Workshop Avondfotografie en Nachtfotografie

In het donker kun je een bijzondere wereld met je camera vastleggen die je met het blote oog niet ziet. Dankzij de lange belichting vervaagt stromend water, waardoor het oppervlak van een meer, gracht, kanaal, of rivier ineens op een ijslaag of geborsteld staal lijkt. Afhankelijk van de weersomstandigheden krijg je dynamische streperige wolkenluchten te zien. Auto’s, fietsers, treinen en rondvaartboten trekken fraai gekleurde lichtstrepen door het beeld. Voorbijgangers verdwijnen uit beeld of veranderen in spookachtige schimmen. Verder krijg je sfeervolle beelden dankzij de kleurrijke verlichting van huizen, winkels en gebouwen.

Bij fotograferen in het donker ga je anders te werk dan overdag. In deze workshop Nachtfotografie gaan wij er samen op uit om dat in de praktijk te doen. Ik leer jou de fijne kneepjes en verklap de beste tips en trucs om schitterende nachtfoto’s te maken. Hoewel we spreken over nachtfotografie, kun je het van het najaar (september) tot het voorjaar (eind maart) gewoon ’s avonds doen. Want dan is het lekker vroeg donker. Je hoeft er dus (gelukkig) zeker niet midden in de nacht je bed voor uit.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

In het donker leg je een andere wereld vast

In het donker kun je grofweg twee soorten foto’s maken. Allereerst met lange belichtingstijden. Alles wat beweegt zal dan in een bepaalde mate vervagen, waardoor je fraaie bewegingseffecten en lichteffecten in de foto te zien krijgt. Het zorgt altijd weer voor verrassende foto’s. Naast technische aspecten, leer je in de workshop nachtfotografie vooral om op een andere manier te kijken. Dat is nodig, want je legt een wereld vast die je met het blote oog niet ziet. Zelfs op het camerascherm of door de zoeker zie je vooraf niet hoe de uiteindelijke foto wordt.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Bij de tweede soort foto’s gebruik je net als overdag korte belichtingstijden. Je fotografeert dan gewoon uit de hand, dus zonder statief. Alleen doe je dat dit keer in het donker, waardoor alles net even anders werkt dan bij daglicht. Groot voordeel is dat je nu ook mensen herkenbaar op de foto kunt zetten. Het menselijke element maakt dit type nachtfoto’s dan ook een stuk levendiger. Zo maak je weer heel andere sfeerfoto’s dan wanneer je met lange belichtingstijden werkt.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Waar en wanneer

Met deze individuele workshop nachtfotografie leer je enorm snel. We gaan samen op pad, doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Op die manier zet je grote stappen als (nacht)fotograaf. Wil je iemand meenemen, dan kan dat ook.

Een workshop volgen kan zowel doordeweeks als in het weekend (ongeveer vanaf half september tot eind maart). Stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. In principe geef ik de workshop in Amsterdam. Daar zijn fotomogelijkheden in overvloed. Denk aan grachten, boogbruggen, grachtenpanden, gezellige winkelstraatjes en verborgen fotogenieke hoekjes. En niet te vergeten het kleurrijke lichtfestijn van het jaarlijkse Amsterdam Light Festival. Andere locaties in Nederland zijn in overleg mogelijk.

De prijs van een individuele workshop is 75 euro per uur. Voor particulieren is dit inclusief BTW, voor bedrijven exclusief BTW. Wil je graag iemand meenemen, dan kan dat voor een kleine meerprijs van 35 euro per uur. Zo is de workshop extra voordelig voor jullie. Tijdens de workshop leg ik alles op een duidelijke manier uit, geef ik tips en trucs en doe je veel praktijkervaring op. Uiteraard kom je met leuke foto’s thuis. Ik adviseer twee uur of toch minimaal anderhalf uur te boeken, want dan heb je voldoende tijd om alles in praktijk te brengen.

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan. Denk aan een gezellig en leerzaam uitje met vrienden, vriendinnen, fotomaatjes, collega’s, een personeelsvereniging, of de fotoclub. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. Om de workshop persoonlijk te houden, hanteer ik een maximale groepsgrootte van (ongeveer) tien personen. Let op: vanwege Covid-19 hangt de maximale groepsgrootte af van de op dat moment geldende regels. Daarnaast werken we op rustige plekken en houden we voldoende afstand.

Klik hier om de workshop nachtfotografie te boeken.

Al meer dan tien jaar schrijf ik artikelen over tal van fotografieonderwerp voor onder andere het leukste fotografiemaandblad Zoom.nl en uiteraard voor mijn eigen website. Verder heb ik diverse boeken en eBooks geschreven die allemaal over fotografie gaan. Waaronder dit boek (dat ik samen met Jeroen Horlings schreef) over Avond- en nachtfotografie bij uitgeverij Van Duuren Media. Sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste onderwerpen duidelijk en helder aan je uitleggen.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Wat leer je in de workshop nachtfotografie

Om de workshop nachtfotografie te volgen heb je een spiegelreflexcamera of systeemcamera nodig. Een premium compact mag ook. Dat is een compacte camera met een grote beeldsensor. Zoals de Ricoh GR, Canon G8X, of de Sony RX100. Neem bij twijfel even contact met mij op.

Je hebt ook een statief nodig. Heb je een afstandsbediening voor de camera? Neem die dan ook mee.

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in de workshop nachtfotografie:

 • Fotograferen in het donker; wat is er anders aan
 • Hoe belicht je in het donker
 • Scherpstellen in het donker
 • Kunstverlichting en kleurweergave
 • Lang belichten (statief) en kort belichten (uit de hand) en het verschil in techniek en effecten
 • Speciale effecten die bij lange belichtingen optreden
 • Hoe stel je de camera optimaal in
 • Hoe herken je (vooraf) wat een mooie nachtfoto wordt
 • Inschatten hoe bewegingen vervagen
 • Inschatten wat voor soort lichtstrepen je krijgt
 • Het effect van statische en bewegende, verlichte en onverlichte objecten
 • Hoe krijg je een mooie stervorming rondom lichtbronnen
 • Het effect van weersomstandigheden op foto’s
 • Blauwe of zwarte nachtelijke hemel als het (deels) onbewolkt is
 • Gebruikmaken van maanlicht (afhankelijk van datum en maanfase)

Klik hier om de workshop nachtfotografie te boeken.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media