Geplaatst op

Eindelijk wagen Canon en Nikon de stap van spiegelreflex naar systeemcamera

Nikon Z7 en Z6 EVF

Canon en Nikon hebben allebei een nieuw camerasysteem aangekondigd: Canon EOS R en Nikon Z. Met prachtige systeemcamera’s en volledig nieuw ontworpen lenzen. Gezien deze ontwikkelingen, kun je je afvragen of het verstandig is om nu nog een ouderwetse spiegelreflex of een traditioneel objectief te kopen. In dit artikel praat ik je bij over de ontwikkelingen in cameraland en de gloednieuwe camerasystemen van Canon en Nikon. In deel 2 geef ik adviezen over wanneer en hoe je het beste kunt overstappen.

Terug naar 2008

Het leek er nooit van te komen, maar tien jaar nadat pioniers Panasonic en Olympus hun allereerste systeemcamera’s aankondigden, richten ook “marktleiders” Canon en Nikon zich eindelijk serieus op de systeemcamera. Alweer in het najaar van 2008 presenteerde Panasonic op de Photokina in Keulen de Panasonic Lumix G1. Het was de allereerste systeemcamera met een Micro Four Thirds sensor. Olympus toonde op dezelfde beurs alleen nog maar een mock-up, pas een jaar later kwam de Olympus Pen E-P1 systeemcamera uit.

Luttele jaren later stapten Olympus en Panasonic volledig over op systeemcamera’s. Zelfs Samsung bracht enkele systeemcamera’s uit (Samsung NX100, NX10 en NX1), maar trok zich enkele jaren geleden abrupt en volledig terug uit de cameramarkt. Inmiddels hebben ook FujiFilm en Sony een uitgebreid en indrukwekkend camerasysteem met mooie systeemcamera’s en hoogwaardige objectieven ontwikkeld. Waarbij Sony met de zeer populaire Sony Alpha A7-serie steeds meer de marktleider lijkt te zijn op het gebied van systeemcamera’s.

Panasonic Lumix G1 - Kees Krick Media
Op de Photokina in 2008 kondigde Panasonic de allereerste systeemcamera met een Micro Four Thirds sensor aan.

Tien jaar later

Maar liefst tien jaar lang ontbraken twee grote namen in dit rijtje: Canon en Nikon. Beide fabrikanten hebben in de tussentijd wel degelijk een nieuw camerasysteem uitgebracht (Nikon 1 en Canon EOS M), maar dat lijkt niet echt een serieuze poging te zijn geweest om ons massaal te laten overstappen op de systeemcamera. Het waren vooral leuke camera’s voor erbij. Voor naast je spiegelreflex, of voor de minder veeleisende (amateur)fotograaf of consument. Ondertussen zijn Canon en Nikon de enige twee overgebleven grote camerafabrikanten die nog spiegelreflexen maken. O ja, ook bij Pentax/Ricoh kom je nog een verdwaald exemplaar tegen.

En dan nu, in het najaar van 2018, richten Canon en Nikon zich eindelijk serieus op de systeemcamera. Het leek alsof het nooit zou gebeuren. Dit is een belangrijke mijlpaal, want het betekent dat er een grote verandering op handen is. Een ware omwenteling in de camerawereld. Na lang aarzelen stapten fotografen aan het begin van deze eeuw massaal over van analoog naar digitaal. Nu maken we opnieuw een belangrijke omwenteling mee. Langzaam maar zeker zal er een massale verschuiving plaatsvinden van de spiegelreflex naar de systeemcamera.

Nieuwe generatie camera’s

Op deze website heb ik vaker geschreven over de belangrijkste verschillen tussen een spiegelreflex en een systeemcamera. Wat zijn de voordelen en de nadelen, wanneer kies je voor de een of voor de ander, en welke systeemcamera’s zijn er dan zoal.

