Geplaatst op

Nieuw op de iPhone 15 (Pro / Max)

Beeld (c) Apple

Het is weer zover! Apple heeft de volgende iPhone-generatie aangekondigd: de iPhone 15, iPhone 15 Max, iPhone 15 Pro en in het bijzonder de iPhone 15 Pro Max. Velen waren het vorig jaar al met mij eens dat de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zich in veel situaties met gemak kunnen meten met dure professionele camera’s. Dus dat kan dit jaar alleen maar beter zijn geworden, toch?

Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan een workshop smartphone fotografie bij mij. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.

Verbeterde hoofdcamera

De hoofdcamera van de “gewone” iPhone 15 (en iPhone 15 Max) heeft nu ook een 48 megapixels beeldsensor gekregen, waardoor je hiermee nog mooiere foto’s kunt maken dan eerst. Let wel op, want het gaat alleen om de hoofdcamera die met 1x wordt aangeduid. Vorig jaar zat deze beeldsensor met 4x hogere resolutie alleen in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, nu dus in alle vier de modellen.

Belangrijk om te weten, is dat standaard vier pixels worden gecombineerd tot een soort superpixel. Daardoor is de resolutie van de uiteindelijke foto nog steeds 12 megapixels, maar ziet deze er (als het goed is) wel beter uit en dat is waar het allemaal om draait. Meer hierover lees je in mijn iPhone 14 artikel van vorig jaar.

Traditioneel krijgen de ‘gewone’ iPhone-modellen de (altijd betere) camera’s van de pro-modellen van het jaar ervoor, met hooguit nog wat extra (software) tweaks. Dat geldt alleen voor de hoofdcamera (1x) en de ultragroothoek (0.5x), want de twee standaardmodellen hebben vooralsnog geen telelens. Ook dit jaar is dat weer het geval, al lijken het ditmaal niet exact dezelfde camera’s te zijn.

48, 24 of 12 megapixels

Dankzij het combineren van pixels kreeg je vorig jaar nog steeds 12 megapixel foto’s, nu lijkt dat standaard 24 megapixels te worden, en kun je voor het eerst ook 48 megapixels HEIF-foto’s vastleggen. Via de Instellingen-app heb je de keuze welke standaardresolutie jij graag gebruikt, dus 12 of 24 megapixels.

Op alleen de twee pro-modellen kun je in ProRaw fotograferen en op die van afgelopen jaar (iPhone 14 dus) kon je al wel raw-foto’s van 48 megapixels vastleggen, maar deze dus niet meteen als kant-en-klare HEIF-foto opslaan. Ook ging dat met een aanzienlijke afdrukvertraging, waardoor je niet snel genoeg achterelkaar kon fotograferen. Dat is bij de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max gelukkig opgelost.

Daarnaast zou ik verwachten dat je, wederom alleen op de twee pro-modellen, nu ook 24 megapixels ProRaw-foto’s kunt opslaan. Dat lijkt mij een erg mooi compromis dat meteen ook flink ruimtebesparend werkt. Een 48MP raw-bestand kost namelijk ongeveer 75 tot 100 MB, terwijl dat bij 24MP grofweg halveert. Dat scheelt nogal! Helaas zit dat er zo vlak na de lancering van deze telefoons (nog) niet op. Ik hoop dat het er bij zoiets als IOS 17.1 of 17.2 alsnog opzit.

24 MP is de nieuwe standaard – (c) Apple

Extra zoomstanden

Leuk extraatje is dat je vanaf nu op de iPhone 15 Pro en Pro Max op de 1x-knop kunt tikken om te kiezen tussen een brandpuntsafstand van 24mm, 28mm, of 35mm. Dit komt overeen met de aanduiding 1x, 1.2x en 1.5x. Waarom is dit gedaan? Deze drie brandpuntsafstanden zijn favoriet bij veel fotografen (net als bijvoorbeeld 50mm en 85mm). Via de instellingen kun je aangeven welke van deze twee extra standen je in de camera-app wilt zien en ook waar de camera standaard mee begint, kortom wat jouw meest favoriete stand is.

Kanttekening is dat je alleen bij 1x (24 mm) het volledige optische beeld vastlegt, dus dat wat de beeldsensor ziet. Terwijl er bij 1.2x en 1.5x gewoon een beetje digitaal wordt ingezoomd. Dankzij de 48mp beeldsensor en de nodige “computational photography” is de beeldkwaliteit dan nog steeds meer dan prima.

