Geplaatst op

Samsung Galaxy S24 en Samsung Galaxy S24 Ultra

Persbeeld (c) Samsung

Jaarlijks in of rond januari kondigt Samsung weer een reeks nieuwe smartphones aan. Op het Galaxy Unpacked evenement (editie 2024) zijn dat ditmaal de Samsung Galaxy S24 Ultra, Samsung Galaxy S24+ en de Samsung Galaxy S24. In dit artikel kijken wij (uiteraard) heel specifiek naar de mogelijkheden van de camera’s in deze veelbelovende telefoons.

Smartphones worden jaar op jaar alsmaar beter, al zijn er genoeg mensen die beweren dat er al jarenlang nog maar amper iets verandert, behalve dan misschien dat de prijzen (flink) stijgen. In werkelijkheid presteren de camera’s van nieuwe smartphones toch elk jaar weer een stukje beter.

Al worden er natuurlijk niet elk jaar even grote stappen gemaakt. Dat kan en hoeft ook helemaal niet. Want de fotokwaliteit ligt inmiddels op een zeer hoog niveau en benadert of evenaart dat van menig traditionele (“grote” / “ouderwetse”) systeemcamera of spiegelreflex. Maar eerlijk is eerlijk, ook ik zie het liefst dat telefooncamera’s elk jaar grote sprongen maken. Het kan en mag immers altijd beter ;-)

Persbeeld (c) Samsung
Persbeeld (c) Samsung

Samsung Galaxy S24 Ultra

Laten we maar meteen met het topmodel beginnen, dat is uiteraard de Samsung Galaxy S24 Ultra. Deze telefoon heeft, net als voorganger Samsung Galaxy S23 Ultra, in totaal vier fysieke camera’s aan boord. Of eigenlijk zijn het er vijf als we de selfiecamera meerekenen. Dat zijn alleen niet precies dezelfde camera’s als op het model van vorig jaar, er is het nodige veranderd en verbeterd.

200 megapixels hoofdcamera

Allereerst is er de hoofdcamera van 200 megapixels. Voor de volledigheid, de hoofdcamera is de camera met een vergroting van 1x. Op sommige (oudere of eenvoudigere) toestellen wordt dit nog aangeven met een pictogram van twee boompjes.

Deze 1x-camera heeft optische beeldstabilisatie aan boord om bewegingsonscherpte te voorkomen. Dat heet OIS, een afkorting van Optical Image Stabilization. Overigens verhelp je hiermee alleen onscherpte die veroorzaakt wordt door eigen trillingen of lichte bewegingen. Niet die van bewegende objecten die je vastlegt.

Met een diafragma van f/1.7 is dit meteen ook de lichtsterkste camera van de vier (oké van de vijf, want die selfiecamera hè). Voor wie niet bekend is met diafragmagetallen: hoe lager dit getal is, hoe meer licht de camera ziet en dat is in de meeste situaties heel gunstig. Dus f/1.7 is een stuk beter dan bijvoorbeeld f/2.4 of f/3.4.

De beeldhoek van deze hoofdcamera is 85 graden. De beeldhoek is een begrip uit de fotografie waarmee je aangeeft hoeveel van de omgeving je op de foto zet. Een cirkel is 360 graden (draai maar eens een rondje om je as). Dus je ziet met deze camera bijna een kwart van “de complete taart”. Dit wordt ook wel een groothoeklens genoemd. Overigens bestaan er drie soorten beeldhoeken (horizontaal, verticaal en diagonaal) maar daar zal ik je hier niet mee vermoeien.

2x vergroting

Als je op het scherm van de Samsung Galaxy S24 kijkt (elk van de drie modellen) zie je ook nog een 2x vergroting. Dat is alleen geen optische “zoomstand” en dus geen fysieke camera die je aan de achterkant van het toestel kunt aanwijzen.

Nee, dit een digitale zoomstand. Hierbij wordt het beeld van de 1x-hoofdcamera bijgesneden om te simuleren dat je een 2x-camera hebt. Dankzij de zeer hoge resolutie van 200 megapixels van deze hoofdcamera (in het geval van de Ultra) zal de 2x-foto nog steeds van prima kwaliteit zijn. Deze truc wordt bij steeds meer smartphones gedaan. Zoals bij het Samsung-model van vorig jaar, maar bijvoorbeeld ook bij de iPhone 15-serie.

