Geplaatst op

Fotograferen met je smartphone, of een camera kopen?

Fotograferen met je smartphone, of een camera kopen?

Heeft het nog zin om een spiegelreflex of systeemcamera te kopen? Of ben jij veel beter af met een smartphone waarin al een goede camera zit?

Rond de eeuwwisseling werden camera’s vooral gebruikt tijdens verjaardagen, feestjes, speciale gebeurtenissen en uiteraard ook tijdens uitstapjes en op vakantie. Op ‘gewone’ dagen was het toestel niet echt nodig en kon dan ook gewoon thuis blijven liggen. Voor de volledigheid: ik spreek hier vooral over de gewone consument, dus niet over beroepsfotografen en hobbyfotografen.

Tegenwoordig is dat wel anders. Nu maken we het hele jaar door foto’s, sturen ze meteen door naar anderen, of plaatsen ze online op bijvoorbeeld sociale media. Daarom is het belangrijk dat we altijd en overal een goede camera bij ons hebben.

Gelukkig kan dat ook, omdat de camera’s in smartphones de afgelopen jaren aanzienlijk beter zijn geworden. We hebben nu zelfs het punt bereikt waarop de fotokwaliteit van een smartphonecamera die van een ‘traditionele’ camera heel dicht nadert.

Het is bijna niet te geloven, maar het verschil tussen een camerafoto en een telefoonfoto is daardoor steeds lastiger te zien, zelfs door ervaren professionals! Zo goed zijn telefooncamera’s geworden.

Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan een workshop smartphone fotografie bij mij. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.

De beste keuze

Dat is wel zo handig, want je wilt natuurlijk wel mooie foto’s maken en al je herinneringen zo duidelijk mogelijk vastleggen. De vraag die je daarom kunt stellen, is of je nu meer dan voldoende hebt aan een smartphone om te fotograferen, of dat je er toch nog een camera naast moet hebben.

Om meteen maar met de deur in huis te vallen: wat mij betreft hebben de meeste mensen tegenwoordig meer dan voldoende aan een goede smartphone om mooie foto’s én video’s te maken. Slechts in bepaalde situaties heeft het nog zin om een camera (al dan niet ernaast) aan te schaffen. Zoals wanneer je beroepsfotograaf bent, of een hobbyfotograaf die het gewoon ontzettend leuk vindt om met een camera te werken. Het hangt er daarom maar net vanaf wat op jou van toepassing is.

Laat ik beginnen met te vertellen waarom voor het gros van de mensen een telefooncamera volstaat. Dat is meteen een mooie inleiding waarom soms een camera handig is.

Waarom fotograferen met een smartphone

Ik heb het vaker gezegd en sta hier nog steeds achter: ik ben ervan overtuigd dat de meeste mensen met een smartphone véél mooiere en betere (kunnen) foto’s maken dan met een ‘traditionele’ camera zoals een spiegelreflex of een systeemcamera. Dat komt omdat jouw smartphone actief met je meedenkt, steeds slimmer wordt en het jou zo wel heel makkelijk maakt om te fotograferen. De onderliggende cameratechniek wordt grotendeels uit handen genomen, waardoor je met minimale inspanning al heel leuke beelden krijgt.

Dit betekent uiteraard niet dat alles vanzelf gaat. Het belangrijkste gereedschap voor jou als fotograaf is namelijk: je fotografische blik. Want vooral door goed te kijken en bewust(er) te werk te gaan, maak je steeds fraaiere foto’s. Het goede nieuws: dat is iets wat je prima kunt trainen en waar je in de loop van de tijd dus steeds beter in wordt. Vaak leeft het idee dat je allereerst een grote dure camera nodig hebt om betere foto’s te maken, terwijl dit meestal juist helemaal niet de oplossing is.

Vaardigheden kun je niet kopen, je moet ze aanscherpen

Als de foto’s niet bevallen, kopen mensen al snel een spiegelreflex of systeemcamera, omdat het (alleen) daar wel mee zou moeten lukken. Maar helaas, in werkelijkheid is de kans groot dat jouw foto’s hiermee juist minder mooi worden. Omdat zo’n camera nu eenmaal een specialistisch apparaat is. Je moet er eerst (heel veel) tijd instoppen en je grondig in de werking van deze camera verdiepen, voordat je er profijt van hebt en jouw foto’s zichtbaar beter worden. Daar moet je dan wel zin, tijd én het geduld voor hebben.

