houdt.

FujFilm GFX 100 bij CameraNu

FujiFilm GFX 100S bij CameraNu

FujiFilm GFX 50R bij CameraNu

FujiFilm GFX 50S ii bij CameraNu

Olympus systeemcamera’s

Er zijn twee merken die een heel ander sensorformaat gebruiken – namelijk Olympus en Panasonic – en dat wordt het Micro Four Thirds systeem genoemd. Waar APS-C en full frame nog uit de analoge tijd afstammen, is M43 (Micro Four Thirds) helemaal vanaf de grond opgebouwd speciaal voor het digitale tijdperk. Deze sensor is kleiner dan APS-C. Daarnaast is de beeldverhouding 4:3 (net als bij smartphones en compact camera’s). Bij APS-C en full frame is de beeldverhouding 3:2. De foto’s zijn hierdoor iets minder breed maar wel een stukje hoger. Een kleine(re) sensor schrikt misschien af, maar moderne camera’s hebben een zeer hoge beeldkwaliteit, waardoor dit ruimschoots gecompenseerd wordt. Al kies je misschien niet voor dit cameratype als je voornamelijk bij weinig licht werkt.

Het grote voordeel is dat de camera én de lenzen een flink stuk kleiner en lichter kunnen blijven. Vooral als je het vergelijkt met full frame. Ten opzichte van APS-C zijn de verschillen kleiner. Je kunt hierdoor een behoorlijk compacte maar nog steeds zeer uitgebreide set samenstellen, wat bijvoorbeeld handig is als je veel reist, wandelt of fietst.

De scherptediepte is groter dan bij full frame. Daardoor heb je al meteen meer scherp in beeld, iets waar je bij full frame soms behoorlijk veel moeite voor moet doen. Dit heft een mogelijk kwaliteitsverschil door de kleinere sensor vaak grotendeels weer op. Bijvoorbeeld: als je bij weinig licht fotografeert zet je de lens vaak volledig open, waardoor je niet alleen meer licht vangt, maar met M43 ook nog steeds voldoende scherpte(diepte) hebt. Bij met name fullframe is de scherptediepte dan erg klein, waardoor je soms alsnog een kleiner diafragma nodig hebt voor de gewenste scherpte, wat nadelig is voor de beeldkwaliteit.

De cameradivisie van Olympus is in 2021 verzelfstandigd en gaat vanaf nu verder onder de naam OM Digital Solutions. Er komen nog steeds (nieuwe) camera’s en objectieven uit onder de nieuwe merknaam, terwijl de bestaande modellen onder de ‘oude naam’ langzaam maar zeker uitverkocht raken. Wil je dus nog een originele Olympus-camera hebben? Dan moet je snel handelen, want anders grijp je ernaast! In dit artikel spreek ik overigens nog gewoon over de verzamelnaam Olympus.

Olympus Mirco Four Thirds

Het topmodel van Olympus is de Olympus E-M1 Mark 3. De camera is weerbestendig en heeft een zeer effectief 5-assig stabilisatiesysteem. De Olympus E-M10 Mark 3 is hier de compacte, lichte en goedkopere uitvoering van. Hij mist wel de weerbestendigheid. De Olympus E-M5 Mark 3 heeft veel overeenkomsten met de E-M1 en is vooral gericht op creatieve foto-enthousiasten (waar de E-M1 vooral op beroepsfotografen is gericht). Wat betreft prijs zit hij tussen de E-M1 en E-M10 in. Dan is er ook nog de Olympus E-M1X. Dit is een – zeker voor Micro Four Thirds begrippen – grote camera. Dat komt doordat de grip (met extra accu’s) is geïntegreerd.

Dan is er nog een cameralijn met de zogenaamde PEN-camera’s. Dit zijn kleine, lichte camera’s die niet op een spiegelreflex lijken en extra handzaam zijn. Er passen precies dezelfde lenzen op als op alle andere Olympus (en Panasonic, zie hieronder) camera’s. De Olympus E-PL9 is een heerlijk kleine en modieuze camera. Er is veel aandacht besteed aan het design en je kunt er een aantal stijlvolle accessoires voor kopen. Het scherm kun je omdraaien. Selfie-makers, vloggers en bloggers lijken dan ook de voornaamste doelgroep van dit cameramodel. Recent is de Olympus E-PL10 aangekondigd. De Olympus PEN-F is tot slot een camera in retro stijl. Hij is gebaseerd op de originele PEN-camera uit 1963 en de nadruk ligt vooral op het unieke design.

