Workshop Straatfotografie – zo leg je de mooiste straattaferelen vast

Straatfotografie is een bijzonder leuke vorm van fotografie. Je slentert op je gemak door een stad of plaats en observeert wat er zoal om je heen is te zien en gebeurt. Situaties en details die jou om een of andere reden opvallen in het straatbeeld, probeer je vervolgens zo fraai mogelijk vast te leggen met jouw camera. Het kan om van alles gaan. Je weet van tevoren nooit wie of wat je tegenkomt, waardoor je elke keer met unieke en bijzondere straatfoto’s thuiskomt.

Straatfotografie is als een ontdekkingstocht. Een spannend avontuur. Het verveelt nooit. Maar hoe ga je te werk bij het fotograferen op straat? Waar fotografeer je, wat mag je vastleggen en durf jij jouw camera ook op een nietsvermoedende voorbijganger te richten? In deze praktische workshop straatfotografie leer je alles wat je nodig hebt om straattaferelen en situaties te herkennen en te fotograferen.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Straatfotografie: uitdagend, gedurfd en altijd weer anders

Straatfotografie kun je werkelijk overal en altijd beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad. In het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of als je tussendoor een uurtje over hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer. Zelfs tijdens een sneeuwbui, in de stromende regen en als het stormt. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je straatfotografie op elk moment van de dag, overal en onder alle weersomstandigheden doen. Zodra je tijd en zin hebt, stap je met je camera de straat op.

Dat betekent niet dat straatfotografie makkelijk is. Je moet leren om dingen te ontdekken waar anderen dagelijks aan voorbijlopen zonder dat het ze opvalt. Ook moet je vaak razendsnel reageren, omdat een mooi moment anders alweer voorbij is. Je moet alert zijn en de omgeving continu in de gaten houden. Want hoe eerder je een uniek of bijzonder fotomoment ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Tot slot heb je voor straatfotografie een beetje lef nodig. Want misschien wel het lastigste aspect van straatfotografie, is dat je het moet durven. Jouw camera zomaar op voorbijgangers richten en foto’s van ze maken. Hoe zullen ze reageren? Vinden ze dat niet erg? Mag het wel? En hoe kun je dat dan het beste doen? Spreek je mensen bijvoorbeeld eerst aan en vraag je om toestemming, of maak je ongevraagd foto’s? Kan het misschien ook onopvallend zodat ze het niet meteen doorhebben?

Je kunt jouw camera nog zo goed beheersen en feilloos unieke fotomomenten herkennen, als je vervolgens niet durft af te drukken, kom je alsnog met lege handen thuis. Je schroom overwinnen is daarom een belangrijke hobbel die je moet nemen om een succesvol straatfotograaf te worden. Ook daar help ik jou bij in deze workshop straatfotografie.

Natuurlijk hoeven mensen niet altijd het hoofdonderwerp te zijn. Je kunt ook kiezen voor wat vaak stadsfotografie wordt genoemd (Urban). Hierbij leg je de nadruk meer op de unieke kenmerken van een bepaalde (leef)omgeving. Denk aan leuke straatjes en smalle stegen, mooie gevels of opvallende details ervan, gezellige winkeltjes en etalages, muurschilderingen, vervallen gebouwen, kortom: alles wat een bepaalde stad of plaats voor jou bijzonder maakt. Ook nu kunnen er voorbijgangers in beeld te zien zijn, als jij dat wilt. Alleen ligt de nadruk er nu niet op. Het is vooral bedoeld om het straatbeeld levendiger te maken.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Waar, wanneer en voor hoeveel

Met deze individuele workshop straatfotografie leer je enorm snel. We gaan samen op pad, doen waar jij het meeste aan hebt en je kunt al je vragen stellen. Op die manier zet je grote stappen als (straat)fotograaf. Wil je iemand meenemen, dan kan dat eventueel ook.

De workshop wordt zowel in het weekend als doordeweeks gehouden. Dus stuur mij een e-mail en we prikken samen een datum. In principe geef ik de workshops in (of rond) Amsterdam. Ik ken er goed de weg en het is geen geheim dat het een paradijs is voor straatfotografen. Een andere locatie is in overleg ook mogelijk.

De prijs van een workshop van een uur is 95 euro per persoon (inclusief BTW voor particulieren).

Voor een workshop van twee uur, waarin je nog veel meer leert en er extra gelegenheid is om in de praktijk te oefenen en mooie foto’s te maken, betaal je slechts 150 euro.

Het uurtarief voor eventuele aanvullende uren bedraagt 75 euro. Verlengen kan ook tijdens de workshop, mits de dagplanning het toelaat.

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan ook. Denk aan een gezellig uitje met vrienden, vriendinnen, of familie. Of denk aan een leerzame en gezellige workshop met collega’s, dat kan ook in de buurt van kantoor. Informeer naar mogelijkheden en tarieven.

Ik schrijf al meer dan tien jaar artikelen over fotografie voor onder andere het maandblad Zoom.nl en voor mijn eigen website en heb hier diverse boeken en eBooks over uitgebracht. Al sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste materie duidelijk en helder uitleggen.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Wat leer je in de workshop straatfotografie

Hoewel de ene camera iets geschikter is voor straatfotografie dan de andere, kun je straatfotografie wat mij betreft met elke camera doen. Dat mag ook een smartphone zijn. De oude meesters hadden maar een eenvoudig fototoestel, dus wat dat betreft worden wij toch al verwend als je kijkt naar de vele mogelijkheden en de hoge beeldkwaliteit van onze digitale camera’s en telefoons. Kortom, neem de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt.

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in deze workshop straatfotografie:

 • Handige camera-instellingen (welke, waarom, wanneer, hoe stel je het in)
 • Camerakeuze en lenskeuze
 • Lekker dichtbij of liever vanaf een afstandje werken
 • Hoe ga je op in het straatbeeld, zodat je onopvallend kunt werken
 • Fotogenieke locaties en situaties in het straatbeeld herkennen en vastleggen
 • Oog hebben voor detail
 • Inzetten van al je zintuigen
 • Tactieken om mensen al dan niet onopvallend te fotograferen
 • Het beslissende moment vastleggen (en wat is dat)
 • Hoe pak je het aan als iemand je aanspreekt
 • Compositie bij straatfotografie
 • Werken met licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken, omgeving

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media