Workshop Straatfotografie – zo maak je spannende straatfoto’s

Straatfotografie is een leuke en bijzondere vorm van fotografie. Je slentert op je gemak over straat en observeert wat er om je heen gebeurt. Het is hierbij de kunst om unieke, ontroerende, spannende, of grappige momenten te herkennen en ze razendsnel met je camera vast te leggen. Je weet van tevoren nooit wie of wat je tegenkomt en dus ook niet met welke foto’s je straks thuiskomt.

Al loop je elke dag dezelfde route, iedere keer is weer anders. Straatfotografie is als een ontdekkingstocht, een spannend avontuur. Het verveelt nooit. Maar hoe ga je te werk bij het fotograferen op straat? Waar fotografeer je en waar niet, wat mag je allemaal vastleggen en durf jij jouw camera zomaar op anderen te richten? In deze praktische workshop straatfotografie leer je alle technieken die je nodig hebt om vreemden en interessante situaties te fotograferen.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Straatfotografie, uitdagend en gedurfd

Straatfotografie kun je werkelijk overal en altijd beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad. In het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of als je tussendoor een uurtje over hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer. Zelfs tijdens een sneeuwbui of in de stromende regen. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je straatfotografie dus echt op elk moment van de dag, overal en onder alle weersomstandigheden doen. Zodra je tijd en zin hebt, stap je gewoon met je camera de straat op.

Dat betekent niet dat straatfotografie een makkelijk fotografiegenre is. Zo moet je vaak razendsnel reageren, omdat het mooiste moment anders alweer voorbij is. Je moet continu alert zijn en de omgeving in de gaten houden. Want hoe eerder je leuke of bijzondere fotomomenten ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Tot slot heb je voor straatfotografie een beetje moed nodig. Want misschien wel het lastigste aspect van straatfotografie, is dat je het moet durven. Jouw camera zomaar op vreemde mensen richten en foto’s van ze maken. Hoe zullen ze reageren? Vinden ze dat niet erg? Mag het wel? En hoe kun je dat het beste doen? Spreek je mensen bijvoorbeeld eerst aan en vraag je om toestemming, of maak je ongevraagd foto’s. Kan het misschien ook onopvallend zodat ze het niet doorhebben?

Je kunt jouw camera nog zo goed beheersen en feilloos unieke fotomomenten herkennen, als je vervolgens niet durft af te drukken, kom je alsnog met lege handen thuis. Je schroom overwinnen is daarom een belangrijke hobbel die je moet nemen om een succesvol straatfotograaf te worden. Ook daar help ik jou bij in deze workshop straatfotografie.

Natuurlijk hoef je ook weer niet altijd of alleen maar mensen als (hoofd)onderwerp te nemen. Je kunt ook prima aan stadsfotografie doen (Urban fotografie) door je juist meer op de unieke kenmerken van een bepaalde (leef)omgeving te richten. Denk aan leuke straatjes, of gezellige winkeltjes en terrasjes, strakke (moderne) architectuur of klassieke architectuur, steegjes en terreinen met muurschilderingen, maar ook allerlei kleine details zoals gevels, trappetjes, groen in de stad, (huis)dieren in de stad, fietsen aan brugleuningen en allerlei andere details op straat en van huizen of gebouwen. Het is maar net waar jouw interesse naar uitgaat.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Waar en wanneer kun je een workshop straatfotografie bij mij volgen

De workshop straatfotografie kun je op twee manieren volgen. Namelijk in groepsverband of individueel. Je kunt dus altijd een cursusvorm kiezen die het beste bij jou past. Want de een vind het gezelliger om met een groep op pad te gaan en te leren, terwijl een ander liever 1 op 1 les krijgt en een intensievere begeleiding wil zonder dat er andere cursisten bij zijn.

Workshop in groepsverband

Kies je voor een workshop in groepsverband, dan ontmoeten we elkaar op een mooie locatie in Amsterdam. Daar leg ik eerst een stukje theorie uit, zodat je een snelle start kunt maken met straatfotografie. Denk aan essentiële camera-instellingen en aan tactieken om (onopvallend) straatfoto’s te maken. Vervolgens ga je met mij de straat op om lekker te fotograferen en snel praktijkervaring op te doen.

Tijdens de workshop krijg je van mij telkens een stukje theorie, een aantal opdrachten en veel tips en aanwijzingen. Zodat je allerlei handige cameratechnieken en slimme straattechnieken makkelijk en snel onder de knie krijgt. Ook kijken we naar de foto’s die je maakt en krijg je meteen feedback van mij. Zo leer je nog sneller.