Ben je niet (helemaal) tevreden over jouw telefoonfoto’s? Dan levert het bijna altijd veel meer op als jij je verdiept in hoe je met je huidige smartphone mooiere en betere foto’s maakt. In plaats van dat je meteen overstapt naar een grote camera, met het idee dat die het probleem wel voor je oplost. Dat beter kennismaken met jouw telefooncamera hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met een paar tips en technieken ben je al een heel eind op weg en snap je een stuk beter wanneer en waarom iets wel of niet werkt.

Wanneer een camera kopen

Wanneer heeft het dan wel zin om een grotere camera te kopen? Ik heb het al een beetje verklapt: dat is vooral als je het leuk vindt om met een camera ‘te spelen’ en de tijd wilt nemen om je grondig in dit toestel en in fototechniek te verdiepen. Want waar je met een telefoon vrij makkelijk een geslaagde foto maakt, zul je met een camera beduidend meer moeite moeten doen om dat alleen al te benaderen, laat staan om nóg betere resultaten te krijgen.

Je moet extra goed weten waarom een camera in een bepaalde situatie wel of niet doet wat je ervan verwacht – en geloof mij, het gedrag van een camera lijkt soms nogal grillig en onvoorspelbaar!

Een groot voordeel van een camera is dat je echt overal grip op hebt. Als je dat tenminste wilt. Daardoor kun je afwijken van wat er standaard gebeurt en dus dingen op een geheel eigen of creatievere manier vastleggen. Bij een smartphone kan het wat lastiger zijn om af te wijken van ‘de standaard’, maar het kan gelukkig wel.

Verder is er bij een systeemcamera of spiegelreflex een enorme keuze uit allerlei soorten lenzen, waardoor je een objectief kunt kopen dat het beste past bij wat jij het liefst fotografeert. Terwijl je bij een smartphone vastzit aan wat er op dat specifieke model aan camera(‘s) aanwezig is. Ook is de ergonomie van een camera veel beter, omdat het apparaat speciaal is ontworpen om mee te fotograferen (en filmen).

Conclusie

Uiteindelijk komt een traditionele camera dan ook vooral van pas als je het als een leuke (extra) hobby ziet, want je moet er nogal wat tijd en energie insteken. Toegegeven, ook ik vind het nog steeds erg leuk om af en toe met een “echte” camera in de weer te zijn. Met al die fysieke knoppen en draaiwieltjes, de vele handige instellingen en niet te vergeten een prachtige digitale zoeker waarmee je perfect ziet wat je in beeld neemt en hoe de uiteindelijk foto wordt.

Verder is een groot voordeel dat er veel verschillende soorten objectieven zijn waaruit je kunt kiezen. Meteen een waarschuwing: voor je het weet zeul je ineens een grote, zware fototas met je mee ;-) Daarnaast is een camera natuurlijk ook al snel nodig als je een beroepsfotograaf bent. Al worden smartphones ook steeds vaker beroepsmatig ingezet. Echt waar.

In alle andere gevallen zou ik zeggen: gebruik gewoon lekker je smartphone, die heb je toch al bij je, en verdiep je vooral in mogelijkheden om meer / alles uit je telefooncamera te halen. Heb je een heel oud toestel, dan heeft het vaak zin om een nieuwer toestel te kopen.

Sta je op het punt jouw smartphone te vervangen, overweeg dan om eventueel iets meer uit te geven voor een telefoon met betere camera’s. Geloof mij, daar heb je veel plezier van, tenminste, als je graag fotografeert. Ik weet het een smartphone is (erg) duur, maar een iets duurdere smartphone met betere camera’s, is nog altijd een stuk goedkoper dan er een losse camera naast kopen (plus de objectieven, geheugenkaarten, extra accu’s, een fototas, en ga zo maar door).