Geplaatst op

Column: Case of turning on the power

Koop een apparaat in de winkel, ga naar internet en voorzie het van nieuwe functionaliteit, zonder er een cent extra voor te betalen. Het kan tegenwoordig! Enorm handig, toch?

Enkele maanden geleden kocht ik een MP3-speler zo klein als een aansteker. Het juweeltje loopt tien uur aan-één-stuk door op slechts één AAA-batterij. Daardoor hoef ik alleen maar met regelmaat wat verse ‘megjes’ muziek van de computer naar dit kleinood over te tanken. Megjes heb ik zat. Alleen al aan ID&T radio-samples heb ik inmiddels meer dan een gieg aan puur luistergenot bij elkaar gesprokkeld.

Vooral in het begin gebruik je zo’n ding altijd en overal. Tijdens het stuccen en laminaten van de nieuwe etage bovenop ons huis. Bij het stofzuigen, strijken en autorijden, ’s Morgens op het werk als het nog donker is en iedereen ergens in de file staat. ’s Avonds op de bank met een goed boek om het geluid van de televisie te overstemmen.

Op zekere dag besloot ik de website van de leverancier met een bezoek te vereren. Internet. Tegenwoordig is iedereen daar te vinden. Aanleiding was een opmerking in de summiere handleiding van de mp3-speler over het vernieuwen van de firmware, de software die in het apparaatje zit. De website was prima te lezen. Voor een Koreaan. Nadat ik de vreemde tekens van mijn scherm had gepoetst bleef alsnog een min-of-meer Engelstalige site over. Helaas was er geen nieuwe firmware beschikbaar. En ik ben nogal hebberig. Ik wilde graag gratis wat nieuwe leuke mogelijkheden hebben op mijn muziekspelertje!

Dus tikte ik een verlanglijstje in. Met de nodige beleefdheid en alles krampachtig nauwkeurig omschreven om vergissingen te voorkomen. Een ander land, een andere cultuur, niet iedereen begrijpt Engels even slecht, dus een misverstand is zo geboren en voor je het weet bekoelen de diplomatieke betrekkingen. Ik klikte op versturen en als dank kreeg ik een scherm vol vreemde tekentjes. Nou, dat was ook weer mooi mislukt. Alles was naar de bittenbak verdwenen. Opnieuw intikken dan maar? Neuh, laat maar gaan.

De dag erna ontving ik een bericht uit Korea. Hello. This is DyneTelecom. Thank you for your advise. We’ll try to do what you say. Thank you again.

Een glimlach verscheen op mijn gezicht. Iemand in Korea heeft mijn verzoek gelezen en ook nog de moeite genomen om een antwoord te sturen. Hoeveel duizenden kilometers wonen wij uit elkaar? Hoe verschillend zien onze levens eruit? Je gaat even achter je computer zitten, tikt een berichtje in en een heel stuk verderop op de aardbol komt iemand in actie. Gaaf! Maar zien is geloven, het is vast een beleefde manier om te zeggen: we nemen uw verzoek in overweging en gaan dan snel over tot de orde van de dag.

De dagen gaan voorbij. Weken. Een maand later bezoek ik de website van mijn Koreaanse vrienden maar weer eens en daar staat warempel een cadeautje voor mij klaar. Ik kan mijn ogen bijna niet geloven. Het duurt even voor ik de bijgeleverde instructies heb gedecodeerd, maar dan dringt tot mij door dat ál mijn wensen (op MP3-speler gebied althans) zijn vervuld. De firmware is vervangen door een krachtige opvolger. Een ware transformatie.

Van veel apparatuur kan de firmware worden vernieuwd, maar meestal blijft het bij een eenmalige update om de kinderziektes van een nieuw model te verhelpen. Voor deze MP3-speler is echter een complete revisie van de firmware uitgevoerd en is de functionaliteit van het apparaat minstens driemaal verbeterd.

O, het volgen van een cursus Koreaans-Engels is wel aan te bevelen. Ik begreep niet meteen waar onderstaande instructie van de nieuwe firmware precies over ging…

“This Resume function means that the returning function from changed set to the orignial set mode is supportive. It means original mode will be returned from changed mode on a exact song & second time. And, Case of turning on the power again accidently or intentionally, Screen will be set on a original mode which you set before.”