Een timelapse is perfect om iets dat in het echte leven een poosje duurt, samen te vatten tot een kort en boeiend filmpje waarmee je direct inzichtelijk maakt wat er gebeurt. Denk aan een kleurrijke zonsondergang, een mooie autorit, maar ook het smelten van een ijsblokje, of het ontstaan en overtrekken van een dreigende wolkenlucht.
Maak je daar een gewone filmopname van, dat is dat erg saai om naar te kijken. Want niet veel mensen hebben het er voor over een uur of langer naar jouw film van de ondergaande zon of een smeltend ijsblokje te kijken. Daarnaast is het niet alleen een tergend lange en oervervelende opname, er gebeurt ook amper iets omdat het nu eenmaal om een traag proces gaat.
De oplossing is het maken van een timelapse. Daarmee versnel je de tijd, waardoor je het spektakel in bijvoorbeeld tien, twintig, of dertig seconden perfect in beeld brengt. Daarmee krijg je een heerlijk korte impressie die niet snel verveelt en die daarnaast iets laat zien wat wij met onze eigen ogen nooit zullen kunnen zien!
Waarom zelf monteren?
Timelapse is net als slow-motion dan ook een veelgebruikte techniek in films en series. Let er maar eens op! Vroeger was het nog best ingewikkeld en tijdrovend om een goede timelapse in elkaar te draaien, maar tegenwoordig kan iedere smartphone het. Net als GoPro’s en sommige camera’s. Dan gaat het wel om een kant-en-klare timelapse: je laat de telefoon of camera gewoon een tijdje doordraaien en speelt daarna meteen de ‘versnelde film’ af. Aan de ene kant is dat superhandig, want alles wordt voor je geregeld. Het nadeel is daarom meteen ook dat je maar moet afwachten of de timelapse is zoals je gehoopt had.
Je krijgt aanzienlijk meer grip op een timelapse door zelf een reeks losse opnamen te maken en deze pas later zelfs samen te voegen tot een timelapse-filmpje in een programma zoals Adobe Photoshop. Maar waarom zou je dat willen doen, als het ook allemaal automatisch kan? Door eerst zelf een fotoreeks te maken, heb je alleen nog maar een stel losse opnamen. En dat stelt je onder andere in staat om helemaal zelf te bepalen hoe snel je deze fotoreeks laat afspelen. Neemt iets relatief weinig tijd in beslag, dan wil je de tijd namelijk veel minder versnellen, dan wanneer het om een gebeurtenis gaat die veel tijd (bijvoorbeeld een uur of langer) in beslag neemt.
Wat we te zien krijgen moet namelijk een prettige snelheid hebben. Smelt een ijsblokje in een moordend tempo van slechts 0,2 seconden, dan gaat dat veel te snel en zie je nog steeds niet goed hoe dat in zijn werk gaat. Terwijl een timelapse van vijftien minuten van de ondergaande zon weer veel te traag en langdradig is. De optimale snelheid hangt daarom vooral af van de snelheid van verandering van het onderwerp.
Door met losse opnamen te werken en deze pas later te monteren tot een timelapse, bepaal jij hoe je dit in beeld brengt. En dat kan met zo goed als elke fotocamera. Je maakt gewoon elke paar seconden of minuten één foto, net zolang tot de gebeurtenis die je wilt vastleggen voorbij is. Daarna hoef je deze foto’s alleen nog maar samen te voegen tot een leuk filmpje.
Timelapse maken
Natuurlijk hoef je niet minutenlang of urenlang op de ontspanknop van jouw camera te drukken. Want in veel toestellen zit een zogeheten intervaltimer, waarmee je dit volledig automatisch laat doen. Zodat jij in de tussentijd lekker wat anders kunt gaan doen. En heeft jou camera geen intervaltimer, dan kan het altijd nog met de intervalfunctie van een losse afstandsbediening.
In een toekomstig artikel leg ik uit hoe je zo’n fotoreeks voor een timelapse maakt met de intervaltimer van je camera (eventueel aangevuld met een afstandsbediening). Ook kun je een artikel verwachten waarin ik laat zien hoe je hetzelfde doet met je smartphone. Via een speciale app kun je zelfs zowel de losse opnamen maken, als deze meteen op je telefoon samenvoegen tot een timelapse met de gewenste afspeelsnelheid.
Voor nu concentreren we ons volledig op hoe je de gemaakte foto’s samenvoegt tot een timelapse met behulp van het programma Photoshop. De stappen die je moet nemen zijn niet ingewikkeld, al zijn er wel een paar valkuilen die je moet zien te vermijden.
- Ze alle opnamen uit de fotoreeks bij elkaar in een map. Exporteer ze bijvoorbeeld uit Lightroom als je in raw hebt gefotografeerd.
- Het is belangrijk dat de foto’s opeenvolgend genummerd zijn. Geef de fotoreeks indien nodig een nieuwe naam via Windows Verkenner (de hele reeks in één keer, het hoeft niet per foto!), of exporteer ze met een volgnummer in de naam vanuit Lightroom.
- Start Photoshop, kies Bestand / Openen of gebruik sneltoets Ctrl+O. Ga naar de map waarin de fotoreeks staat, selecteer alleen de eerste foto uit de reeks en vink onder de bestandslijst de optie Afbeeldingsvolgorde aan. Klik op Openen.
- In het volgende venster kies je een framesnelheid en klikt op OK. De framesnelheid of frame-rate is de snelheid waarmee jouw foto’s straks worden afgespeeld. Dit wordt ook wel bps (beelden per seconde) of fps (frames per second) genoemd.
- Zet de tijdlijn aan via Venster / Tijdlijn als deze nog niet zichtbaar is.
- Links onderin de tijdlijn zie je een afspeelknopje. Hiermee kijk je of de timelapse bevalt. Standaard speelt een timelapse één keer af, klik op het tandwielpictogram vlak naast de afspeelknop en kies Afspelen herhalen voor een doorlopende weergave (alleen de voorbeeldweergave in Photoshop).
- Tevreden? Sla jouw timelapse op via Bestand / Exporteren / Video renderen. Geef het filmpje een naam, kies de map waarin je hem wilt opslaan en klik op Rendering. Het filmpje speelt maar één keer af, dus let erop dat hij niet al te kort is. Wil je een zich (oneindig) herhalend filmpje hebben voor zoiets als social media, dan kun je er ook een animated GIF van maken.
- Geniet van je timelapse!