Workshop Straatfotografie – spannende straatbeelden, stadsbeelden én reisfoto’s maken

Straatfotografie is een bijzonder leuke vorm van fotografie. Je slentert op je gemak door een stad of plaats en observeert wat er om je heen gebeurt en te zien is. Situaties en details die jou om welke reden dan ook opvallen in het straatbeeld leg je vervolgens zo fraai mogelijk vast met jouw camera of mobiele telefoon. Het kan om van alles gaan. Je weet van tevoren nooit wie of wat je tegenkomt, waardoor je elke keer weer met unieke en bijzondere straatfoto’s thuiskomt.

Straatfotografie is daarom als een ontdekkingstocht. Een spannend avontuur. Het verveelt nooit. Maar hoe ga je te werk bij het fotograferen op straat, waar doe je dat, wat leg je vast en durf jij jouw camera eventueel ook op nietsvermoedende voorbijgangers te richten? In deze praktische workshop straatfotografie brengen we aspecten van straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie samen, waardoor jouw foto’s in één klap veel waardevoller worden en je nog beter leert wat er nodig is om bijzondere of opvallende plekken, taferelen en situaties te herkennen én te fotograferen.

Klik hier om de workshop straatfotografie te boeken.

Uitdagend en elke keer weer anders

Straatfotografie kun je echt overal en altijd beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad, in het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of zodra je tussendoor een uurtje over hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer. Zelfs tijdens een sneeuwbui, bij mist, in de stromende regen en als het stormt. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je straatfotografie overal, op elk moment van de dag, het hele jaar door en zelfs onder alle weersomstandigheden beoefenen. Zodra je even tijd en zin hebt, stap je gewoon met je camera de straat op!

Dat betekent niet dat straatfotografie makkelijk is. Want je moet leren om (soms alledaagse) dingen te ontdekken waar anderen zomaar aan voorbijlopen zonder dat het ze ooit opvalt. Ook moet je vaak razendsnel reageren, omdat een mooi moment anders alweer voorbij kan zijn. Je moet alert zijn en de omgeving nauwlettend in de gaten houden. Want hoe eerder je een uniek of bijzonder fotomoment ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie

Eng? Welnee!

Voor sommige vormen van straatfotografie heb je daarnaast best veel lef nodig. Want misschien wel het lastigste van (die varianten van) straatfotografie, is dat je het maar moet durven, jouw camera zomaar op wildvreemde voorbijgangers richten en foto’s van ze maken. Vinden ze dat niet erg? Hoe zullen ze reageren?

Gelukkig is er een veel mildere en naar mijn idee veel leukere en interessantere vorm van straatfotografie die helemaal niet eng is. Hierbij richt je de camera niet zozeer pontificaal op willekeurige voorbijgangers, maar ga je juist op zoek naar een mooie omgeving en kijkt hoe je dit zo goed mogelijk in beeld brengt. Zonder mensen erbij heb je dan al een prima foto, maar door dit met de juiste voorbijgangers te combineren wordt het beeld extra dynamisch, spannend en krachtig. Vandaar de link met stadsfotografie en reisfotografie, want deze vorm van straatfotografie is extra veelzijdig en kun je daarom ook perfect toepassen tijdens al je uitjes, vakanties en reizen.

Omdat mensen nu een onderdeel zijn van een groter geheel, hebben ze niet langer het idee dat het om hun draait en ze dus ongevraagd of ongewild de hoofdrol spelen in jouw foto’s. Je fotografeert immers overduidelijk dat leuke straatje, een mooie gevel, een fiets tegen een reling, of een muurschildering. Kortom, alles wat jou op een bepaalde plek opvalt kan als decor dienen! Voorbijgangers voelen zich daardoor soms bijna schuldig omdat ze zomaar door jouw beeld lopen, waarop je vriendelijk gebaart dat ze gerust mogen doorlopen.

Op vakantie, op reis en tijdens uitjes wordt vaak eindeloos gewacht tot iedereen eindelijk uit beeld is verdwenen. En dat terwijl het meestal veel betere beelden oplevert als je niet wacht tot een locatie helemaal leeg en verlaten is, maar juist tot hier en daar nog wat mensen op een leuke manier in beeld staan.

Klik hier om de workshop straatfotografie te boeken.

Stadsfotografie en reisfotografie

Bij deze vorm van straatfotografie ga je dus eerst op zoek naar een bijzondere locatie, mooie achtergrond, of een speciaal object. Die zijn in elke stad, plaats, of dorp in overvloed aanwezig. Je hoeft ze alleen maar te vinden, te herkennen en vervolgens op de best mogelijke manier in beeld te brengen. Daarmee heeft deze manier van werken behoorlijk veel overeenkomsten met stadsfotografie en reisfotografie. Want ook daar ga je op zoek naar wat jij mooi, bijzonder, of opvallend vindt. Zo’n locatie op zich is al een foto waard en met de juiste mensen erbij maak je het beeld nog levendiger en extra interessant. En wil je er een keertje geen mensen bij hebben? Dat mag natuurlijk ook! Komt er niemand voorbij, of tref je niet de juiste persoon? Geen nood, want zoals gezegd, de foto is zonder ook al prima geslaagd en je kunt eventueel altijd nog een keertje terugkomen.