Verder hebben alle iPhone 15-modellen nu een 2x vergroting en ook dat is weer een digitale uitsnede van de 1x-camera. Zie voor een uitgebreide toelichting het artikel van vorig jaar, toen zat het alleen op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

5x telelens

Bij de iPhone 15 Pro Max zijn de veranderingen dit jaar het grootst, omdat hier voor het allereerst een 5x-telelens opzit (overeenkomend met 120mm). Ik zal je de technische details over hoe dit precies gedaan wordt besparen, want het is een enorme uitdaging om dit passend te krijgen binnen de behuizing van een smartphone.

De iPhone 15 Pro moet het nog even met de “ouderwetse” 3x-telelens doen. Ik vermoed dat die niet of minimaal verbeterd is te opzichte van de iPhone 14 Pro, omdat dit naar mijn idee de laatste keer is dat we deze camera gaan tegenkomen. Volgend jaar zit er vast ook een 5x-camera op het gewone Pro-model. De 5xcamera is tegen die tijd vast weer verbeterd en compacter gemaakt, en mogelijk wordt de behuizing van de telefoon ietsjes opgerekt. Liefst zie ik een 3x-camera én een 5x-camera op toekomstige modellen. Het “gat” tussen 1x en 5x is namelijk nogal groot.

Wat ook nog zou kunnen is dat Apple volgend jaar voor een 96 megapixels hoofdcamera kiest waarmee je naast 2x dan ook 3x digitaal kunt inzoomen met behoud van kwaliteit. Dan zou alleen een (echte) 5x-camera wellicht volstaan. Analoog aan wat er dit jaar is gebeurd, zou je dan b.v. op 2x kunnen tikken om naar 3x over te schakelen.

Ik ben benieuwd hoe de 5x-camera presteert ten opzichte van de 3x-camera. Het gaat immers om een compleet nieuw ontwerp, terwijl de 3x-camera al tijdje meegaat en een aardige evolutie achter de rug heeft. Zelf stap ik eerder over naar een iPhone 15 Pro omdat ik veel liever een 3x dan een 5x telelens heb (nogmaals, allebei zou ideaal zijn ;-)

5x-telelens – (c) Apple

25x digitale zoom

Met de nieuwe optische 5x-camera kun je tot maar liefst 25x digitaal inzoomen. Voorheen was dit 15x met de 3x-camera van de iPhone 13 en 14 Pro en Pro Max. Omdat het behoorlijk lastig is om bij sterke vergrotingen een onderwerp stil te houden én in beeld te houden, verschijnt er vanaf een bepaalde vergroting een extra venstertje op het camerascherm. Hierin zie je de hele omgeving (alles wat de 5x-camera ziet) en geeft een klein kadertje aan hoever je hierop digitaal bent ingezoomd. Ook bij onder andere de Samsung Ultra wordt dit zo gedaan.

De lens én de beeldsensor van de 5x-camera worden gelukkig gestabiliseerd, waardoor je niet zo snel last moet hebben van trillingen en je er ook heerlijk vloeiend mee kunt filmen. Overigens neemt de beeldkwaliteit natuurlijk wel sterk af bij dit soort hoge digitale vergrotingen. De camera met de telelens is sowieso altijd al de minst goede camera van een smartphone, dus dat merk je extra snel.

Liever zonder flare

Volgens Apple moet lensflare zijn afgenomen vanwege een nieuwe lenscoating. Ik weet niet of het alleen om het “groene bolletje” gaat dat je bijvoorbeeld ziet zodra de zon pal in beeld staat, of ook de (omgekeerde) reflectie van sterke lichtbronnen wat je vooral bij avond- en nachtopnamen tegenkomt. Of gaat het om de lichtgloed die je vaak ziet als het zonlicht schuin langs de lens schampt (ook terwijl de zon zelf niet in beeld staat), dat kan ook nog. Er bestaan immers meerdere soorten lensflare.

Laten we hopen dat ze allemaal tot het verleden behoren, maar dat verwacht ik helaas niet. Ook is het onduidelijk of dit alleen voor de 1x- en 0.5x-camera geldt, of ook voor de 3x- en 5x-camera. Idem of het om alle modellen of alleen de pro-modellen gaat.

Met de fotostand de diepte in

Handig is dat je nu in de gewone Foto-stand dieptefoto’s kunt maken. Daar moest je voorheen voor naar de speciale Portret-stand overschakelen. Vanaf nu wordt bij personen, honden en katten automatisch diepte-informatie vastgelegd. Je herkent dit aan het f-tekentje dat dan op het scherm verschijnt en waarop je kunt tikken. Is het geel, dan krijg je meteen een foto met vervaagde achtergrond. Is het wit, dan kun je dit altijd nog achteraf doen.

