FujiFilm heeft een gloednieuwe versie uitgebracht van de bij zo veel mensen geliefde Fujinon XF27 f/2.8 pancake lens en dat is de Fujinon XF27 f/2.8 R WR geworden. Het is een soort Mark ii maar toch niet helemaal. De nieuwe lens heeft een aantal gewilde verbeteringen aan boord, maar is op andere punten gelijk gebleven aan het vorige (originele) model. In dit artikel lees je alles over mijn ervaringen in de praktijk met dit nieuwe objectief. Hoe bevalt deze super lichte en compacte lens, wat heb je eraan, wat zijn de voordelen en zijn er ook nadelen?
Voordat we beginnen: ik heb deze lens zelf gekocht, dit artikel is niet gesponsord en ik ben geen ambassadeur van FujiFilm of welk merk dan ook.
Los gekocht
Doordat ik de Fujinon XF27 f/2.8 R WR los heb gekocht en niet als kit met de FujiFilm XE-4, heb ik er helaas extra veel voor moeten betalen. Maar ja, ik heb al een FujiFilm X-E3 en die is pas een half jaar oud, dus zat er niets anders op. Koop jij de kit, dan heb je de lens voor een schijntje, of althans vergeleken met de volle prijs die ik ervoor heb betaald.
Eind januari heb ik een pre-order gedaan bij Cameranu.nl. Dat was rond de wereldwijde annoncering. Daardoor kreeg ik deze lens al op 31 maart in handen en heb ik er inmiddels een maand mee gefotografeerd. De lens is nog erg schaars, dus als jij er eentje te pakken krijgt, heb je veel geluk.
Wat wordt er allemaal meegeleverd met het objectief? Allereerst een lensdop voor op de lens zelf. Daarnaast een mooie kleine metalen zonnekap die je op het objectief schroeft en een plastic lensdop die je daar weer overheen schuift. Ook zit er een lens pouch bij die ik zelf nooit gebruik en uiteraard is er een instructieboekje. Het schijnt trouwens dat de metalen zonnekap met het extra lensdopje niet altijd in de kitversie aanwezig is, of dat dit per land varieert. Dat is wel iets om even in de gaten te houden. Al krijg je zoveel korting als je de kit koopt, dat ik mij daar persoonlijk niet druk om zou maken.
Wanneer koop je deze lens?
Allereerst zit het brandpunt met 27 millimeter erg mooi tussen 23 en 35 millimeter in. De ongeveer 41mm (full-frame equivalent) van de XF27 zorgt voor een natuurlijk perspectief. Hij is niet zo wijd als de XF23 (35mm FF equivalent) en net wat minder krap dan de XF35 (53mm FF equivalent). Dus als de ene naar jouw smaak te wijd is en de andere te krap, dan is dit de ideale lens voor jou. Voor mij is het dat in ieder geval. Want ik merk dat ik nu nog maar amper van lens wissel, terwijl ik dat met de 23mm en 35mm toch wel regelmatig deed (als is dat meestal van 35 naar 23 en zelden andersom). Zelf heb ik de zogeheten Fujicron-versies van deze twee lenzen. Dat zijn de lichte en compacte XF23 f/2 en de XF35 f/2, beide WR (weerbestendig).
Deze lenzen zitten redelijk dicht bij elkaar wat betreft beelduitsnede, want van 23 naar 35mm is een vergroting van slechts 1,5 keer (de helft meer). En de XF27 zit daar dus precies tussenin, waardoor het van 23 naar 27mm en vervolgens van 27 naar 35mm in beide gevallen een vergroting is van 1,25 keer (een kwart erbij). En toch is er een duidelijk verschil te zien op 27mm, vandaar dat het zo prettig is als je vaak twijfelt tussen de XF23 en XF35.
Voor mij combineert mijn FujiFilm-camera met XF27 perfect met mijn Ricoh GR iii, want die komt uit op 28 mm (18mm APS-C). Daardoor kan ik nu met twee favoriete brandpunten tegelijk werken. Van 28mm naar 41mm is opnieuw een vergroting van 1,5x.
