Geplaatst op

Apple iPhone 15 – is dit de nekslag voor de traditionele camera?

Beeld (c) Apple

Het is weer zover! Apple heeft de volgende iPhone-generatie aangekondigd: de iPhone 15, iPhone 15 Max, iPhone 15 Pro en in het bijzonder de iPhone 15 Pro Max. Velen waren het vorig jaar al met mij eens dat de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zich in veel situaties met gemak kunnen meten met dure professionele camera’s. Dus dat kan dit jaar alleen maar beter zijn geworden, toch?

Verbeterde hoofdcamera

De hoofdcamera van de “gewone” iPhone 15 (en iPhone 15 Max) heeft nu ook een 48 megapixels beeldsensor gekregen, waardoor je hiermee nog mooiere foto’s kunt maken. Voor de zekerheid, het gaat (alleen!) om de camera die met 1x wordt aangeduid. Vorig jaar zat deze beeldsensor alleen in de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max, nu dus in alle vier de modellen.

Let wel, een aantal pixels wordt gecombineerd tot een soort superpixel. Daardoor is de resolutie van de uiteindelijke foto een stukje lager, maar ziet deze er wel (veel) beter uit en dat is natuurlijk waar het allemaal om draait. Meer hierover lees je in mijn iPhone-artikel van vorig jaar.

Traditioneel krijgen de ‘gewone’ iPhone-modellen de (altijd wat betere) camera’s van de pro-modellen van het jaar ervoor, met hooguit nog wat extra tweaks. Het gaat dan alleen om de hoofdcamera (1x) en de ultragroothoek (0.5x) want de standaardmodellen hebben vooralsnog geen telelens. Ook dit jaar is dat dus weer het geval.

48, 24 of 12 megapixels

Dankzij het combineren van pixels kreeg je vorig jaar nog steeds 12 megapixel foto’s, nu lijkt dat standaard 24 megapixels te worden, en kun je voor het eerst ook 48 megapixels HEIF-foto’s vastleggen. Via de Instellingen-app heb je de keuze welke resolutie jij graag gebruikt.

Op alleen de pro-modellen kun je in ProRaw fotograferen en op die van afgelopen jaar (iPhone 14 dus) kon je al wel raw-foto’s van 48 megapixels vastleggen, maar deze dus niet meteen als kant-en-klare HEIF-foto opslaan. Ook ging dat met een aanzienlijke afdrukvertraging, waardoor je niet snel genoeg achterelkaar kon fotograferen. Dat moet bij de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max nagenoeg opgelost zijn.

Daarnaast kun je, wederom alleen op de twee pro-modellen, nu 24 megapixels ProRaw-foto’s opslaan. Een mooi compromis dat meteen ook flink ruimtebesparend werkt. Een 48MP raw-bestand kost namelijk ongeveer 75 tot 100 MB, terwijl dat bij 24MP grofweg halveert. Dat scheelt nogal!

24 MP is de nieuwe standaard – (c) Apple

Extra zoomstanden

Leuk extraatje is dat je vanaf nu op de iPhone 15 Pro en Pro Max op de 1x-knop kunt tikken om te kiezen tussen een brandpuntsafstand van 24mm, 28mm, of 35mm. Dit komt overeen met de aanduiding 1x, 1.2x en 1.5x. Waarom is dit gedaan? Deze drie brandpuntsafstanden zijn favoriet bij veel fotografen (net als bijvoorbeeld 50mm en 85mm). Via de instellingen kun je aangeven welke van deze twee extra standen je in de camera-app wilt zien en ook waar de camera standaard mee begint, kortom wat jouw meest favoriete stand is.

Kanttekening is dat je alleen bij 1x het volledige optische beeld vastlegt, dus dat wat de beeldsensor ziet. Terwijl er bij 1.2x en 1.5x een beetje digitaal wordt ingezoomd. Dankzij de 48mp beeldsensor is de beeldkwaliteit dan nog steeds meer dan prima.

Verder hebben alle iPhone 15-modellen nu een 2x vergroting en ook dat is weer een digitale uitsnede van de 1x-camera. Zie voor een uitgebreide toelichting het artikel van vorig jaar, toen zat het alleen op de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max.

5x telelens

Vooral bij de iPhone 15 Pro Max zijn de veranderingen dit jaar groot, omdat hier voor het allereerst een 5x-telelens opzit (overeenkomend met 120mm). Ik zal je de technische details over hoe dit gedaan wordt besparen, want het is een enorme uitdaging om dit passend te krijgen binnen de behuizing van een smartphone.