Onder de nieuwe merknaam OM Digital Solutions is begin 2022 de OM System OM-1 systeemcamera uitgekomen en die is voorzien van een stacked BSI (back-side illuminated) Live MOS-sensor met Cross Quad Pixel AF. Of in het kort: een zeer moderne en geavanceerde beeldsensor met idem scherpstelmechanisme :-) De ingebouwde stabilisatie (IBIS) moet een winst van maar liefst 8 stops opleveren! De eerste twee objectieven die meteen ook zijn aangekondigd zijn de M.Zuiko Digital ED 12-40 mm F2.8 PRO II en de M.Zuiko Digital ED 40-150 mm F4.0 PRO.

In het najaar van 2022 is daar nog de OM System OM-5 systeemcamera bijgekomen, met een 20.4 megapixels sensor en IBIS (5-assige stabilisatie) die een winst oplevert van 6.5 stops of 7.5 stops met een compatibel objectief.

Olympus E-M1X bij CameraNu

Olympus E-M1 Mark III (zwart) + 12-40mm bij CameraNu

Olympus E-M5 Mark III bij CameraNu

Olympus E-M10 Mark III (zilver+ + 14-42 EZ bij CameraNu

OM SYSTEM OM-1 (zwart) bij CameraNu

OM SYSTEM OM-1 (zwart) + 12-40mm f/2.8 PRO II bij CameraNu

OM System OM-5 (zwart) bij CameraNu

Olympus E-PL9 bij CameraNu

Olympus Pen-F bij CameraNu

Panasonic systeemcamera’s

Naast Olympus houdt ook Panasonic zich aan de M43-standaard. Camera’s, objectieven en accessoires zoals flitsers zijn dan ook volledig uitwisselbaar tussen deze twee merken. Je kunt dus bijvoorbeeld prima een Olympus camera met een Panasonic lens combineren, of andersom. Dat was ook de opzet van het M43-systeem, alleen zijn er helaas maar weinig fabrikanten ingestapt. Daarnaast heeft Panasonic nu eindelijk ook een aantal mooie full frame camera’s in het assortiment zitten.

Panasonic Full Frame

De Lumix S-serie bestaat tegenwoordig uit vier cameramodellen. Dat zijn de S1, S1R, S1H en de in september 2020 uitgekomen Panasonic S5. Waarbij de S1R een extra hoge resolutie heeft en de de S1H speciale functies voor filmers aan boord heeft. De gloednieuwe Panasonic S5 brengt twee cameralijnen bij elkaar: de Panasonic Lumix GH5 (vooral bekend vanwege de videomogelijkheden) en de full frame Panasonic Lumix S1 (onder andere low-light prestaties).

Panasonic S1 bij Cameranu

Panasonic S1R bij Cameranu

Panasonic S1H bij Cameranu

Panasonic S5 bij CameraNu

Panasonic S5 met 20-60mm zoomlens bij CameraNu

Panasonic Mirco Four Thirds

De Panasonic Lumix GH5 ii en Panasonic Lumix G9 zijn de topmodellen van dit merk. Ze hebben een ingebouwde digitale zoeker en het uiterlijk van een spiegelreflex. De GH5 is vanwege de geavanceerde filmfuncties vooral populair bij filmers, terwijl de G9 met name voor fotografie is bedoeld. Daarnaast is er nog de Panasonic Lumix GH5S. Deze camera heeft een speciale sensor met het bescheiden aantal van ongeveer tien megapixels. Hij is net als de Sony Alpha A7S specifiek gericht op professionele filmers en biedt een hoge beeldkwaliteit (video én foto’s) bij weinig licht.

Verder zijn er nog de Panasonic Lumix GX9 en de al langer bestaande Panasonic Lumix GX80. Ze hebben een zoeker in de linker bovenhoek van de achterzijde en lijken daarmee weer een beetje op een range finder camera. De Panasonic Lumix GX880 moet het zonder ingebouwde digitale zoeker doen en is een eenvoudig instapmodel. Tot slot is er ook nog de Panasonic Lumix G90 en niet te vergeten de gloednieuwe Panasonic Lumix G100 die vooral is gericht op vloggers, instagrammers en (andere) content creators.

