Workshop Stadsfotografie – zo leg je de mooiste stadsbeelden vast, thuis en op reis

In elke stad valt enorm veel te zien, te beleven en dus ook te fotograferen. Niet alleen in grote steden, maar ook in een wat kleinere plaats of in een dorp. In Nederland en waar ter wereld je ook bent. Werkelijk overal kun je op ontdekkingstocht met jouw camera of smartphone. In deze praktische workshop stadsfotografie leer je alles wat je nodig hebt om boeiende stadstaferelen en situaties te herkennen en vervolgens zo goed mogelijk vast te leggen met een (telefoon)camera.

Stadsfotografie is een erg leuke vorm van fotografie. Je slentert op je gemak door een stad of plaats en observeert wat er om je heen is te zien en wat er allemaal gebeurt. Alles wat jou om welke reden dan ook opvalt, probeer je vervolgens zo fraai mogelijk vast te leggen. Dat kan van alles zijn. Het is maar net wat jij interessant vindt.

Denk aan leuke straatjes en smalle stegen, monumentale gevels, sierlijke bruggetjes, gezellige winkeltjes en etalages, kleurrijke muurschilderingen, vervallen gebouwen, huisdieren of het schaarse groen… kortom: alles wat een bepaalde stad of plaats voor jou zo bijzonder maakt. Stadsfotografie is als een spannend avontuur. Het verveelt nooit.

Stadsfotografie kun je wat mij betreft met elke camera doen. Een spiegelreflex, systeemcamera of een compact camera. Het mag ook een smartphone zijn. Ik ga bijvoorbeeld regelmatig met alleen mijn telefoon op stap en neem dus niet altijd mijn “gewone” camera mee. Gebruik dus gewoon de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt.

Stadsfotografie: elke keer weer anders

Ideaal aan stadsfotografie is dat je het overal en altijd kunt beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad. In het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of tussendoor als je even een uurtje tijd hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer. Zelfs tijdens een sneeuwbui, in de stromende regen en als het stormt. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je in een stad op elk moment van de dag, overal en onder alle weersomstandigheden foto’s maken. Je legt namelijk steeds een totaal andere sfeer vast. Dus zodra je tijd en zin hebt, stap je gewoon met je camera de straat op.

Dat betekent niet dat stadsfotografie makkelijk is. Het kan er druk zijn. De bebouwing staat vaak behoorlijk dicht op elkaar. Op veel plekken bevinden zich storende objecten zoals bestelbusjes, containers, waarschuwingsborden, (licht)masten en bovenleidingen die je lastig uit beeld krijgt. Dat maakt het allemaal moeilijker om iets visueel aantrekkelijk op de foto te zetten. Je gaat daarom heel anders te werk dan bij zoiets als natuurfotografie of landschapsfotografie.

Daarnaast is het de kunst om niet alleen de overbekende en opvallende “hotspots” te fotograferen, maar vooral ook kenmerkende details op te sporen die specifiek zijn voor de plek waar je bent. Om die vervolgens zo goed mogelijk in beeld te brengen. Je moet leren om dingen te ontdekken waar anderen dagelijks aan voorbijlopen zonder dat het ze ooit opvalt. 

Net als bij straatfotografie, kun je hier en daar wat voorbijgangers in beeld nemen. Als jij dat wilt. Anders dan bij straatfotografie, spelen ze niet de hoofdrol in de foto. Het menselijke element is ditmaal vooral bedoeld om het straatbeeld wat levendiger te maken. (ik geef ook workshops straatfotografie, daar ligt het accent meer op het fotograferen van mensen in hun gewone doen en laten).

Soms moet je ook nog eens razendsnel reageren. Omdat een mooi moment anders alweer voorbij is. Je moet alert zijn en de omgeving in de gaten houden. Want hoe eerder je een uniek of bijzonder fotomoment ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Waar en wanneer

Met deze individuele workshop stadsfotografie leer je enorm snel. We gaan samen op pad, doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Op die manier zet je grote stappen als (stads)fotograaf. Wil je iemand meenemen, dan kan dat eventueel ook.

Een workshop bij mij volgen kan zowel doordeweeks als in het weekend. Dus stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. In principe geef ik de workshops in (of rondom) Amsterdam. Ik ken er goed de weg en het is geen geheim dat het een paradijs is voor stadsfotografen. Denk alleen al aan de vele fraaie grachten, boogbruggen, grachtenpanden en andere fotogenieke hoekjes. Een andere locatie is in overleg ook mogelijk.

De prijs van een workshop is voor particulieren 75 euro per persoon per uur (inclusief BTW). Tijdens de workshop leg ik alles op een duidelijke manier aan je uit, geef ik tips en trucs en doe je meteen veel praktijkervaring op. Uiteraard kom je met leuke foto’s thuis. Daarnaast laat ik zien hoe ik in bepaalde situaties te werk ga en waarom ik dat zo doe. Daar leer je ook weer van.

Voor bedrijven werk ik bij individuele workshops met een uurprijs van 75 euro per persoon (exclusief BTW).

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan ook. Denk aan een gezellig uitje met vrienden, vriendinnen, of familie. Of een leerzame en gezellige workshop met collega’s op (of in de buurt van) jouw kantoor. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. Om de workshop persoonlijk te houden, is de maximale groepsgrootte (ongeveer) tien tot vijftien personen.

Al meer dan tien jaar schrijf ik artikelen over tal van fotografieonderwerp voor onder andere het leukste fotografiemaandblad Zoom.nl en uiteraard voor mijn eigen website. Verder heb ik diverse boeken en eBooks uitgegeven die allemaal over fotografie gaan. Sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste onderwerpen duidelijk en helder aan je uitleggen.

Wat leer je in de workshop stadsfotografie

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in deze workshop stadsfotografie:

 • Hoe ga je te werk in een stad
 • Hoe breng je iets zo goed en mooi mogelijk in beeld
 • Wat kun je doen als er storende objecten in de weg staan
 • Werken met lagen: voorgrond, onderwerp en achtergrond
 • Vertel een verhaal, voeg context toe
 • Hoofdonderwerp isoleren, of samen met een stukje relevante omgeving  vastleggen
 • Fraaie en kenmerkende details ontdekken en vastleggen
 • Hoe gebruik je voorbijgangers om het beeld levendiger en interessanter te maken
 • Werken met scherpte en onscherpte (scherptediepte, wazige achtergrond)
 • Precies voldoende cameratechniek voor de foto’s die jij wilt maken
 • Gebruik van licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken