Workshop Nachtfotografie – sfeervol, kleurrijk en fraaie vervagingseffecten

In het donker kun je een bijzondere wereld met je camera vastleggen die je met het blote oog niet ziet. Dankzij de lange belichting vervaagt stromend water en lijkt het oppervlak van bijvoorbeeld een meer of rivier plotseling op een ijslaag of op geborsteld staal. Afhankelijk van de weersomstandigheden vervagen zelfs wolken en krijg je dynamische streperige wolkenluchten te zien. Auto’s, fietsers, treinen en rondvaartboten trekken fraai gekleurde lichtstrepen door het beeld. Verder krijg je mooie sfeervolle beelden dankzij de verlichting van huizen, winkels en gebouwen.

Bij fotograferen in het donker ga je anders te werk dan overdag. In deze workshop nachtfotografie gaan wij er samen op uit om dat in de praktijk te leren en te doen. Ik leer jou de fijne kneepjes en verklap de beste tips en trucs om schitterende nachtfoto’s te maken. Hoewel we spreken over nachtfotografie, kun je het van het najaar (september) tot het voorjaar (maart) gewoon ’s avonds doen. Want dan is het vroeg donker. Je hoeft er dus zeker niet ’s nachts je bed voor uit.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

In het donker leg je een andere wereld vast

In het donker kun je grofweg twee soorten foto’s maken. Allereerst kan het met lange belichtingstijden. Alles wat beweegt zal dan in een bepaalde mate vervagen en speciale bewegings- en lichteffecten in de foto geven. Dat zorgt altijd weer voor verrassende foto’s. Naast technische aspecten, leer je in de workshop nachtfotografie vooral ook om op een andere manier kijken. Dat is nodig, want je legt een wereld vast die je met het blote oog niet kunt zien. Zelfs op het camerascherm of door de zoeker is vooraf niet te zien hoe de uiteindelijke foto wordt.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Bij de tweede soort foto’s gebruik je net als overdag korte belichtingstijden. Je kunt dan gewoon uit de hand fotograferen, zonder statief. Alleen doe je het nu wel in het donker, dus werkt het allemaal net even anders. Als je wil kun je nu ook mensen in beeld nemen. Het menselijke element maakt dit soort nachtfoto’s een stuk levendiger. Zo maak je weer andere sfeerfoto’s dan met lange belichtingstijden.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Waar en wanneer

Via deze individuele workshop nachtfotografie leer je enorm snel. We gaan samen op pad, er zijn geen andere deelnemers, dus je krijgt mijn volledige aandacht. We doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Zodat je enorm veel leert en grote stappen zet.

Omdat het een één-op-één workshop is, kunnen we samen een geschikt moment kiezen. We hoeven immers geen rekening te houden met andere deelnemers. Het kan in het weekend of doordeweeks, overdag of ’s avonds. Stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. Deze workshop kun je alleen vanaf (ongeveer) september tot maart volgen, omdat het dan ’s avonds vroeg genoeg donker is.

In principe worden de workshops in Amsterdam gegeven. Ik ken er goed de weg en er zijn veel fraaie grachten, boogbruggen, grachtenpanden en andere fotogenieke hoekjes. Een ideale omgeving dus voor nachtfotografie. Een andere locatie is in overleg mogelijk.

Deze unieke persoonlijke workshop kost 75 euro per uur en de minimale duur is twee uur. Een eventueel derde of vierde uur is mogelijk tegen een gereduceerd tarief. Wil je liever samen met iemand anders deze workshop volgen? Dat kan tegen een gereduceerd tarief van 55 euro per uur per persoon.

Je mag vooraf maar ook op de dag zelf aangeven hoelang de workshop wat jou betreft mag doorgaan. Dus heb je de smaak te pakken, dan kunnen we rustig verdergaan. Er valt immers altijd meer te beleven en te leren bij nachtfotografie. Ik schrijf doorlopend artikelen over fotografie voor onder andere het maandblad Zoom.nl en heb veel ervaring met nachtfotografie, dus ik kan en wil je graag een heel eind op weg helpen.

Samen met Jeroen Horlings heb ik het boek Avond- en Nachtfotografie geschreven (uitgegeven door Van Duuren Media). Heb je dit boek gekocht? Dan krijg je tien euro korting op deze workshop. Zo heb je het boek (of de workshop) extra voordelig.

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Wat leer je in de workshop nachtfotografie

Om deze workshop nachtfotografie te volgen heb je een spiegelreflexcamera (Canon, Nikon, enzovoort) of een systeemcamera (Sony, FujiFilm, Olympus, Panasonic, enzovoort) nodig. Een zogenaamde premium compact kan ook. Dat is een compacte camera met een grote beeldsensor. Zoals de Ricoh GR, Canon G8X, of de Sony RX100. Belangrijk is dat je de camera zelf kunt instellen en dat lange belichtingen mogelijk zijn.

Daarnaast heb je een statief nodig. Dat kan een traditionele driepoot zijn, of zoiets als een handzame Joby Gorillapod. Heb je een afstandsbediening (“draadontspanner”) voor de camera? Neem die ook mee. Daarmee kun je langer dan dertig seconden belichten.

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in deze workshop nachtfotografie:

 • Fotograferen in het donker; wat is er anders aan
 • Hoe belicht je in het donker
 • Scherpstellen in het donker
 • Kunstverlichting en kleurweergave
 • Lang belichten (statief) en kort belichten (uit de hand) en het verschil in techniek en effecten
 • Speciale effecten die bij lange belichtingen optreden
 • Hoe stel je de camera optimaal in
 • Hoe herken je (vooraf) wat een mooie nachtfoto wordt
 • Inschatten hoe bewegingen vervagen
 • Inschatten wat voor soort lichtstrepen je krijgt
 • Het effect van statische en bewegende, verlichte en onverlichte objecten
 • Hoe krijg je een mooie stervorming rondom lichtbronnen
 • Het effect van weersomstandigheden op foto’s
 • Blauwe of zwarte nachtelijke hemel als het (deels) onbewolkt is
 • Gebruikmaken van maanlicht (afhankelijk van datum en maanfase)

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media

Workshop nachtfotografie door Kees Krick Media