Panasonic G9 bij CameraNu

Panasonic GH5 ii bij CameraNu

Panasonic GH5S bij CameraNu

Panasonic G90 bij CameraNu

Panasonic G100 bij CameraNu

Panasonic GX880 bij CameraNu

Panasonic GX9 bij CameraNu

Panasonic GX80 bij CameraNu

Canon systeemcamera’s

Waar merken als Sony, FujiFilm, Olympus (OM Digital) en Panasonic al heel lang alleen nog maar systeemcamera’s maken (of althans geen spiegelreflexen meer; soms hebben ze nog wel compact camera’s of actiecamera’s in het assortiment), hebben Canon en Nikon extreem lang gewacht voordat ze de grote overstap maakten. Gelukkig zijn er in de afgelopen jaren behoorlijk veel cameramodellen en lenzen bijgekomen, waardoor het inmiddels mooie en complete camerasystemen zijn. Alleen Pentax moet het ook vandaag de dag nog steeds hebben van (alleen) hun spiegelreflexen. Pentax beweert zelfs helemaal niet aan de systeemcamera te beginnen, omdat volgens hun de spiegelreflex de toekomst is…

Canon full frame

Over beide laatkomers op de systeemcamera markt (Canon en Nikon dus) heb ik lang geleden dit zeer uitgebreide artikel geschreven. Inmiddels zijn er een leuk aantal full frame systeemcamera’s waar je bij Canon uit kunt kiezen. Dat zijn de Canon EOS R, EOS RP en EOS Ra, later aangevuld met de Canon EOS R5 en EOS R6, en met als nieuwste telg de Canon EOS R3. De Canon EOS R was het meest uitgebreide model toen dit als eerste uitkwam, de Canon EOS RP was op dat moment betaalbaarder en de Canon EOS Ra is specifiek gericht op astrofotografie. De nieuwere Canon EOS R5 is het professionele high-end model en de Canon EOS R6 en nieuwere Canon EOS R6 II is een aantrekkelijk(er) geprijsd model gericht op enthousiaste (amateur)fotografen en is daarnaast ook prima geschikt voor professionals. Beide beschikken over ingebouwde beeldstabilisatie (IBIS).

De Canon EOS R3 is eveneens een high-end model en is (onder andere) gericht op sportfotografen. Dit toestel is supersnel, met maar liefst 30 beelden per seconde in RAW bij gebruik van de elektronische sluiter, waarbij continu wordt scherp gesteld. Ideaal natuurlijk nu de Olympische Spelen dit jaar in Japan worden gehouden. Maar ook bij andere fotografegenres kan ik mij heel goed indenken dat deze camera zeer in de smaak zal vallen. Denk aan vogelfotografe en wild life, autosport en motorsport, en natuurlijk in de journalistiek (fotojournalisten). Kortom, overal waar je snelle actie tegenkomt. Er zit een volledig nieuw door Canon ontworpen stacked BSI CMOS-sensor in, een DIGIC X-beeldprocessor en de Dual Pixel CMOS AF II stelt razendsnel scherp op ogen en gezichten, van zowel mensen als dieren, en kan deze blijven volgen. Zelfs met de hoge snelheid 30 fps (bps) in raw aldus Canon. Mensen, dieren, vogels, auto’s en motoren worden automatisch gedetecteerd en gevolgd.

Zoals altijd bij een nieuw camerasysteem was het lenzenaanbod in het begin nog vrij klein, maar is dit inmiddels flink aangegroeid en volwassen geworden. En dankzij de EF lens adapter kun je ook altijd nog de oudere EF en EF-S objectieven gebruiken met het Canon EOS R systeem.

Canon EOS R3 bij CameraNu

Canon EOS R bij CameraNu

Canon EOS RP met EF-adapter bij CameraNu

Canon EOS Ra bij CameraNu

Canon EOS R5 bij CameraNu

Canon EOS R6 II bij CameraNu

Alle Canon EOS R camera’s (los, met lensadapter, of als kit met objectief) bij CameraNu

Canon APS-C

Waar de nummering van cameramodellen vaak aardig aangeeft met wat voor soort camera je te maken hebt (geen of weinig nullen is meestal professioneel of prosumer; alsmaar meer nullen betekent enthousiaste fotograaf / beginner / instapper) is de nummering bij de full frame en APS-C systeemcamera’s van Canon op z’n minst verwarrend te noemen.

De Canon EOS M5 met ingebouwde digitale zoeker heeft nog het uiterlijk van een spiegelreflex. De Canon EOS M6 Mark II is compacter en moet het zonder ingebouwde digitale zoeker doen. Hetzelfde geldt voor de Canon EOS M200 (en diens voorganger Canon EOS M100) die je meer als een compact en eenvoudig te gebruiken instapmodel moet zien.

Dan hebben we nog de Canon EOS M50 Mark ii als opvolger van de originele M50. Deze camera heeft net als de Canon EOS M5 weer het vertrouwde uiterlijk van een spiegelreflex en een ingebouwde digitale zoeker.