De iPhone 15 Pro moet het daarom nog even met de “ouderwetse” 3x-telelens doen. Ik vermoed dat die niet of minimaal is verbeterd te opzichte van de iPhone 14 Pro, omdat dit naar mijn idee de laatste keer is dat we deze camera tegenkomen. Volgend jaar zit er vast ook een 5x-camera op het gewone Pro-model (die tegen die tijd weer verbeterd is en compacter is gemaakt, en de behuizing van de telefoon die mogelijk iets wordt opgerekt). Liefst zie ik een 3x-camera én een 5x-camera op toekomstige modellen. Het “gat” tussen 1x en 5x is namelijk nogal groot.

Ik ben erg benieuwd hoe de 5x-camera presteert ten opzichte van de 3x-camera. Het gaat immers om een compleet nieuw ontwerp, terwijl de 3x-camera al tijdje meegaat en een aardige evolutie achter de rug heeft.

5x-telelens – (c) Apple

25x digitale zoom

Met deze nieuwe optische 5x-camera kun je tot maar liefst 25x digitaal inzoomen. Voorheen was dit 15x met de 3x-camera van de iPhone 13 en 14 Pro en Pro Max. Omdat het behoorlijk lastig is om bij sterke vergrotingen een onderwerp stil te houden én in beeld te houden, verschijnt er vanaf een bepaalde vergroting een extra venstertje op het camerascherm. Hierin zie je de hele omgeving (alles wat de 5x-camera ziet) en geeft een klein kadertje aan hoever je hierop digitaal bent ingezoomd. Ook bij onder andere de Samsung Ultra wordt dit zo gedaan. Lens én beeldsensor van de 5x-camera worden gelukkig wel gestabiliseerd, waardoor je minder snel last hebt van trillingen en er ook mee kunt filmen.

Liever zonder flare

Volgens Apple moet lensflare zijn afgenomen vanwege een nieuwe lenscoating. Ik weet niet of het alleen om het “groene bolletje” gaat dat je bijvoorbeeld ziet zodra de zon pal in beeld staat, of ook de (omgekeerde) reflectie van sterke lichtbronnen wat je vooral bij avond- en nachtopnamen tegenkomt. Of gaat het om de lichtgloed die je vaak ziet als het zonlicht schuin langs de lens schampt (ook terwijl de zon zelf niet in beeld staat), dat kan ook nog. Er bestaan immers meerdere soorten lensflare.

Laten we hopen dat ze allemaal tot het verleden behoren, maar dat verwacht ik helaas niet. Ook is het nog onduidelijk of dit alleen voor de 1x- en 0.5x-camera geldt, of ook voor de 3x- en 5x-camera. Idem of het om alle modellen of alleen de pro-modellen gaat.

Met de fotostand de diepte in

Handig is dat je nu in de gewone Foto-stand dieptefoto’s kunt maken. Daar moest je voorheen voor naar de speciale Portret-stand overschakelen. Vanaf nu wordt bij personen, honden en katten automatisch diepte-informatie vastgelegd. Je herkent dit aan het f-tekentje dat dan vanzelf op het scherm verschijnt en waarop je kunt tikken. Is het geel, dan krijg je meteen een foto met vervaagde achtergrond. Is het wit, dan kun je dit altijd nog achteraf doen.

Kortom, je kunt meteen tijdens het fotograferen én na afloop (in de Foto’s app) de vervaging van de omgeving naar smaak aanpassen. Voorheen kon dit alleen door handmatig naar de portretstand te gaan.

Zie je het f-pictogram niet, tik dan op het onderwerp (mens, hond, kat). Doe dit ook als het verkeerde onderwerp geselecteerd is door de camera-app.

Ook kun je nu achteraf schakelen tussen onderwerpen, dus kiezen wie of wat scherp wordt en wat moet vervagen. Hopelijk werkt dit allemaal ook met objecten en niet alleen met mensen (honden en katten).

Wat ik mij wel afvraag is wat er gebeurt zodra je in ProRaw-fotografeert. Dat kan namelijk wel in de nachtstand en de fotostand, terwijl portretfoto’s alleen in JPG of HEIF kunnen worden vastgelegd. Ik vermoed dat er dan gewoon geen diepte-informatie wordt vastgelegd en je dus in de traditionele fotostand blijft zitten.