Samsung gebruikt voor deze extra 2x-vergroting de term “Optical Quality Zoom”. Net als bij de 10x-vergroting waar we straks aan toe komen. Maar dat is vooral marketingtaal. Net zoals Apple het bij de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max graag heeft over “7 pro camera’s”, terwijl er in werkelijkheid maar drie echte fysieke camera’s zijn. Ja ja, ook weer zonder die selfiecamera mee te rekenen.

Zonder je met onnodige technische details te vermoeien wordt hiermee bedoeld dat de beeldkwaliteit nog steeds erg hoog is. Alleen, voor consumenten is het naar mijn idee vooral erg verwarrend, omdat het een totaal verkeerde indruk wekt. Namelijk dat er veel meer fysieke camera’s en dus optische vergrotingen op het toestel aanwezig zijn dan in werkelijkheid het geval is.

Persbeeld (c) Samsung
Persbeeld (c) Samsung

0.6x ultragroothoek

Genoeg over de hoofdcamera. Er is ook nog een zogeheten ultragroothoek of supergroothoek waarmee je ongeveer twee keer zoveel in beeld te zien krijgt. Ideaal voor onder andere interieurs, architectuur en weidse landschappen. Deze 0.6x camera heeft 12 megapixels, een diafragma van f/2.2 en een beeldhoek van 120 graden.

Daarmee is deze camera dus wel iets minder lichtsterk dan de hoofdcamera en ook de resolutie ligt (een heel stuk) lager. Met deze camera kun je dan ook beter niet digitaal inzoomen (dus geen waarde kiezen tussen 0.6x en 1x). Verder heeft deze camera (lens) geen optische beeldstabilisatie (OIS).

3x telelens en 5x telelens

Er zijn maar liefst twee telelenzen aan boord van de Samsung Galaxy S24 Ultra. Allereerst is dat een 10 megapixels telelens met een vergroting van 3x. Deze heeft OIS, een diafragma van f/2.4 en een beeldhoek van 36 graden. Voor de duidelijkheid: hoe kleiner de beeldhoek, hoe meer je (optisch) inzoomt. En andersom, hoe groter de beeldhoek, hoe verder je uitzoomt en meer je te zien krijgt.

De tweede telelens is een stuk indrukwekkender. Dat is een 50 megapixels telelens met een vergroting van 5x en die ook weer OIS heeft, een diafragma van f/3.4 en een extra kleine beeldhoek van 22 graden. De lichtsterkte valt dus een beetje tegen, maar is wel flink verbeterd vergeleken met de 10x-telelens van f/4.9 van voorganger Samsung Galaxy S23 Ultra.

10x vergroting

Ik heb het daarnet al even verklapt: op het telefoonscherm van de Ultra zie je aanvullend nog een 10x zoomstand. Ook dit is weer zo’n befaamde Optical Quality Zoom oftewel een digitale vergroting. Dus wel met behoud van een extra goede beeldkwaliteit, dankzij de hoge resolutie van 50 megapixels van deze camera. Alle overige vergrotingsfactoren die je in een apart balkje ziet zijn trouwens ook weer varianten van digitale zoom (op alle drie de modellen).

Quad Tele System

Verder heeft Samsung het nog over het “Quad Tele System” en daar bedoelen ze dan het kwartet bestaande uit de 2x, 3x, 5x en 10x vergroting mee. Hierbij spreken ze opnieuw van “optische kwaliteit” dankzij de Adaptive Pixel Sensor. Kort samengevat is dat dus wat ik eerder vertelde: dankzij de beeldsensor met hoge resolutie en slimme beeldbewerking (met AI, kunstmatige intelligentie) zou dit de beeldkwaliteit van optische zoom moeten benaderen. In hoeverre dat ook echt lukt moeten we nog even afwachten, want op moment van schrijven zijn alleen nog maar pre-orders voor de S24-reeks mogelijk.

Persbeeld (c) Samsung
Persbeeld (c) Samsung

Space Zoom

Verder kan er dan nog digitaal “ingezoomd” worden tot maar liefst 100x en dat kon al langer met de Ultra. En voor wie het weten wil, de selfiecamera aan de voorzijde heeft 12 megapixels, een diafragma van f/2.2 en een 80 graden beeldhoek.

Liever 5x of 10x?

Misschien heb je de indruk dat de 5x-telelens van de Samsung Galaxy S24 Ultra een achteruitgang is vergeleken met de 10x-telelens van de Samsung Galaxy S23 Ultra van vorig jaar. Vergeet alleen niet dat de nieuwe telelens flink lichtsterker is geworden (van f/4.9 naar f/3.4 en dat betekent dat de nieuwe camera iets meer dan 2x aan extra licht ziet, een groot verschil dus!) en de beeldsensor een aanzienlijk hogere resolutie heeft gekregen (van 10 naar 50 megapixels).