Verder is de Fujinon XF27 f/2.8 R WR superplat en enorm licht. Het is een pancake lens, dus gecombineerd met een kleine camera heb je een enorm handzaam setje. Denk aan de X-E4 of in mijn geval X-E3, maar ook andere en grotere camera’s zoals de X-T30, X-T4 of X-S10 maak je er lekker compact mee.
Gecombineerd met de X-E3 of X-E4 of X-T30 past hij zelf makkelijk in een niet al te kleine jaszak, maar natuurlijk ook in je (hand)tas. Of je draagt hem om je nek, maar wel onder je jas om lekker onopvallend over straat te lopen, of tijdens het reizen met tram of trein. Wat ook nog kan is hem in een klein cameratasje stoppen dat je aan je riem bevestigt.
Het is een soort X100V, maar dan veel goedkoper en met verwisselbare lenzen!
Kenmerken van dit nieuwe model
Wat is er nieuw op en aan deze lens? Er zit een mooie diafragmaring op, wat vooral ideaal is omdat je op FujiFilm-camera’s zoveel met fysieke knoppen kunt regelen. Verder is hij nu WR oftewel Weather Resistant. De lens kan tegen wat regendruppels of een beetje spatwater. Verder is hij nagenoeg hetzelfde als het voorgaande en tevens originele model. Zowel optisch als wat betreft de AF-motor, volgens FujiFilm.
Vooral dat laatste vind ik zelf jammer. Ik had liever een volledige upgrade gezien, een echte mark II dus, om hem helemaal up-to-date te krijgen. Dan was dit echt een ideale lens geweest, net zoals de X-E4 de ideale camera was geweest als FujiFilm niet zoveel knoppen eraf had gehaald. Maar ja, helaas lijkt het niet de missie van fabrikanten om dingen perfect te maken ;-) Daarnaast varieert wat perfect is per persoon.
Het gevolg is dat de Fujinon XF27 f/2.8 R WR optisch hetzelfde presteert als de Fujinon XF27 f/2.8. Is dat erg? Dat heb ik getest, de beelden zien er prima uit en kunnen de concurrentie met de nieuwe Fujicron-lenzen heel goed aan. Hij is bijna net zo goed als de XF23 f/2, en naar mijn idee een fractie beter dan de XF35 f/2, maar je moet er heel goed voor kijken, dus waar hebben we het dan nog over. Het is dus zeker geen slechte lens, integendeel zelfs, het is juist een erg goede lens. Daar was ik toch wel een beetje huiverig voor, want ik zie, lees en hoor daar wisselende verhalen over.
Om hier achter te komen heb ik met drie objectieven testfoto’s gemaakt: de XF23 f/2, XF27 f/2.8 en de XF35 f/2. Zowel vanuit hetzelfde standpunt, als op de plek waar de beelduitsnede hetzelfde is. Want om precies hetzelfde in beeld te krijgen, moet ik met de 23mm een stukje dichterbij gaan staan dan met de nieuwe 27mm, terwijl ik met de 35mm juist wat meer afstand moet nemen. Over zoomen met je voeten en zoomen met een lens, heb ik kort geleden deze verhelderende video gemaakt.
Dan kom ik op het voor mij enige grote nadeel van deze nieuwe lens en dat is het geluid van de AF-motor. Hij is nog rumoeriger dan ik had verwacht, net een koffiebonenmaler, echt een hard geratel. Nu is dat vooral binnen goed te horen en met name bij een laag contrast of bij weinig licht, omdat er dan naar focus gezocht moet worden (de AF-motor gaat dan “hunten”). Buiten merk ik er weinig van. Dat komt misschien ook door de grotere ruimte, omdat je daar minder last hebt van echo en weerkaatsing. Buiten is hij snel met scherpstellen en hooguit hoorbaar. Niemand zal verbaasd jouw kant uitkijken waarom je koffiebonen staat te malen.
Het geluid en de iets langzamere auto focus vallen eigenlijk pas op als je na een tijdje de XF27 gebruikt te hebben, eventjes de XF23 er weer op zet. Ik vroeg mij af of er wel een lens op de camera zat en of hij het wel deed. Want ik hoorde en voelde helemaal niets. De AF van deze XF23 f/2 is dan ook bliksemsnel en geruisloos. Nogmaals, de XF27 is snel met scherpstellen, vooral onder goede lichtomstandigheden. Binnen bij weinig licht of slecht contrast is hij wat langzamer, waar dan zou ik denk ik sowieso liever een ander objectief gebruiken (zoals de XF23).
