Geplaatst op

Column: Internetvaardigheid

Heb je er weleens bij stil gestaan dat het best raar is dat iedereen zomaar op internet wordt toegelaten? Om in een auto te mogen rijden moet je eerst bewijzen dat je de regels kent en het voertuig onder controle hebt. Terwijl iedereen die over een telefoonlijn beschikt zomaar over het internet mag racen, de digitale snelweg.

Koop een computer, sluit hem aan, en ga op internet. Vervolgens is binnen drie minuten je computer besmet met een handvol virussen en wormen. Vanaf dat moment slingert het apparaat elke dag urenlang dood en verderf om zich heen, als een op hol geslagen vuurtoren.

Helaas is dit een feit. In miljoenen huishoudens, wereldwijd, staan onbeschermde computers, die weinig meer doen dan hun vervuiling over het internet uitstorten. Zo´n tachtig procent van al het e-mailverkeer is inmiddels een virus of een worm. Een enorme verspilling van servercapaciteit en netwerkcapaciteit. Daarnaast, wat is het doel van die slinkse programma´s? Zijn ze gemaakt door jongelui die alleen maar hun krachten willen meten, of zit de georganiseerde misdaad erachter? Feit is dat een besmette computer lijkt op een bankkluis waarvan de deur wagenwijd openstaat en met gigantische neonletters op het dak: ‘Welkom, laat je masker maar af en loop gerust door naar achteren.’

Veel mensen hebben totaal geen besef van de gevaren van internet – en zelfs als ze gehoord hebben van een firewall en een virusscanner, weten ze die vaak niet uit elkaar houden, zo van: ‘Ik heb een virusscanner, dus mij kan niets gebeuren.’

Internet is een wereldomspannend netwerk met onvoorstelbaar veel gebruikers. Zakelijk en particulier. Met zo´n netwerk moet je zorgvuldig omgaan. Moet elke internetgebruiker een examen doen, een vaardigheidsbewijs halen, voordat hij of zij toegang krijgt? Dat gaat misschien wat te ver.

Ik stel dan ook voor dat de internetproviders een protocol in het leven roepen. Zij zitten immers tussen consument en internet. Zodra een computer verbinding wil maken met het internet, wordt eerst door software bekeken of en hoe deze computer is beveiligd. Bij onvoldoende bescherming zal de provider het systeem meedogenloos van het internet weren. Want een niet of onvoldoende beschermde computer is een gevaar voor het gehele internet.

Of nog beter: diezelfde provider voor onze bescherming laten zorgen. Immers: de provider verleent toegang, dat is onze poort tot het internet. Wat is er logischer dan de beveiliging op dat niveau te regelen. Veel efficiënter dan iedereen zijn eigen computer te laten beveiligen.

Het wordt tijd dat er serieus met dit probleem wordt omgegaan. Hoeveel extra computercapaciteit en netwerkcapaciteit krijgen wij wel niet tot onze beschikking, zodra alle wormen en virussen het zwijgen is opgelegd! Rest ons alleen nog de talloze spammers aan te pakken. Pas dan wordt het eindelijke heerlijk rustig op het internet.