Zonder in herhaling te vervallen, is de systeemcamera simpelweg de logische opvolger van de spiegelreflex. Een spiegelreflex is een prima camera hoor, maar op een aantal vlakken is dat apparaat behoorlijk verouderd. En dat werkt remmend op nieuwe ontwikkelingen waar je als fotograaf veel profijt van kunt hebben.

Om de komende decennia verder te kunnen, moet er dus iets gebeuren. Het is de hoogste tijd voor de volgende iteratie van de digitale camera. En deze evolutionaire opvolger, die is er al. Dat is namelijk de systeemcamera. Het is als het ware een spiegelreflex, maar dan in een ander, moderner jasje.

Vandaar dat ook Canon en Nikon, met Canon EOS R en Nikon Z, nu eindelijk een volledig nieuw camerasysteem hebben aangekondigd. Inderdaad, een nieuw systeem. Want het gaat niet alleen maar om een nieuwe camera. Een systeemcamera is van binnen anders opgebouwd dan een spiegelreflex en daarom zijn er bijvoorbeeld ook nieuwe lenzen nodig.

Olympus, Panasonic, FujiFilm en Sony hebben deze slag allang gemaakt en zijn daarmee de koplopers in systeemcameraland geworden. Terwijl Canon en Nikon nu pas aan het begin van hun transformatie staan. Een volledig nieuw camerasysteem introduceer je niet zomaar even van de ene op de andere dag. Het duurt vele, vele jaren om een gevarieerd aanbod op te bouwen. Ze moeten dus een enorme inhaalslag doen.

Canon EOS R camerasysteem

Canon en Nikon brengen dus allebei een nieuw camerasysteem uit. Waar hebben we het dan precies over? Canon introduceert het gloednieuwe Canon EOS R systeem, als opvolger van het inmiddels dertig jaar oude Canon EOS dat in 1987 het levenslicht zag. Bij EOS sprak je nog over een spiegelreflex, maar bij EOS R is dat dus een systeemcamera. De nieuwe generatie van digitale camera’s. Over de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee soorten camera’s heb ik eerder geschreven.

Onderdeel van dit EOS R systeem is een nieuwe RF lensvatting (de lens mount). Dat is de plek waar je het objectief op de camera bevestigt. Deze lensvatting is groter geworden en er wordt op een andere manier gecommuniceerd tussen camera en lens. Dat moet voor betere prestaties en een hogere beeldkwaliteit zorgen en maakt allerlei handige extra slimmigheidjes mogelijk. Vanwege deze nieuwe RF lensvatting, moeten er dus meteen ook nieuwe objectieven uitkomen.

Canon EOS R

Drie lensadapters

Jouw huidige EF (full frame) en EF-S (APS-C) lenzen van het Canon EOS camerasysteem passen daar gewoon niet op. Tenzij je een speciale lensadapter gebruikt. Best wel bijzonder is dat er zelfs drie van deze lensadapters uitkomen. Allereerst is dat de recht-toe-recht-aan Canon Mount Adapter EF-EOS R, waarmee je al je EF en EF-S lenzen op een moderne EOS R systeemcamera kunt gebruiken.

Daarnaast komt er een variant met een zogenaamde control ring.: de Canon Control Ring Mount Adapter EF-EOS R. Met de ring op deze adapter kun je een camera-instelling naar keuze veranderen. Zo’n control ring zit trouwens ook op de nieuwe RF lenzen. Omdat de EOS R systeemcamera ook nog eens een multi-function bar krijgt om camera-instellingen te veranderen, kun je straks met de combinatie van bar en ring veel van de belangrijke instellingen heel makkelijk en snel aanpassen, zonder de camera van je oog te hoeven halen.

Dan is er als derde en laatste variant nog een zogenaamde Canon Drop-in Filter Mount Adapter EF-EOS R. In deze lensadapter kun je een circulair polarisatiefilter of een variabel grijsfilter plaatsen. Dat is onder andere superhandig als je bijvoorbeeld een groothoeklens met vaste zonnekap gebruikt waarop je anders alleen via ingewikkeld kunst en vliegwerk een filtersysteem kunt monteren.