Dat hoop ik ook maar, want waar ik vooral niet op zit te wachten, is dat ProRaw automatisch wordt uitgeschakeld zodra een persoon of dier of objecten wordt gedetecteerd. Want ProRaw zet ik natuurlijk niet voor niets aan (of uit).

Ook nieuw is dat je nu een Live-foto kunt maken bij portretfoto’s vanuit de fotostand, dus een foto waarbij op hetzelfde moment een filmpje van drie seconden wordt gemaakt. Verder kun je in de portretstand (met twee vingers) traploos inzoomen in de portretstand, op eerdere iPhones kon je alleen schakelen tussen bijvoorbeeld 1x, 2x en 3x.

Bij personen, honden en katten komt de portretstand nu automatisch in actie – (c) Apple

Goed, beter, best

Een wat meer algemene verbetering die voor veel camerastanden geldt, is dat foto’s gedetailleerder moeten zijn en levendigere kleuren krijgen en dat Slimme HDR weer is verbeterd.

Verder moet de nachtmodus (opnieuw) beter presteren, omdat hier vanaf nu de Photonic Engine (die vorig jaar is geïntroduceerd voor andere fotostanden) wordt ingezet. Onderwerpen moeten er nu beter uitspringen en het dynamische bereik is vergroot.

Dit laatste houdt grofweg in dat er een groter helderheidsbereik kan worden vastgelegd. Zeg maar het aantal schakeringen tussen volledig donker en het felste licht dat je in beeld ziet.

Hopelijk wordt de foto niet zodanig (kunstmatig) opgehelderd dat nachtfoto’s er ineens heel onnatuurlijk uit komen te zien. Ook dit weten we binnenkort pas, zodra de eerste iPhones worden uitgerold.

De Selfie-camera aan de voorzijde profiteert trouwens ook van deze verbeteringen (Photonic Engine, Slimme HDR, nachtstand, portretstand).

Beeld (c) Apple

Video

In de Film-stand, dat is de videostand waarin net als in de portretstand de omgeving wordt vervaagd, wordt de focus nu automatisch verlegd naar het belangrijkste onderwerp dat in beeld is. In de voorbeeldfilm van Apple zie je eerst een voetbalspeler scherp in beeld en daarna wordt de bal over het veld gevolgd die zojuist is weggeschopt. Ook kun je nu de 2x-vergroting gebruiken in de filmstand.

Mocht je in ProRes filmen, wat vooral (of eigenlijk alleen) voor professionele videografen interessant is, dan kan dat nu in ACES (een zogeheten Log-profiel, zeg maar een soort raw-bestanden maar dan voor video in plaats van voor foto’s) en op 4K60, rechtstreeks naar een extern opslagmedium dat je via de nieuwe USB-C aansluit op de iPhone 15 (alleen Pro en Pro Max model).

Beeld (c) Apple

Ruimtelijke video (3D)

Tot slot kun je na een update die voor later dit jaar gepland staat ruimtelijke video’s opnemen. Dat had ik al wel een beetje verwacht, omdat Apple eerder dit jaar de Pro Vision headset heeft aangekondigd. Voor VR en AR heb je ruimtelijk beeld nodig. Beeld met diepte dus, net zoals wij de wereld om ons heen met onze eigen ogen zien.

Om dit ruimtelijke beeld vast te leggen worden twee camera’s gebruikt, de 1x-hoofdcamera en de 0.5x-ultragroothoekcamera (met ongetwijfeld de nodige digitale zoom vanwege het twee keer bredere beeld).

Einde van de verticale video (?)

Om een ruimtelijke video op te nemen wordt er dus met twee camera’s tegelijk gefilmd. Net zoals wij twee ogen hebben om diepte te ervaren. Let op, dit werkt alleen in de liggende stand, ook wel de landschapsstand genoemd.

Dus nee, (straks) niet je telefoon rechtop houden tijdens het filmen, dat werkt eigenlijk alleen goed voor platformen als Instagram en TikTok. Daar zijn we in de toekomst dus ook weer vanaf (van de verticale filmpjes bedoel ik).

Let op! Zo vlak na een aankondiging van nieuwe producten is nooit alles al volledig duidelijk. Vandaar dat ik dit artikel de komende tijd regelmatig bijwerk met de nieuwste ontdekkingen en bevindingen. Kom dus snel nog een keertje terug!