Workshop Straatfotografie – zo maak je spannende straatbeelden en stadsbeelden

Straatfotografie is een bijzonder leuke vorm van fotografie. Je slentert op je gemak door een stad of plaats en observeert wat er om je heen gebeurt. Situaties en details die jou om welke reden dan ook opvallen in het straatbeeld, leg je vervolgens zo fraai mogelijk vast met jouw camera. Het kan om van alles gaan. Je weet van tevoren nooit wie of wat je tegenkomt, waardoor je elke keer weer met unieke en bijzondere straatfoto’s thuiskomt.

Straatfotografie is als een ontdekkingstocht. Een spannend avontuur. Het verveelt nooit. Maar hoe ga je te werk bij het fotograferen op straat? Waar fotografeer je, wat leg je vast en durf jij jouw camera ook op nietsvermoedende voorbijgangers te richten? In deze praktische workshop straatfotografie leer je alles wat je nodig hebt om straattaferelen en situaties te herkennen én te fotograferen.

Klik hier om de workshop straatfotografie te boeken.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Uitdagend en elke keer weer anders

Straatfotografie kun je echt overal en altijd beoefenen. In je eigen woonplaats of in een vreemde stad, in het weekend of op vakantie. In de pauze, tijdens woon-werkverkeer, of zodra je tussendoor een uurtje over hebt. Bij zonnig weer of bewolkt weer. Zelfs tijdens een sneeuwbui, in de stromende regen en als het stormt. Anders dan bij veel andere fotografiegenres waar je het vooral van het gouden uur en blauwe uur moet hebben, kun je straatfotografie overal, op elk moment van de dag, het hele jaar door en zelfs onder alle weersomstandigheden beoefenen. Zodra je even tijd en zin hebt, stap je gewoon met je camera de straat op!

Dat betekent niet dat straatfotografie makkelijk is. Want je moet leren om (soms alledaagse) dingen te ontdekken waar anderen zomaar aan voorbijlopen zonder dat het ze ooit opvalt. Ook moet je vaak razendsnel reageren, omdat een mooi moment anders alweer voorbij is. Je moet alert zijn en de omgeving nauwlettend in de gaten houden. Want hoe eerder je een uniek of bijzonder fotomoment ontdekt, hoe meer tijd en kans je hebt om het vast te leggen.

Je moet het maar durven

Verder heb je voor straatfotografie een beetje lef nodig. Want misschien wel het lastigste aspect van straatfotografie, is dat je het moet durven. Jouw camera zomaar op voorbijgangers richten en foto’s van ze maken. Vinden ze dat niet erg? Hoe zullen ze reageren? Mag het eigenlijk wel? En hoe kun je dat dan het beste doen? Spreek je mensen bijvoorbeeld eerst aan en vraag je ze om toestemming? Of maak je ongevraagd foto’s en kan dat misschien ook onopvallend zodat ze het niet eens doorhebben?

Je kunt jouw camera nog zo goed beheersen en feilloos unieke fotomomenten herkennen, als je vervolgens niet durft af te drukken, kom je alsnog met lege handen thuis. Je schroom overwinnen is daarom een belangrijke hobbel die je moet nemen om een succesvol straatfotograaf te worden. Ook daar help ik jou bij in de workshop straatfotografie.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Stadsfotografie en reisfotografie

Natuurlijk hoeven voorbijgangers niet altijd het hoofdonderwerp te zijn. Je kunt de nadruk ook meer op de (leef)omgeving leggen. Denk aan leuke straatjes en smalle stegen, mooie gevels en opvallende details, gezellige winkeltjes en etalages, graffiti, vervallen gebouwen. Kortom, alles wat jou op een bepaalde plek opvalt. Ook dan kun je gerust mensen in beeld nemen om de foto levendiger, spannender en interessanter te maken. Maar omdat ze nu vooral onderdeel zijn van de omgeving en veel minder prominent in beeld staan, is deze vorm van straatfotografie een stuk laagdrempeliger en veel minder “eng” om te doen. Het lijkt zo wellicht meer op stadsfotografie en reisfotografie. Kortom, bij straatfotografie bepaal jij helemaal zelf wat je wel en niet fotografeert!

