Reepje zonlicht

Met stralende zon vertrek ik van huis om foto’s met lange sluitertijden te maken van de Hoogovens, maar eenmaal bij IJmuiden aangekomen trekt het ineens dicht. Hier en daar een wolkje vind ik niet erg. Dat is zelfs welkom. Maar dat de zon plotseling achter dikke sluierbewolking wegduikt, daar had ik niet op gerekend. Wat nu?

Het begon allemaal met een mooie blauwe lucht, met hier en daar een melkwit wolkje. Ideale omstandigheden om opnamen met lange sluitertijden te maken. Dus rijd ik ’s middags naar IJmuiden. Tata Steel, oftewel de voormalige Hoogovens, heb ik regelmatig vastgelegd voor onder andere het boek over avond- en nachtfotografie. Dus is het weer eens iets anders om het complex voor de verandering bij daglicht vast te leggen. Met lange sluitertijden overdag krijg je allerlei betoverende bewegingseffecten, alleen niet de schitterende lichteffecten van ’s nachts.

IJmuiden Tata Steel door Kees Krick Media

Eenmaal alles opgesteld bij het sluizencomplex, is vanuit het westen een dikke laag sluierbewolking op ramkoers met de zon . Daar ben ik niet blij mee. Want zodra de zon daar eenmaal achter duikt, zie je hem meestal niet meer terug. En een foto met of zonder zon, dat is een wereld van verschil. Achteraf gezien had ik beter thuis kunnen blijven. Dat wordt vandaag niets meer.

Na een uurtje tegen beter weten in hier en daar toch wat opnamen van gemaakt te hebben en ik juist het sluizencomplex weer wil verlaten, trekt er ineens een streep zonlicht over het terrein van Tata Steel. Snel de auto geparkeerd, in hoog tempo alles weer opgesteld, de camera gericht en zowaar krijg ik een minuut of tien de tijd om aanzienlijk betere opnamen te maken. De onverwachte bundel zonlicht op het industrieterrein zorgt in ieder geval voor een mooi contrast met de donkere bewolking erachter. Binnenkort nog maar een keertje teruggaan!

 


Meer weten over fotograferen met lange sluitertijden? Ik mijn nieuwste eBoek Lange sluitertijden met ND-filters lees je alles wat je moet weten over dit bijzondere fotografiegenre. Je krijgt enorm veel praktische tips en er staan duidelijke voorbeelden in, zodat je meteen aan de slag kunt.


 

IJmuiden Tata Steel door Kees Krick Media

 

 

www.keeskrick.com