Daarnaast wordt diepte-informatie vastgelegd zodra je ergens op het scherm tikt om het onderwerp aan te wijzen. Dus tik je op een paddenstoel of een blikje frisdrank, dan kun je ook daar de scherptediepte vooraf of achteraf van aanpassen. Kortom, je kunt meteen tijdens het fotograferen én na afloop (in de Foto’s app) de vervaging van de omgeving naar smaak aanpassen. Voorheen kon dit alleen door handmatig naar de portretstand te gaan.

Verder kun je nu achteraf in de Foto’s-app schakelen tussen onderwerpen, dus kiezen wie of wat er scherp wordt en dus ook wat er moet vervagen. Dus neem je drie mensen in beeld, dan kun je door te tikken kiezen wie er optimaal scherp wordt weergegeven. Of tik op de omgeving om die scherp te maken, in plaats van een persoon, dier, of voorwerp op de voorgrond. Leuke is dat dit ook werkt met eerdere iPhones die over een portretstand beschikken!

Let op dat zodra je in ProRaw-fotografeert, er geen diepte-informatie wordt vastgelegd in de fotostand en je dus vooraf of achteraf helaas niet de scherptediepte kunt veranderen. Portretfoto’s kunnen namelijk alleen in JPG of HEIF worden vastgelegd en niet in ProRaw. Dus in dat geval moet je ProRaw gewoon even uitschakelen. ProRaw werkt alleen met gewone foto’s in zowel de fotostand als de nachtstand.

Ook nieuw is dat je nu een Live-foto kunt maken van een portretfoto’s in (alleen!) de fotostand, dus een foto waarbij op hetzelfde moment een filmpje van drie seconden wordt gemaakt. Verder kun je in de portretstand nu met twee vingers traploos inzoomen, op eerdere iPhones kon je alleen schakelen tussen bijvoorbeeld 1x, 2x en 3x.

Bij personen, honden en katten komt de portretstand nu automatisch in actie – (c) Apple

Goed, beter, best

Een wat meer algemene verbetering die voor veel camerastanden geldt, is dat foto’s gedetailleerder moeten zijn en levendigere kleuren krijgen en dat Slimme HDR opnieuw is verbeterd.

Verder moet de nachtmodus (ook weer) beter presteren, omdat vanaf nu de Photonic Engine wordt ingezet die vorig jaar al is geïntroduceerd in de gewone fotostand. Onderwerpen moeten er nu beter uitspringen en het dynamische bereik is vergroot. Dit laatste houdt grofweg in dat er een groter helderheidsbereik kan worden vastgelegd. Zeg maar het aantal nuances tussen volledig donker en het felste licht dat je in beeld ziet.

De Selfie-camera aan de voorzijde profiteert trouwens ook van deze verbeteringen (Photonic Engine, Slimme HDR, nachtstand, portretstand).

Beeld (c) Apple

Video

In de Film-stand, dat is de videostand waarin net als in de portretstand de omgeving wordt vervaagd, wordt de focus nu automatisch verlegd naar het belangrijkste onderwerp dat in beeld is. In de voorbeeldfilm van Apple zie je eerst een voetbalspeler scherp in beeld en daarna wordt de bal over het veld gevolgd die zojuist is weggeschopt. Ook kun je nu de 2x-vergroting gebruiken in de filmstand.

Mocht je in ProRes filmen, wat vooral (of eigenlijk alleen) voor professionele videografen interessant is, dan kan dat nu in ACES (een zogeheten Log-profiel, zeg maar een soort raw-bestanden maar dan voor video in plaats van voor foto’s) en op 4K60, rechtstreeks naar een extern opslagmedium dat je via de nieuwe USB-C aansluit op de iPhone 15 (alleen Pro en Pro Max model).

Beeld (c) Apple

Ruimtelijke video (3D)

Tot slot kun je na een update die voor later dit jaar gepland staat ruimtelijke video’s opnemen. Dat had ik al wel een beetje verwacht, omdat Apple eerder dit jaar de Pro Vision headset heeft aangekondigd. Voor VR en AR heb je ruimtelijk beeld nodig. Beeld met diepte dus, net zoals wij de wereld om ons heen met onze twee ogen zien.

Om een ruimtelijke video op te nemen wordt er met twee camera’s tegelijk gefilmd: de 1x-hoofdcamera en de 0.5x-ultragroothoekcamera met ongetwijfeld de nodige digitale zoom. Net zoals wij twee ogen hebben om diepte te ervaren. Let op, dit werkt alleen in de liggende stand, ook wel de landschapsstand genoemd.

Dus (straks) vooral niet je telefoon rechtop houden tijdens het filmen, want dat werkt eigenlijk alleen maar goed voor platformen als Instagram en TikTok.

Tip! Wil je de mooiste foto’s maken met jouw smartphone? Volg dan een workshop smartphone fotografie bij mij. Het maakt niet uit welke telefoon je hebt.