Groot voordeel van deze wat meer bedachtzame vorm van straatfotografie, is dat je niet al lopende op willekeurige plekken allerlei wildvreemden die je toevallig tegenkomt snel of schichtig even op de kiek zet. Bij dat soort foto’s is de compositie en de achtergrond vaak nogal rommelig en lijkt de foto nogal willekeurig en slordig genomen. Nee, ditmaal is juist de beeldopbouw leidend, neem je daar lekker de tijd voor en wacht je vervolgens op je gemak tot de juiste voorbijganger het beeld binnenstapt en drukt dan pas af. Dat levert veel betere composities en aangenamere foto’s op en het is een manier van werken die jou veel meer rust en ontspanning brengt. En eng wordt het zeker niet.

Klik hier om de workshop straatfotografie te boeken.

Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie

Individueel of als groep

Deze workshop volgen kan zowel doordeweeks als in het weekend. Stuur mij een bericht en we prikken samen een datum. De prijs van een individuele workshop is 75 euro per uur. Voor particulieren is dit inclusief BTW. Wil je graag iemand meenemen (of twee personen), dan kan dat voor een kleine meerprijs van 35 euro per persoon per uur. Zo is de workshop extra voordelig voor jullie. Tijdens de workshop leg ik alles op een duidelijke manier uit. Je doet veel praktijkervaring op en uiteraard kom je met leuke foto’s thuis. Ik adviseer minimaal twee uur te boeken om voldoende gelegenheid te hebben alles in praktijk te brengen en op meerdere locaties prachtige foto’s te maken.

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan! Denk aan een gezellig en leerzaam uitje met vrienden, vriendinnen, fotomaatjes, collega’s, een vereniging of personeelsvereniging, de fotoclub, of een groep studenten of leerlingen. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. Om de workshop zo persoonlijk mogelijk te houden is de optimale groepsgrootte (ongeveer) acht tot twaalf personen, maar grotere groepen zijn uiteraard ook mogelijk. De tijdsduur is ongeveer twee uur.

In principe geef ik de workshop in of in de buurt van Amsterdam. Zoals in het centrum, daar zijn fotomogelijkheden in overvloed. Denk aan grachten, monumentale (grachten)panden en gezellige winkelstraatjes. Neem voor alle andere locaties (heel Nederland!) contact met mij op.

Klik hier om de workshop straatfotografie te boeken.

Nog niet helemaal overtuigd? Daar heb ik een kleine verzameling referenties en ‘wat anderen zeggen’ voor aangelegd.

Alweer vijftien jaar schrijf ik artikelen voor (onder andere) het leukste en grootste fotografieblad van Nederland Zoom.nl. Daarnaast werk ik mee aan de fotografiecursussen van Zoom Academy. Uiteraard vind je ook veel informatie over smartphones, camera’s en fotografie op mijn eigen website (www.keeskrick.com) en op mijn YouTube-kanaal. Verder heb ik diverse boeken en eBooks geschreven die over deze onderwerpen gaan. Al sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste onderwerpen duidelijk en helder aan je uitleggen.

Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie

Wat leer je in de workshop straatfotografie

Hoewel de ene camera iets geschikter is voor straatfotografie dan de andere, kun je straatfotografie wat mij betreft met elke camera doen. Spiegelreflex, systeemcamera, compact camera, of smartphone, het maakt niet uit. De oude meesters die wereldberoemd zijn hadden slechts een eenvoudig mechanisch fototoestel, dus wat dat betreft worden wij toch al verwend als je kijkt naar de vele mogelijkheden en de hoge beeldkwaliteit van onze digitale camera’s en telefoons. Kortom, neem de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt.

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in de workshop straatfotografie:

 • Handige camera-instellingen (welke, waarom, wanneer, hoe stel je het in)
 • Camerakeuze en lenskeuze
 • Lekker dichtbij of liever vanaf een afstandje werken
 • Hoe ga je op in het straatbeeld, zodat je onopvallend kunt werken
 • Fotogenieke locaties en situaties in het straatbeeld herkennen en vastleggen
 • Compositie, standpunt, lenskeuze en perspectief
 • Oog hebben voor detail
 • Inzetten van al je zintuigen
 • Het beslissende moment vastleggen (en wat is dat dan)
 • Tactieken om mensen al dan niet onopvallend te fotograferen
 • Hoe pak je het aan als iemand je dan toch aanspreekt
 • Afhankelijk van het weer: werken met licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken, omgeving

Klik hier om de workshop straatfotografie te boeken.

Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Workshop straatfotografie, stadsfotografie en reisfotografie
Geef een antwoord