Nu EOS R als het hoofdsysteem van Canon gezien kan worden (waar we zojuist de full-framecamera’s al van hebben besproken), zijn er in mei 2022 eindelijk ook twee APS-C modellen op de markt gekomen. Dat zijn de Canon EOS R7 en Canon EOS R10. De EOS R7 is de logische opvolger van de Canon 7D spiegelreflex en is volgens Canon met name geschikt voor natuur- en sportfotografen. Vanwege de snelheid en de tracking-AF waarmee je snel bewegende onderwerpen kunt volgen, maar ook omdat telelenzen op APS-C sensor meer bereik lijken te hebben dankzij de cropfactor. De EOS R10 is de opvolger van de 60/70D/80D en is daarmee meer een prosumer model. Een allrounder die je zowel gebruikt om te fotograferen als (eventueel) te filmen. Professionele APS-C modellen zijn er vooralsnog niet, daarvoor moet je volgens Canon echt bij hun full frame camera’s zijn ;-)

Canon EOR R 7 bij CameraNu

Canon EOS R10 bij CameraNu

Canon EOS M6 Mark II bij CameraNu

Canon EOS M50 Mark ii bij CameraNu

Nikon systeemcamera’s (fullframe en APS-C)

Eind 2018 introduceerde  ook Nikon dan eindelijk zijn eerste twee full frame systeemcamera’s: de Nikon Z7 en de goedkopere Nikon Z6. In 2020 is daar de gloednieuwe Nikon Z5 bijkomen. Een aantrekkelijk(er) geprijsde camera om de overstap naar full frame te vergemakkelijken. Ook zijn de Nikon Z6 ii en Nikon Z7 ii in het najaar verschenen en bij deze toestellen is onder meer de autofocus verbeterd.

In 2021 is de Nikon Z9 aangekondigd, een camera die vooral is gericht op professionals die zeer zware eisen aan hun apparatuur stellen en die momenteel nog met zoiets als een Nikon D6 spiegelreflex rondlopen. De Nikon Z9 is enorm robuust en razendsnel, ideaal dus voor onder andere sportfotografen en fotojournalisten.

Gaan we even terug in de tijd naar eind 2019, dan komen we aan bij het moment dat de Nikon Z50 aan het snelgroeiende assortiment is toegevoegd. Alleen is dit geen full frame systeemcamera, maar een APS-C systeemcamera. Het is zelfs de allereerste APS-C systeemcamera van Nikon! Want hiervoor bestond alleen de Nikon 1 serie met de aanzienlijk kleinere 1-inch sensor. In juli 2022 is dit nog aangevuld met de Nikon Z30 en die vooral gericht is op vloggers. Het is idee is dat je met deze hybride camera extra laagdrempelig kunt fotograferen én filmen.

Het lenzenaanbod was bij de start in 2018 nog vrij klein, maar is razendsnel gegroeid. De aanduiding FX is bedoeld voor full frame en DX voor APS-C. Daarnaast kun je dankzij de FTZ lens adapter ook altijd nog de oudere F mount objectieven gebruiken met het gloednieuwe Nikon Z systeem.

Nikon Z9 bij CameraNu

Nikon Z7 ii met FTZ adapter bij CameraNu

Nikon Z7 met FTZ adapter bij CameraNu

Nikon Z6 ii met FTZ adapter bij CameraNu

Nikon Z6 met FTZ adapter bij CameraNu

Nikon Z5 met 24-50mm f/4-6.3 objectief en FTZ adapter bij CameraNu

Nikon Z50 + 16-50mm f/3.5-6.3 VR bij CameraNu

Nikon Z30 + 16-50mm f/3.5-6.3 VR bij CameraNu

Alle Nikon Z camera’s (los, met lensadapter, of als kit met objectief) bij CameraNu

Hasselblad 907X 50C en Hasselblad X2D 100

Ook het befaamde merk Hasselblad, waarvan de camera’s heel lang geleden al door astronauten tijdens ruimtereizen werden gebruikt en er naar zeggen nog steeds een groot aantal ergens in een baan om de aarde rondcirkelen (konden we er maar bij), maakt vandaag de dag prachtige systeemcamera’s. Zo is de Hasselblad 907X 50C die alweer een tijdje op de markt is een zeer compacte middenformaat camera die een sensor heeft met maar liefst 50 megapixels en een dynamisch bereik van veertien stops, waardoor je de kleinste details haarfijn vastlegt.