Dit alles bij elkaar moet ervoor zorgen dat de 10x “Optical Quality Zoom” hopelijk een vergelijkbare beeldkwaliteit heeft. Sowieso ben ik van mening dat meer zoom niet altijd en zeker niet voor iedereen een verbetering is, maar dat is weer een heel ander onderwerp (zie hiervoor artikel ‘3x, 5x, of 10x Telelens: is meer “zoom” altijd beter?’).

10x and beyond

Wel ben ik erg benieuwd wat er “daarboven” gebeurd, dus bij vergrotingen van meer dan 10x. Want stel je kiest voor een vergroting van 20x… Op de Samsung Galaxy S23 Ultra wordt dan het beeld van de 10x-camera een stukje uitvergroot. Terwijl bij de Samsung Galaxy S24 Ultra nu dus de 5x-camera moet worden gepakt en er daardoor een sterkere digitale uitvergroting nodig is. Net zo voor digitale vergrotingen zoals 25x, 50x en 100x en uiteraard alles wat ertussenin zit. Sowieso neemt de beeldkwaliteit snel af naarmate je verder digitaal inzoomt, al wordt dit enigszins beperkt dankzij moderne beeldbewerkingstrucs.

Super HDR

Een handige toevoeging, vind ik zelf althans, is Super HDR. Daardoor zie je vanaf nu vooraf al precies hoe jouw foto’s en video’s gaan worden. Je ziet het dus meteen in de voorbeeldweergave van de camera-app, en niet pas achteraf zodra je een eerdere gemaakte opname bekijkt.

Je staat er misschien niet bij stil, maar “vroeger” was dat ook het geval. Maar tegenwoordig maakt een telefooncamera in erg veel situaties meerdere opnamen die automatisch worden gecombineerd en bewerkt zodat er één extra mooie eindfoto ontstaat.

Maar omdat dit pas gebeurt op het moment dat je afdrukt, zie je dus vooraf niet hoe de uiteindelijke foto wordt, maar een vereenvoudigde voorbeeldweergave die zeker niet altijd representatief is.

Daardoor moet je eigenlijk meteen zodra je een opname maakt, deze eventjes terugkijken om te zien of het wel is geworden wat je ervan verwacht. Dankzij Super HDR zou je dat nu wel meteen (vooraf dus) moeten weten.

Samsung Galaxy S24 en Samsung Galaxy S24+

Voor de volledigheid nog even de cameraspecificaties van de Samsung Galaxy S24 en Samsung Galaxy S24+. Beide hebben dezelfde camera’s aan boord, maar dat zijn (al dan niet deels) wel andere dan die op de Samsung Galaxy S24 Ultra zitten.

Het gaat allereerst om een 50 megapixels hoofdcamera (1x vergroting) met OIS, een diafragma van f/1.8 en een beeldhoek van 85 graden.

Daarnaast een 12 megapixels ultragroothoek (0.6x vergroting) van f/2.2 en een beeldhoek van 120 graden.

Tot slot is er nog een 10 megapixels telelens (3x vergroting) met OIS, een diafragma van f/2.4 en een beeldhoek van 36 graden.

Ook deze toestellen hebben 2x “Optical Quality Zoom” die ditmaal slim gebruikmaakt van de 50 megapixels hoofdcamera (digitale zoom met verbeterde beeldkwaliteit dus).

Daarnaast kan er nog tot maximaal 30x digitaal worden ingezoomd.

De selfiecamera van 12 megapixels mag natuurlijk niet ontbreken (f/2.2 en 80 graden beeldhoek).

Slotopmerking

Misschien is het je opgevallen dat ik het consequent heb over vergroting, in plaats van zoomlens of zoomfactor. Dit heb ik heel bewust gedaan omdat er in een smartphone geen zoomlens zit, maar een camera met een lens die een vaste vergrotingsfactor heeft.

In fotograftermen spreek je dan over een lens met een vast brandpunt of een prime (lens). Maar ook dat is iets voor weer een heel ander artikel!

Als je heel nieuwsgierig bent kun je misschien het blad Computer Idee (editie 2024 nummer 2) nog te pakken krijgen. Hierin staat een artikel van mij over smartphone fotografie en dat gaat onder andere over dit nogal heikele punt!