Workshop Zo werkt jouw camera – bediening, instellingen en gebruik van jouw toestel

Je hebt een (nieuwe) camera gekocht of misschien maak je zelfs de overstap van een smartphone naar een spiegelreflex of systeemcamera. Met deze camera kun je gegarandeerd de meest prachtige foto’s maken, maar hoe pak je dat aan? Want waar zijn al die knoppen en draaiwieltjes voor bedoeld? Wat betekenen camerastanden zoals Av, Tv en M en wanneer heb je welke nodig? Kortom, hoe bedien je jouw camera, stel je hem optimaal in en hoe gebruik je het toestel het beste?

In het menu zie je een duizelingwekkende hoeveelheid instellingen en opties met vaak onbegrijpelijke namen. Welke daarvan moet je zeker instellen en welke laat je beter met rust? Wat stel je eenmalig in en welke opties heb je regelmatig nodig? Je leert alles wat je nodig hebt om de mooiste foto’s met jouw camera te maken in de workshop Zo werkt jouw camera.

Sony, FujiFilm, Canon, Nikon, Ricoh, Pentax, Panasonic of Olympus, oud of nieuw, spiegelreflex of systeemcamera, zoomlens of vast brandpunt: dit is dé workshop voor jou.

In deze workshop doorlopen we alle functies, knoppen, draaiwieltjes, instellingen en opties die je nodig hebt en die voor jou belangrijk zijn. Je leert dus ook wat je écht nodig hebt en wat je gewoon kunt negeren omdat het voor jou weinig meerwaarde biedt. Want op elke camera zitten talloze features die je niet per se nodig hebt. Kijk, dat maakt het al meteen een stuk overzichtelijker.

Naast de belangrijke knoppen en instellingen, is het vooral belangrijk dat je begrijpt hoe een camera de wereld ziet. Want dat is heel anders dan zoals wij mensen die waarnemen. Zodra je het gedrag van jouw camera eenmaal begrijpt, snap je ineens veel beter wat je in welke situatie nodig hebt om echt goede foto’s te maken. Denk bijvoorbeeld aan de handigste camerastand (zoals A, Av, S, Tv, P, M, of B), hoe je perfect belichte foto’s maakt, het juiste haarscherp op de foto zet en eventueel met welke techniek je een mooie wazige achtergrond krijgt.

Waar en wanneer

Met deze (individuele) workshop Zo werkt jouw camera krijg je jouw camera enorm snel onder de knie. Ik bespreek alles wat jij wilt weten, eventueel gaan we samen op pad en je kunt uiteraard al je vragen stellen. Op die manier zet je grote stappen als fotograaf. Wil je iemand meenemen, dan kan dat ook.

Een workshop volgen kan zowel doordeweeks als in het weekend. Stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. In principe geef ik de workshop in (de buurt van) Amsterdam. Daar zijn fotomogelijkheden in overvloed. Denk aan grachten, boogbruggen, grachtenpanden, gezellige winkelstraatjes en verborgen fotogenieke hoekjes. Een bezoek aan de NDSM-werf, het Vondelpark, het Amsterdamse Bos, of de Amsterdamse Waterleidingduinen kan ook. Andere locaties in Nederland zijn in overleg mogelijk. Ook kan ik deze workshop eventueel bij jou thuis geven, of op een andere plek waar we rustig kunnen gaan zitten.

De prijs van een individuele workshop is 75 euro per uur. Voor particulieren is dit inclusief BTW, voor bedrijven exclusief BTW. Wil je graag iemand meenemen, dan kan dat voor een kleine meerprijs van 35 euro per uur. Zo is de workshop extra voordelig voor jullie. Tijdens de workshop leg ik alles op een duidelijke manier uit, geef ik tips en trucs en doe je veel praktijkervaring op. Uiteraard kom je met leuke foto’s thuis. Ik adviseer twee uur of toch minimaal anderhalf uur te boeken, want dan heb je voldoende tijd om alles in praktijk te brengen.

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan. Denk aan een gezellige en leerzame workshop met vrienden, vriendinnen, fotomaatjes, of de fotoclub. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. Om de workshop persoonlijk te houden, hanteer ik een maximale groepsgrootte van (ongeveer) vijf personen. Let op: vanwege Covid-19 hangt de maximale groepsgrootte af van de op dat moment geldende regels. Daarnaast werken we op rustige plekken en houden we voldoende afstand.

Klik hier om de workshop Zo werkt jouw camera te boeken.

Alweer vijftien jaar schrijf ik artikelen voor (onder andere) het leukste en grootste fotografieblad van Nederland Zoom.nl. Daarnaast werk ik mee aan de fotografiecursussen van Zoom Academy. Uiteraard vind je ook veel informatie over smartphones, camera’s en fotografie op mijn eigen website (www.keeskrick.com) en op mijn YouTube-kanaal. Verder heb ik diverse boeken en eBooks geschreven die over deze onderwerpen gaan. Al sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste onderwerpen duidelijk en helder aan je uitleggen.

Wat leer je in de workshop Zo werkt jouw camera

Enkele voorbeelden van vragen waarmee ik jou in de workshop Zo werkt jouw camera kan helpen:

 • Hoe bedien je jouw specifieke cameramodel (instellingen, knoppen, hoe maak je er prachtige foto’s mee)
 • Wat zijn camerastanden, hoe werken ze en wanneer gebruik je welke (zoals P, A, Av, S, Tv, M en B)
 • Hoe zorg je ervoor dat de belichting klopt. Waarom en onder welke omstandigheden wordt een foto soms te licht en dan weer te donker – en vooral: hoe los je dit op?
 • Wat is de belichtingsdriehoek, oftewel wat is de samenhang tussen de drie instellingen diafragma, sluitertijd en ISO-waarde
 • Wat zijn scherpstelpunten en hoe zet je ze optimaal in zodat jouw foto’s perfect scherp zijn
 • Welke scherpstelmethoden zijn er en wanneer gebruik je welke methode
 • Hoe maak je de achtergrond mooi wazig, terwijl het onderwerp mooi scherp blijft
 • Hoe maak je een spannende compositie (van kiekje naar echt mooie foto)
 • Optimale instellingen om in jpg te fotograferen
 • Wat is RAW, hoe stel je het in, wat zijn de grote voordelen en hoe fotografeer je hiermee
 • Eventueel: hoe bewerk en beheer je jouw RAW-foto’s in Lightroom
 • Je wilt een (nieuwe) camera kopen, maar ziet door de bomen het bos niet meer en kunt wel wat hulp gebruiken om de voor jou beste keuze te maken
 • Enzovoort…

Klik hier om de workshop Zo werkt jouw camera te boeken.

Geef een antwoord