Geplaatst op

Handig! De “halve vliegtuigstand”

De halve vliegtuigstand

Wist je dat er een handige variant van de vliegtuigstand bestaat? Dankzij de “gewone” vliegtuigstand van een smartphone kun je de telefoon tijdens de vlucht blijven gebruiken om bijvoorbeeld een boek te lezen, naar een film te kijken, lekker naar je eigen muziek te luisteren, of desnoods om een spelletje te spelen. Alle zenders van jouw iPhone of Android-telefoon staan nu uit, maar dat geeft niet. In de lucht kun je immers toch niet bellen en (vroeger althans) ook niet internetten. Maar wat is de halve vliegtuigstand dan voor iets?

Tip! Neem snel een kijkje op mijn YouTube-kanaal www.youtube.com/keeskrick

Voor filmpjes boordevol informatie en handige tips en trucs over fotografie, camera’s, smartphones, onmisbare accessoires, fotobewerking en meer. Of kijk op je gemak mee terwijl ik ergens aan het fotograferen ben (dat is ook nog eens leerzaam :-)

Leer beter fotograferen. Met de apparatuur die het beste bij jouw fotografiestijl past.

Voordat we diep ingaan op die superhandige vliegtuigstand, eerst nog even dit: vergeet vooral niet om te ontdekken hoe je de speciale nachtstand van jouw smartphone gebruikt om de allermooiste foto’s te maken bij weinig licht én in het donker, hoe het komt dat je de laatste jaren met slechts een telefoon op zak zulke onwijs mooie foto’s kunt maken,  en dus ook waarom je vaak geen (gewone) camera meer nodig hebt. Gebruik je (daarnaast ook nog) een “traditionele” camera , wist je dan dat je er eentje kunt kopen die zo klein en licht is dat je hem altijd en overal bij je kunt hebben? Eentje die zelfs in je jaszak of broekzak past, terwijl je wel de superieure beeldkwaliteit en vele instelmogelijkheden hebt zoals je gewend bent van een grote en zware spiegelreflex of systeemcamera? Wat ook altijd een goed idee is, is mijn eBook lezen waarin je alles leert over fotograferen met je smartphone (iPhone en Android), of volg een workshop Smartphone Fotografie om dat meteen in de praktijk te leren van  een zeer ervaren fotograaf (van mij dus :-)

Terug naar de vliegtuigstand! Zelf vlieg ik zelden tot nooit, maar de vliegtuigstand gebruik ik letterlijk elke dag.

Allereerst om lekker snel mijn smartphone op te laden. In vliegtuigstand staan alle zenders van de telefoon uit en verbruikt het toestel merkbaar minder stroom. Opladen gaat daardoor sneller. Erg handig als je bijna de deur uit moet en je de accu nog even een boost wilt geven.

Verder schakel ik mijn telefoon nagenoeg nooit uit. Want dat opstarten duurt simpelweg te lang. Een software-update (firmware update) is een van de weinige keren dat mijn smartphone eindelijk eens herstart wordt. Omdat ik ’s nachts mijn telefoon niet nodig heb, gaat hij ook rond bedtijd in de vliegtuigstand. Vanwege het lage energieverbruik is de accu ’s morgens niet of hooguit een procentje gezakt, en is de telefoon met één tik op het scherm meteen weer operationeel . Vergeleken met het langzame opnieuw opstarten is dat echt ideaal. Alleen de zenders staan ‘s nachts uit, dus het wekkersignaal van de telefoon werkt wel gewoon in de vliegtuigstand.

Enkele jaren geleden ontdekte ik een nieuwe toepassing van de vliegtuigstand. Ik ging er eigenlijk altijd vanuit dat het een bug was, maar ook onder de huidige versies van het besturingssysteem (IOS en Android) werkt het nog steeds. Het gaat daarom om een (volgens mij) vrij onbekende maar wel erg handige mogelijkheid. In noem het daarom maar de ‘halve vliegtuigstand’. Oké, oké, daar zijn vast betere namen voor te verzinnen ;-) Belangrijker: wat houdt het in, die halve vliegtuigstand?

In de vliegtuigstand worden alle zenders uitgeschakeld. Je kunt dus niet meer bellen of internetten of je Bluetooth-oordopjes gebruiken. Dat is natuurlijk niet altijd even handig. Want misschien zit je in het vliegtuig en is er wel draadloos internet beschikbaar. Of je wilt alleen je Bluetooth-hoofdtelefoon gebruiken (in de lucht, maar ook thuis, op je werk, of in het openbaar vervoer).

Je kunt je smartphone dan uiteraard van de vliegtuigstand afhalen, maar bellen zo hoog in de lucht gaat vast niet lukken. Je telefoon blijft wel alsmaar proberen om een verbinding op te zetten en dat is zonde van de moeite en je verspilt er veel stroom mee. Beter die vliegtuigstand ingeschakeld laten dus.

Hoe kan het dan wel? Heel simpel: activeer eerst de vliegtuigstand en schakel daarna alleen WiFi, alleen Bluetooth, of allebei in!

Op die manier schakel je alleen de zender(s) in die je op dat moment echt nodig hebt. In de lucht of op de grond, het maakt niet uit. Het toestel blijft gewoon in vliegtuigstand en toch kun jij lekker internetten of iets met Bluetooth doen. Je kunt alleen niet bellen, gebeld worden, of internetten via het mobiele telefoonnetwerk (databundel). Handig, toch? O, en die mooie camera werkt natuurlijk ook gewoon. Zelfs hoog in de lucht :-)

Overigens kun je wel via een app zoals WhatsApp bellen én gebeld worden, zodra je via WiFi met internet bent verbonden. Ondanks dat vliegtuigstand aanstaat en je niet via 3G, 4G of 5G kunt bellen.

De halve vliegtuigstand

In vliegtuigstand kun je WiFi en Bluetooth gewoon aanzetten.

Tip! Neem snel een kijkje op mijn YouTube-kanaal www.youtube.com/keeskrick

Voor filmpjes boordevol informatie en handige tips en trucs over fotografie, camera’s, smartphones, onmisbare accessoires, fotobewerking en meer. Of kijk op je gemak mee terwijl ik ergens aan het fotograferen ben (dat is ook nog eens leerzaam :-)

Leer beter fotograferen. Met de apparatuur die het beste bij jouw fotografiestijl past.