Geplaatst op

Column: Foto of kiekje, wie of wat bepaalt dat?

Regelmatig lees ik ergens of vertelt iemand mij dat omdat hij / zij / het toevallig net even geen camera bij zich had en daarom maar een kiekje met de telefoon heeft gemaakt. Vaak nog aangevuld met de opmerking: ‘Later ga ik een keertje terug met de echte camera.’ Wat ik alleen niet goed begrijp, is waarom een telefoonfoto op voorhand een kiekje wordt genoemd, terwijl een camerafoto blijkbaar wel altijd een “echte” foto is.

Verder lezen Column: Foto of kiekje, wie of wat bepaalt dat?
Geplaatst op

Daslook, een feest om te zien, te ruiken én te fotograferen

Daslook in Amsterdam

Elk jaar kijk ik er weer naar uit: de korte periode waarin de Daslook weelderig bloeit en zo de bosbodem bedekt met een uitgestrekt wit tapijt. Toegegeven, de Japanse kersenbloesem die vlak ervoor in bloei staat is ook erg fraai, maar toch geef ik de voorkeur aan Daslook. Gelukkig bloeien ze dus niet gelijktijdig, waardoor je met gemak beide op de gevoelige plaat, sorry sensor kunt vastleggen.

Tot mijn grote schrik blijkt Daslook niet alleen te worden bewonderd (door ernaar te kijken en de geur op te snuiven) en vastgelegd (met smartphone of andere camera). Sommigen gaan een stukje verder, door Daslook te plukken, helaas ook in gebieden waar dat helemaal niet is toegestaan…

Verder lezen Daslook, een feest om te zien, te ruiken én te fotograferen
Geplaatst op

Samsung Galaxy S24 en Samsung Galaxy S24 Ultra

Persbeeld (c) Samsung

Jaarlijks in of rond januari kondigt Samsung weer een reeks nieuwe smartphones aan. Op het Galaxy Unpacked evenement (editie 2024) zijn dat ditmaal de Samsung Galaxy S24 Ultra, Samsung Galaxy S24+ en de Samsung Galaxy S24. In dit artikel kijken wij (uiteraard) heel specifiek naar de mogelijkheden van de camera’s in deze veelbelovende telefoons.

Verder lezen Samsung Galaxy S24 en Samsung Galaxy S24 Ultra
Geplaatst op

3x, 5x, of 10x Telelens: is meer “zoom” altijd beter?

3x, 5x, of 10x Telelens: is meer “zoom” altijd beter?

Regelmatig lees ik dat er een nieuwe smartphone uitkomt met een betere telelens. Dat is natuurlijk altijd meer dan welkom, een telefooncamera die beter presteert. Ongeacht of het een telefoon is van Samsung, een iPhone van Apple, of een smartphone van een van de vele andere merken.

Alleen verbaas ik mij keer op keer over de reden waarom die telelens beter zou moeten zijn. In de praktijk kan het argument dat hiervoor gegeven wordt voor veel mensen namelijk ook een flinke achteruitgang betekenen. Waarom? Dat zit zo.

Verder lezen 3x, 5x, of 10x Telelens: is meer “zoom” altijd beter?
Geplaatst op

Column: 2359

Op een avond vraag ik het mij ineens af: hoe zou de wereld er in 2359 uitzien? Geen mens die nu leeft die dat zal meemaken. Tenzij het op niet al te lange termijn mogelijk wordt om jezelf onsterfelijk te maken, wat ik (nog) niet verwacht. Wel dat mensen (ooit) het eeuwige leven (kunnen) krijgen, niet dat wij (wie nu leeft) dat nog meemaken. Maar ik dwaal af, want waarom denk ik vanavond ineens aan 2359?

Verder lezen Column: 2359
Geplaatst op

Nieuw op de iPhone 15 (Pro / Max)

Beeld (c) Apple

Het is weer zover! Apple heeft de volgende iPhone-generatie aangekondigd: de iPhone 15, iPhone 15 Max, iPhone 15 Pro en in het bijzonder de iPhone 15 Pro Max. Velen waren het vorig jaar al met mij eens dat de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zich in veel situaties met gemak kunnen meten met dure professionele camera’s. Dus dat kan dit jaar alleen maar beter zijn geworden, toch?

Verder lezen Nieuw op de iPhone 15 (Pro / Max)
Geplaatst op

iPhone: Lange sluitertijden met mooie vervagingen

Lange sluitertijden en mooie vervagingen met je iPhone - Kees Krick Media

Wist je dat je met jouw iPhone foto’s met schitterende vervagingseffecten kunt maken, simpelweg door met lange sluitertijden te werken? Denk aan overtrekkende wolken, kabbelende beekjes, watervallen, de branding, voorbijgangers, kortom van alles dat beweegt?

Bij gewone camera’s heb je hier een speciaal grijsfilter (ND-filter) voor nodig. Die zijn behoorlijk duur en het is best veel gedoe om hier echt mooie foto’s mee te maken. Terwijl dat met jouw telefoon juist heel makkelijk gaat. Je hebt er alleen jouw iPhone en een app voor nodig.

Vooral voor iPhone bestaan er enorm veel apps waarmee het kan. Op Android zijn dit soort apps erg schaars, maar er is zeker wel iets bruikbaars te vinden. Daarnaast bestaan er Android-telefoons waarmee het standaard kan, dus zonder een extra app te installeren. Over Android maak ik nog een aparte blog, hier concentreren we ons alleen op iPhone.

Verder lezen iPhone: Lange sluitertijden met mooie vervagingen
Geplaatst op

Smartphone tips op Instagram en TikTok

Spiegelgladde reflectie met Pontsteiger op de NDSM-werf - Kees Krick Media

Een van de trends op Instagram (vooral als Instagram Story) en TikTok, is dat je hier ultrakorte tips voorgeschoteld krijgt over fotograferen met je smartphone. In een seconde of vijftien, want deze filmpjes moeten vooral flitsend en snel zijn, wordt steeds één specifiek trucje uitgelicht. Leuk en leerzaam, al verloopt het niet altijd even vlekkeloos.

Verder lezen Smartphone tips op Instagram en TikTok