Het geluid is dan ook het enige nadeel. Een ander punt, ik durf het eigenlijk geen nadeel te noemen, is dat het voorste lenselement een stukje naar buiten komt bij het scherpstellen. Maar het is nu eenmaal een pancake lens, als je een intern AF-mechanisme wilt hebben moet de behuizing een stuk eenmaal groter zijn en dan is het geen pancake-lens meer.
De metalen zonnekap is een leuke extra om minder last te hebben van lensflare en contrastverlies door laagstaande lichtbronnen (tenzij ze voor je in beeld staan natuurlijk). Daarnaast is het een goede bescherming van het voorste lenselement. Je kunt een filter op de lens schroeven (diameter 39mm), maar dan moet je wel eerst de zonnekap eraf afschroeven.
De diafragmaring is dus een welkome toevoeging. Zet wel altijd eerst het diafragma op A (automatisch diafragma) voordat je het objectief op je camera zet of hem er weer vanaf haalt. Hiermee vergrendel je deze ring. Want anders verdraai je de diafragmaring en klikt de lens misschien niet helemaal goed vast op de camera. Om het diafragma daarna weer in te stellen druk je het vergrendelknopje (A) in en kun je de ring weer naar wens verdraaien.
Alternatieven
Heb jij geen diafragmaring of WR nodig? Dan kun je als alternatief voor het originele model gaan. Die lens is inmiddels een stuk goedkoper geworden. Daarnaast kun je hem ook nog 2e-hands kopen, nu veel mensen overstappen op het nieuwe model. Op die manier kun je veel geld besparen, want de nieuwe versie is niet bepaald goedkoop (eerlijk gezegd vind ik dat hij minstens honderd euro lager geprijsd zou moeten zijn). De AF en optische kwaliteit moeten hetzelfde zijn, al heb ik daar zelf geen ervaring mee, want ik heb de originele lens zelf nooit gehad of gebruikt.
Verder is de XF23 f/2 een mooi alternatief. Dat objectief is muisstil en sneller, wat onder andere handig is voor video. Ook is hij één stop lichtsterker. Hij is alleen wel flink groter (langer) en ook zwaarder. Hij is zeker niet groot of zwaar, maar wel vergeleken met de piepkleine XF27, dat kan ook niet anders. Daarnaast heb je met de XF23 een merkbaar wijdere blik, omdat je meer richting groothoek gaat.
Conclusie
Zou ik de Fujinon XF27 f/2.8 R WR aanbevelen? Honderd procent ja! Als dit een brandpuntsafstand is waarmee je goed uit de voeten kunt, is het echt een heerlijke lens. Hij zit met 41mm mooi tussen (omgerekend) 35mm en 50mm. Dat is ideaal als je de XF23 /f2 en XF35 /f2 te wijd en te krap vindt, of merkt dat je regelmatig heen en weer schakelt tussen deze twee objectieven. De XF27 is een veelzijdige lens, met een prima beeldkwaliteit, de AF is lekker vlot (bij voldoende licht en contrast) en eigenlijk is het motorgeluid het enige nadeel.
Daarnaast is de XF27 ideaal als extra lens. Voor als je supercompact op stap wilt gaan. Denk aan vakanties, (zaken)reizen of straatfotografie. Uiteraard is hij ook heel goed te gebruiken bij reportages, portretten en landschappen. De XF27 is ideaal als EDC (Every Day Carry). Want vooral gecombineerd met een kleine camera krijg je zo een superkleine en lichte set. En nu eindelijk met diafragmaring en WR. Waarbij WR vooral handig is als ook jouw camera WR is – en de X-E4 en X-E3 zijn dat helaas niet. Maar dan nog, een camera houd je makkelijker droog met een plastic zak of een doekje dan een objectief. Daarom heeft een WR-lens naar mijn mening altijd wel toegevoegde waarde.
Dus ik zeg: meteen kopen als deze brandpuntsafstand iets voor jou is! Of je voor de originele Fujinon XF27 f/2.8 of de gloednieuwe Fujinon XF27 f/2.8 R WR gaat, laat ik helemaal aan jou over ;-)