Vier RF objectieven en één EOS R camera

Om te beginnen komen er vier lenzen op de markt. Dat zijn de RF 28-70mm f/2L USM, RF 50 mm f/1.2L USM, RF 24-105mm f/4L IS USM en de RF 35mm f/1.8 MACRO IS STM. Volgend jaar (en uiteraard in de jaren erna ) zullen er steeds meer RF lenzen beschikbaar komen.

In eerste instantie kondigde Canon één EOS R systeemcamera aan, die meteen ook de naam Canon EOS R droeg. Er zit dus (nog) geen modelnummer in deze naam. Enige tijd later is ook de aantrekkelijk(er) geprijsde Canon EOS RP op de markt gekomen.

Het gaat trouwens om een full frame camera (volbeeld oftewel 35 millimeter formaat). Voor APS-C moet je dus nog steeds bij het al langer bestaande Canon M systeem zijn. Over de verschillen tussen full frame en APS-C en wat voor jou de beste keuze is, heb ik eerder geschreven.

Alle Canon EOS R camera’s (los met lensadapter en als kit met extra objectief) bij CameraNu
Alle Canon EOS R camera’s (los met lensadapter en als kit met extra objectief) bij Camera Express

Nikon Z camerasysteem

Nikon pakt al meteen uit met twee full frame systeemcamera’s. Het zijn de Nikon Z7 en de goedkopere Nikon Z6. De Nikon Z7 komt als eerste uit, de Nikon Z6 volgt ongeveer een maandje later. Het nieuwe camerasysteem heet Nikon Z. De nieuwe Z lensvatting van deze systeemcamera’s is ook weer groter dan de oude F lensvatting die we kennen van de Nikon-spiegelreflexen, maar het verschil is veel groter dan bij Canon.

Dit komt doordat Canon in de vorige eeuw bij de overgang naar EOS de lensvatting al een flink stuk vergroot heeft. Nikon heeft dit toen om compatibiliteitsredenen niet gedaan en doet daarom nu een extra grote inhaalslag met de Z lensvatting. Een grotere lensvatting maakt lichtsterkere lenzen mogelijk en moet ook een betere beeldkwaliteit opleveren.

Alle Nikon Z camera’s (los of als kit met objectief / lensadapter) bij CameraNu
Alle Nikon Z camera’s (los of als kit met objectief / lensadapter) bij Camera Express

Nikon Z7

S-line objectieven

De objectieven van je huidige Nikon-spiegelreflex (F lensvatting) kun je gewoon blijven gebruiken, zolang je de FTZ adapter gebruikt. De eerste nieuwe lenzen die uitkomen zijn de NIKKOR Z 24-70mm f/4 S, NIKKOR Z 35mm f/1.8 S en de NIKKOR Z 50mm f/1.8 S. Andere objectieven staan gepland voor 2019 en later. Zoals je aan het achtervoegsel ziet, heeft Nikon de zogenaamde S-Line bedacht. Volgens Nikon zijn de prestaties en de beeldkwaliteit van deze objectieven verbeterd ten opzichte van vergelijkbare conventionele (F lensvatting) objectieven.

Nikon Z7 en FTZ adapter
Met een FTZ adapter kun je F mount objectieven blijven gebruiken.

Alle Nikon Z camera’s (los of als kit met objectief / lensadapter) bij CameraNu
Alle Nikon Z camera’s (los of als kit met objectief / lensadapter) bij Camera Express

En nu?

Zowel Canon als Nikon slaat dus een volledig nieuwe weg in. Met nieuwe camera’s en nieuw ontworpen objectieven. Dit betekent nogal wat. Is het einde van de spiegelreflex nu in zicht? Is het verstandig om nu al over te stappen op een systeemcamera, of kun je beter nog even wachten? Daar ga ik in dit vervolgartikel diep op in.