Workshop Stadsfotografie – zo leg je de mooiste stadsbeelden vast, thuis en op reis

In elke stad valt enorm veel te zien, te beleven en dus ook te fotograferen. Niet alleen in grote steden, maar ook in een wat kleinere plaats of in een dorp. In Nederland en waar ter wereld je ook bent. Tijdens een (weekend)uitje, op vakantie of op (zaken)reis. Werkelijk overal kun je op ontdekkingstocht met jouw camera of smartphone. In deze praktische workshop stadsfotografie leer je alles wat je nodig hebt om boeiende stadstaferelen en situaties te herkennen en vervolgens zo goed mogelijk vast te leggen met een camera of smartphone.

Stadsfotografie is een erg leuke vorm van fotografie. Je slentert op je gemak door een stad of plaats en observeert wat er om je heen is te zien en wat er gebeurt. Alles wat jou om welke reden dan ook opvalt, probeer je vervolgens zo fraai mogelijk vast te leggen. Dat kan van alles zijn. Het is maar net wat jij interessant vindt.

Denk aan leuke straatjes en smalle stegen, monumentale gevels, sierlijke bruggetjes, gezellige winkeltjes en etalages, kleurrijke muurschilderingen, vervallen gebouwen, huisdieren, of schaarse stukjes stedelijk groen. Kortom, alles wat een bepaalde stad of plaats voor jou zo bijzonder maakt. Stadsfotografie is als een spannend avontuur. Het verveelt nooit.

Stadsfotografie kun je wat mij betreft met elke camera doen. Een spiegelreflex, systeemcamera of een compact camera. Dat mag natuurlijk ook een smartphone zijn. Gebruik vooral de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt!

Stadsfotografie: elke keer weer anders

Ideaal aan stadsfotografie is dat je het overal en altijd kunt beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad. In het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of tussendoor als je even een uurtje tijd hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer. Zelfs tijdens een sneeuwbui, in de stromende regen en als het stormt. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je in een stad op elk moment van de dag, overal en onder alle weersomstandigheden foto’s maken. Je legt namelijk steeds een totaal andere sfeer vast. Dus zodra je tijd en zin hebt, stap je gewoon met je camera de straat op.

Dat betekent niet dat stadsfotografie makkelijk is. Het kan er druk zijn. De bebouwing staat dicht op elkaar. Op veel plekken bevinden zich storende objecten zoals bestelbusjes, containers, waarschuwingsborden, (licht)masten en bovenleidingen die je lastig uit beeld krijgt. Dat maakt het allemaal lastiger om iets visueel aantrekkelijk op de foto te zetten. Je gaat daarom anders te werk dan bij zoiets als natuurfotografie of landschapsfotografie.

Daarnaast is het de kunst om niet alleen de overbekende en opvallende “hotspots” te fotograferen, maar vooral ook kenmerkende details op te sporen die specifiek zijn voor de plek waar je bent. Om die vervolgens zo goed mogelijk in beeld te brengen. Je moet leren om dingen te ontdekken waar anderen dagelijks aan voorbijlopen zonder dat het ze ooit opvalt. 

Net zoals bij straatfotografie (ook hier geef ik workshops in) kun je voorbijgangers in beeld nemen om het straatbeeld levendiger en interessanter te maken. Soms moet je ook nog eens razendsnel reageren, omdat een mooi moment anders alweer voorbij is. Je moet alert zijn en de omgeving in de gaten houden. Want hoe eerder je een uniek of bijzonder fotomoment ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Waar en wanneer

Met deze (individuele) workshop stadsfotografie leer je enorm snel. We gaan samen op pad, doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Op die manier zet je grote stappen als stadsfotograaf of reisfotograaf. Wil je iemand meenemen, dan kan dat ook.

Een workshop volgen kan zowel doordeweeks als in het weekend. Stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. In principe geef ik de workshop in Amsterdam. Daar zijn fotomogelijkheden in overvloed. Denk aan grachten, boogbruggen, grachtenpanden, gezellige winkelstraatjes en verborgen fotogenieke hoekjes. Een bezoek aan de NDSM-werf of een andere locatie in de regio Amsterdam kan ook. Andere locaties in Nederland zijn in overleg mogelijk.

De prijs van een individuele workshop is 75 euro per uur. Voor particulieren is dit inclusief BTW, voor bedrijven exclusief BTW. Wil je graag iemand meenemen, dan kan dat voor een kleine meerprijs van 35 euro per uur. Zo is de workshop extra voordelig voor jullie. Tijdens de workshop leg ik alles op een duidelijke manier uit, geef ik tips en trucs en doe je veel praktijkervaring op. Uiteraard kom je met leuke foto’s thuis. Ik adviseer twee uur of toch minimaal anderhalf uur te boeken, want dan heb je voldoende tijd om alles in praktijk te brengen.

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan. Denk aan een gezellig en leerzaam uitje met vrienden, vriendinnen, fotomaatjes, collega’s, een personeelsvereniging, of de fotoclub. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. Om de workshop persoonlijk te houden, hanteer ik een maximale groepsgrootte van (ongeveer) tien personen. Let op: vanwege Covid-19 hangt de maximale groepsgrootte af van de op dat moment geldende regels. Daarnaast werken we op rustige plekken en houden we voldoende afstand.

Klik hier om de workshop stadsfotografie te boeken.

Alweer vijftien jaar schrijf ik artikelen voor (onder andere) het leukste en grootste fotografieblad van Nederland Zoom.nl. Daarnaast werk ik mee aan de fotografiecursussen van Zoom Academy. Uiteraard vind je ook veel informatie over smartphones, camera’s en fotografie op mijn eigen website (www.keeskrick.com) en op mijn YouTube-kanaal. Verder heb ik diverse boeken en eBooks geschreven die over deze onderwerpen gaan. Al sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste onderwerpen duidelijk en helder aan je uitleggen.

Wat leer je in de workshop stadsfotografie

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in de workshop stadsfotografie:

 • Hoe ga je te werk in een stad of plaats
 • Hoe breng je iets zo goed en mooi mogelijk in beeld
 • Wat kun je doen als er storende objecten in de weg staan
 • Werken met lagen: voorgrond, onderwerp en achtergrond
 • Vertel een verhaal, wat is de context
 • Hoofdonderwerp isoleren, of samen met een stukje relevante omgeving  vastleggen
 • Fraaie en kenmerkende details ontdekken en vastleggen
 • Hoe gebruik je voorbijgangers om het beeld levendiger en interessanter te maken
 • Werken met scherpte en onscherpte (scherptediepte, wazige achtergrond)
 • Precies voldoende cameratechniek voor de foto’s die jij wilt maken
 • Afhankelijk van het weer: gebruik van licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken

Klik hier om de workshop stadsfotografie te boeken.

Geef een antwoord