De camera ziet er heerlijk retro uit. Het zou zo een klassieke filmcamera kunnen zijn. Het toestel is daarnaast extreem minimalistisch uitgevoerd. Knoppen zal je er amper op terugvinden. Er is eigenlijk alleen een ontspanknop en je kunt het diafragma en de sluitertijd regelen met een fysieke knop. Verder verloopt de bediening volledig via het prachtige kantelbare aanraakscherm. Hypermodern dus. Wie verwacht dat als ze jou achter zo’n klassiek ogende camera zien staan!

Filmen kan hij uiteraard ook, dat mag tegenwoordig echt niet meer ontbreken op een digitale camera. En dat doet deze Hasselblad met een superhoge resolutie van 2,7K (2720 x 1530) op 30 fps (29,97 fps om precies te zijn, want dat is nu eenmaal de standaard). Best wel bijzonder voor een middenformaat-camera.

Helemaal nieuw is de Hasselblad X2D 100C, die samen met drie mooie objectieven is geïntroduceerd in september 2022. Hasselblad kwalificeert deze camera zelfs als het nieuwe vlaggenschip van de middenformaat systeemcamera’s. Er zit een 100 megapixels backside illuminated (BSI) CMOS-sensor in, die een heerlijk lage native oftewel standaard ISO-waarde van 64 kent, een kleurdiepte van 16 bits heeft en een dynamisch bereik van maar liefst 15 stops!

Dankzij dit enorme dynamische bereik kun je een stuk makkelijker grote lichtcontrasten overbruggen, dus in situaties waarin je zowel fel licht als diepe schaduwen wilt vastleggen. Hasselblad’s zogeheten Natural Colour Solution (HNCS) zorgt er hierbij voor dat kleuren zo authentiek mogelijk worden weergeven. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, beschikt de Hasselblad X2D 100C over 5-assige beeldstabilisatie (IBIS oftewel In Body Image Stabilization), die zeven stops aan winst moet opleveren.

Het kantelbare 3,6-inch aanraakscherm heeft een resolutie van 2,36 miljoen pixels, de OLED-zoeker met elektronische dioptrieaanpassing (voor brildragenden) telt zelfs 5,76 miljoen pixels. Aan de bovenzijde van de camera vind je dan nog een gloednieuw 1,08-inch kleurendisplay en dat geeft de camerastatus en de opnameparameters weer.

Een echte primeur is dat er een SSD van één terabyte in dit toestel zit ingebouwd! En dan kun je ook nog eens extra opslagruimte toevoegen via een CFexpress Type B-kaart. Al met al moet je hiermee in de continustand op hoog tempo en zonder onderbrekingen 16-bits RAW-beelden kunnen vastleggen. De X2D 100C gebruikt Phase Detection Autofocus (PDAF) voor ultrasnelle scherpstelling, via 294 PDAF-zones verdeeld over het oppervlak van de sensor.

De drie compacte en lichte XCD-objectieven die tegelijkertijd beschikbaar komen zijn: de Hasselblad XCD 2,5/55V, XCD 2,5/38V en XCD 2,5/90V. Ook goed om te weten: dankzij de centraalsluiter werkt flitssynchronisatie bij alle sluitertijden. Lees: je kunt flitsen ongeacht wat de sluitertijd is ;-)

De Hasselblad X2D 100 bij CameraNu

De Hasselblad X1D-II 50c bij CameraNu

De Hasselblad 907X 50C bij CameraNu

Zeiss ZX1

Tot slot nog de Zeiss ZX1 die al een hele tijd geleden is aangekondigd (bijna twee jaar geleden!) en nu dan eindelijk verkrijgbaar is (eind 2020!). Deze camera met full frame sensor en digitale zoeker heeft een vaste lichtsterke 35 millimeter lens. Geheugenkaartjes kunnen er niet in. Geen nood, want er zit maar liefst 512 GB geheugen ingebakken. Ook het programma Lightroom van Adobe zit ingebouwd, zodat je jouw foto’s overal en altijd kunt bewerken, zonder dat je er een computer bij nodig hebt.

Er hangt helaas wel een flink prijskaartje aan deze camera. Ook is hij nogal fors en heeft het toestel een wat aparte vorm, zodat hij vast niet in een jaszak past, laat staan in je broekzak. Om je nek of over je schouder is een beter idee, mocht hij ooit te koop zijn.

Zeiss ZX1 bij CameraNu

Ter afsluiting

Zoals je ziet zijn er mogelijkheden genoeg. Aan de ene kant is dat prettig. Aan de andere kant kan het best lastig zijn om een keuze te maken uit de alsmaar groeiende lijst van prachtige systeemcamera’s. Gelukkig bestaan er tegenwoordig geen “slechte” camera’s meer, dus een miskoop doe je niet snel. Je kunt hooguit een camera kiezen die minder goed bij jou past.