Naast mijn intensieve persoonlijke begeleiding, leer je ook veel van je medecursisten. Want iedereen ziet weer iets anders op straat en gaat net even anders te werk. Je kunt ook samen met iemand of in kleine groepjes de straat opgaan om foto’s te maken. Je staat er dus nooit alleen voor en dat maakt straatfotografie een stuk makkelijker.

De workshop straatfotografie duurt vier uur (van 13:00 tot 17:00) en wordt minimaal één keer per maand op een zondag gehouden. Andere (werk)dagen en data zijn in overleg mogelijk, mits er voldoende interesse is. De prijs is 95 euro per persoon, inclusief BTW. De workshop gaat door als er minimaal 4 deelnemers zijn. Om het persoonlijk te houden is de maximale groepsgrootte 10 personen.

Eerstvolgende data:

 • zondag 21 oktober
 • zondag 28 oktober
 • zondag 18 november
 • zondag 25 november
 • zondag 16 december

Stuur mij gewoon even een e-mail met je voorkeursdatum(s). Dan houd ik je op de hoogte en ontvang je uiterlijk in de week voor de workshop een uitgebreide e-mail met alle details die je nodig hebt.

Individuele workshop

Je kunt ook kiezen voor een individuele workshop straatfotografie. Dan gaan we samen op pad. Er zijn geen andere deelnemers, dus je krijgt tijdens de hele workshop mijn volledige aandacht. We doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Je leert zodoende nog sneller en zet grote stappen als (straat)fotograaf.

Omdat het een één-op-één workshop is, kunnen we samen een geschikt moment kiezen. We hoeven immers geen rekening te houden met andere deelnemers. Het kan in het weekend of doordeweeks, overdag of ’s avonds. Stuur mij gewoon even een e-mail en we prikken samen een datum. In principe worden de workshops in Amsterdam gegeven. Ik ken er goed de weg en het is geen geheim dat het een paradijs is voor straatfotografen. Een andere locatie is in overleg ook mogelijk.

Deze unieke persoonlijke workshop kost 75 euro per uur en de minimale duur is twee uur. Een eventueel derde of vierde uur is mogelijk tegen een gereduceerd tarief, maar in de praktijk blijkt twee uur vaak wel voldoende. Je krijgt er gratis mijn eBook over straatfotografie bij als naslagwerk. Wil je liever samen met iemand anders deze workshop volgen? Dat kan tegen een gereduceerd tarief van 55 euro per uur per persoon (vanaf vier personen is een groepsworkshop voordeliger).

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Wat leer je in de workshop straatfotografie

Hoewel de ene camera iets geschikter is voor straatfotografie dan de andere, kun je straatfotografie wat mij betreft met elke camera doen. Dat mag ook gerust een smartphone zijn. De oude meesters hadden maar een eenvoudig toestel, dus wat dat betreft zijn wij toch al flink in het voordeel als je kijkt naar de vele mogelijkheden en de hoge kwaliteit van onze digitale camera’s en telefoons. Een goed oog is veel belangrijker dan een goede camera. Kortom, neem de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt.

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in deze workshop straatfotografie:

 • Inleiding straatfotografie
 • Optimale camera-instellingen (welke, hoe, wanneer)
 • Wat is de “beste” camera voor straatfotografie
 • Effect van lenskeuze op straatfoto’s
 • Dichtbij of liever vanaf een afstandje werken
 • Hoe ga je op in het straatbeeld om onopvallend te werken
 • Stapsgewijs wennen aan straatfotografie en je schroom overwinnen
 • Tactieken om mensen onopvallend te fotograferen
 • Wel of geen toestemming vragen (vooraf, achteraf)
 • Hoe pak je het aan als je toestemming wilt vragen
 • Hoe pak je het aan als je ongevraagd fotografeert en toch wordt aangesproken
 • Fotogenieke situaties herkennen, opzoeken en optimaal gebruiken
 • Het beslissende moment (decisive moment) vastleggen
 • Compositie bij straatfotografie
 • Werken met licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken, omgeving
 • Straatportretten (geposeerde portretten op straat)

Ik ben een ervaren straatfotograaf, heb tientallen jaren fotografie-ervaring, schrijf artikelen voor bladen zoals Zoom.nl en breng boeken en eBooks uit. Zelfs de lastigste materie kan ik eenvoudig en duidelijk aan je uitleggen. Kortom, ik wil je graag helpen om betere, mooiere en sfeervolle straatfoto’s te maken.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media