Individueel of als groep

Een workshop volgen kan zowel doordeweeks als in het weekend. Stuur mij een bericht en we prikken samen een datum. De prijs van een individuele workshop is 75 euro per uur. Voor particulieren is dit inclusief BTW. Wil je graag iemand meenemen (of twee personen), dan kan dat voor een kleine meerprijs van 35 euro per persoon per uur. Zo is de workshop extra voordelig voor jullie. Tijdens de workshop leg ik alles op een duidelijke manier uit. Je doet veel praktijkervaring op en uiteraard kom je met leuke foto’s thuis. Ik adviseer minimaal twee uur te boeken om voldoende gelegenheid te hebben alles in praktijk te brengen en op meerdere locaties prachtige foto’s te maken.

Wil je een groepsworkshop aanvragen? Dat kan. Denk aan een gezellig en leerzaam uitje met vrienden, vriendinnen, fotomaatjes, collega’s, of een vereniging of personeelsvereniging, of de fotoclub. Informeer naar mogelijkheden en tarieven. Om de workshop persoonlijk te houden, is de maximale groepsgrootte (ongeveer) twaalf personen. De tijdsduur is ongeveer twee uur. Langere workshops zijn op aanvraag mogelijk.

In principe geef ik de workshop in Amsterdam. Doorgaans is dat ergens in het centrum. Daar zijn fotomogelijkheden in overvloed. Zoals langs de grachten en in de vele gezellige winkelstraatjes (zoals de Negen Straatjes). Neem voor andere locaties (heel Nederland!) contact met mij op.

Klik hier om de workshop straatfotografie te boeken.

Nog niet helemaal overtuigd? Daar heb ik een kleine verzameling referenties en ‘wat anderen zeggen’ voor aangelegd.

Alweer vijftien jaar schrijf ik artikelen voor (onder andere) het leukste en grootste fotografieblad van Nederland Zoom.nl. Daarnaast werk ik mee aan de fotografiecursussen van Zoom Academy. Uiteraard vind je ook veel informatie over smartphones, camera’s en fotografie op mijn eigen website (www.keeskrick.com) en op mijn YouTube-kanaal. Verder heb ik diverse boeken en eBooks geschreven die over deze onderwerpen gaan. Al sinds de eeuwwisseling fotografeer ik digitaal (daarvoor analoog) en ik kan zelfs de lastigste onderwerpen duidelijk en helder aan je uitleggen.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Wat leer je in de workshop straatfotografie

Hoewel de ene camera iets geschikter is voor straatfotografie dan de andere, kun je straatfotografie wat mij betreft met elke camera doen. Spiegelreflex, systeemcamera, of compact camera, het maakt niet uit. Het mag ook een smartphone zijn. De oude meesters hadden maar een eenvoudig mechanisch fototoestel, dus wat dat betreft worden wij toch al verwend als je kijkt naar de vele mogelijkheden en de hoge beeldkwaliteit van onze digitale camera’s en telefoons. Kortom, neem de camera of telefoon mee waar jij je prettig bij voelt.

Onderwerpen die (afhankelijk van jouw interesses) aan bod kunnen komen in de workshop straatfotografie:

 • Handige camera-instellingen (welke, waarom, wanneer, hoe stel je het in)
 • Camerakeuze en lenskeuze
 • Lekker dichtbij of liever vanaf een afstandje werken
 • Hoe ga je op in het straatbeeld, zodat je onopvallend kunt werken
 • Fotogenieke locaties en situaties in het straatbeeld herkennen en vastleggen
 • Oog hebben voor detail
 • Inzetten van al je zintuigen
 • Tactieken om mensen al dan niet onopvallend te fotograferen
 • Het beslissende moment vastleggen (en wat is dat dan)
 • Hoe pak je het aan als iemand je aanspreekt
 • Compositie bij straatfotografie
 • Afhankelijk van het weer: werken met licht, schaduw, silhouetten, kleur, reflecties, lijnen, vlakken, omgeving

Klik hier om de workshop straatfotografie te boeken.

Workshop straatfotografie door Kees Krick Media
Workshop straatfotografie door Kees Krick Media
Workshop straatfotografie door Kees Krick Media
Workshop straatfotografie door Kees Krick Media
Workshop straatfotografie door Kees Krick Media
Workshop straatfotografie door Kees Krick Media

Geef een antwoord