Geplaatst op

Zo valt dus het scherm van je smartphone kapot

Zo valt dus het scherm van je smartphone kapot

Het scherm van mijn smartphone is kapot gevallen. Of beter gezegd, volledig verbrijzeld doordat ik mijn telefoon ongelukkig heb laten vallen. Het ergste is, ik heb hem niet eens zelf uit mijn handen laten vallen. Want het gebeurde doordat ik een verkeerde telefoonklem gebruik. Heb jij die telefoonhouder ook? Voorkom dan dat jij straks een dure schermreparatie nodig hebt.

Tot voor kort heb ik nog nooit een telefoonscherm kapot laten vallen. Mijn telefoon is echt wel eens gevallen, maar nooit van hoog of op een harde ondergrond, dus ik heb veel geluk gehad. Natuurlijk doe ik er voorzichtig mee, maar je weet het, je pakt je smartphone er elke dag zo vaak bij, dat het gegarandeerd een keertje fout gaat.

Bij mijn primeur heb ik het dus voor mij laten doen. De smartphone zat met een telefoonklem op een ministatief (Joby Gorillapod) aan de balkonreling vastgeklemd en maakte een timelapse van voorbijrazende wolkenformaties. Ineens hoorde ik een dof geluid. De kenmerkende klap van een gevallen smartphone. Dat geluid ken ik maar al te goed van de talloze keren dat iemand op straat een telefoon laat vallen. Als je goed oplet hoor je zelfs of het scherm het overleeft of niet.

Dus rende ik mijn werkkamer uit en stoof het balkon op. Al vanuit de deuropening zag ik verderop de telefoon met verbrijzeld scherm op het beton liggen. Nog een geluk dat de telefoon aan deze kant over de reling is gevallen en niet de andere kant twee hoog naar beneden…

Zo valt dus het scherm van je smartphone kapot
Het scherm is aardig verbrijzeld.

Het grote raadsel was, waarom ligt mijn smartphone ineens op het balkon? Want ik maak al jaren foto’s, films en timelapses vanaf statief en dus met een telefoonklem. Het antwoord kleeft (letterlijk) aan de onderkant van mijn smartphone.

De telefoonhouder is van plastic. Je trekt de bovenste “kaak” van de klem een stukje omhoog, plaatst je smartphone erin en laat de kaak terugveren zodat de klem je telefoon stevig vastgrijpt. Tot zover alles goed. Het toestel zit muurvast. Aan de binnenzijde van de kaken zit een stukje rubber of schuim voor extra grip. Dat rubber zit vastgelijmd in de plastic kaken.

Zo valt dus het scherm van je smartphone kapot
Onderin zit een stukje schuim geplakt.

Misschien voel je hem al aankomen… Het schuim of rubber van de onderste kaak is met smartphone en al gaan schuiven, waardoor mijn telefoon als het ware uit de telefoonklem is gelanceerd. Waarom nu ineens? Omdat het weliswaar herfst maar ook de laatste warme dag van het jaar is. Het laagje lijm is door de zonnewarmte zacht geworden, waardoor het stukje rubber door de druk van de telefoonklem in beweging is gekomen.

Zo valt dus het scherm van je smartphone kapot
Vooraan zit geen richeltje, aan de zijkanten wel. Het stukje schuim is aan de voorzijde met telefoon en al eruit gefloept.

Nu ik de diverse telefoonklemmen die ik heb nauwkeuriger bestudeer, zie ik dat er bij dit specifieke model geen “stootblokje” langs de randen van de kaken zit. Meestal zit het flexibele laagje achter een smalle plastic richel, of verzonken in de kaak. Daardoor kan je telefoon niet met rubber en al wegschuiven. Zoals bij deze telefoonklem van Manfrotto.

Zo valt dus het scherm van je smartphone kapot
Bij de betere telefoonklem zit het rubber verzonken of achter een opstaand richeltje.

Hoe kom ik eigenlijk aan de telefoonklem die mijn iPhone fataal is geworden? Jaren geleden kocht ik regelmatig goedkope selfiesticks. Niet dat ik die gebruik, maar ze kosten een paar euro en daar zit meteen een (losse) telefoonklem bij. Terwijl diezelfde klem los al snel tien tot twintig euro kost. Dus ik dacht voordelig uit te zijn.

Nou, die telefoonklem kun je dus maar beter niet gebruiken. De klemmen die ik tegenwoordig gebruik zijn veel degelijker. Alleen waren die op dat moment in gebruik, waardoor ik naar een oude telefoonklem moest uitwijken die ik tot dan toe alleen sporadisch en blijkbaar nooit in de volle zon heb gebruikt.

Gelukkig was het een afgeschreven smartphone die ik alleen voor timelapses gebruik en niet mijn dagelijkse telefoon. Anders was goedkoop (selfie-klem) letterlijk duurkoop geweest. Het scherm heb ik overigens zelf vervangen omdat het toch een oude telefoon is, waardoor de schade (ditmaal) slechts enkele tientjes is.

Zo valt dus het scherm van je smartphone kapot