Geplaatst op

Column: First of four

Nog even en we zijn weer een zoekmachine rijker. Dit keer wel een heel bijzondere, dat moet gezegd worden. Konden we tot nu toe alleen naar woorden of zinnen in internetpagina’s zoeken, binnenkort zoek je net zo makkelijk naar foto’s met een bepaalde afbeelding.

Stel, je bent op zoek naar een foto van een rode Kever. Geef je dit op in een gewone zoekmachine, dan krijg je een lijst van tienduizend en tweehonderd pagina’s waarin deze woorden voor komen. Daar zit vast wel ergens een foto bij. Het is alleen wel even zoeken… Zou het niet makkelijker zijn een zoekmachine te gebruiken die alleen naar foto’s kijkt? En dat bedoel ik in de letterlijk zin: eentje die naar foto’s KIJKT.

Het heeft lang geduurd, maar eindelijk is hij er. In een experimentele fase, voorlopig nog beperkt toegankelijk, maar als je geluk hebt kun je hem een dezer dagen al eventjes uittesten. Mij is het inmiddels gelukt om www.first-of-four.com te verkennen. De naam schijnt te verwijzen naar de plek in de topvier van zoekmachines die de makers nog dit jaar denken te bereiken. Het is een zoekmachine die het web afstruint naar foto’s en ze vervolgens via geavanceerde patroonherkenning scant om te bepalen wat er precies op de afbeeldingen staat. Hierdoor is de zoekmachine niet afhankelijk van de omschrijving die een fotograaf sporadisch aan zijn foto meegeeft, nee, als je zoekt naar een rode Kever, dan krijg je die ook gegarandeerd te zien. De zoekmachine is opvallend betrouwbaar én snel.

De zoekmachine is zelfs zo geavanceerd, dat naar diverse eigenschappen kan worden gezocht. Zo vond ik binnen drie minuten een rode kever met een blauwe motorkap. De toevoeging dat er een kratje bier naast moest staan, leverde helaas geen enkele foto op. Navraag bij de bouwers van de software bracht aan het licht dat dit geen bug is. De foto die je zoekt moet natuurlijk wel ergens op internet bestaan! Ook geeft men schoorvoetend toe dat de robots, de kleine programma’s die in het hele internet op zoek gaan naar foto’s en ze aan de zoekmachine toevoegen, nog minstens een week nodig hebben om de database op ongeveer tachtig procent van zijn beoogde grootte te brengen.

Zoals bij elke technologische ontwikkeling heeft de sexindustrie meteen een onbedoelde mogelijkheid ontdekt. Het blijkt dat je net zo makkelijk zoekt op breedgeschouderde man met wasbordje, als op blonde dame met niet al te veel kleren aan.

Update: Dit artikel / deze column was oorspronkelijk bedoeld als 1 april grap (in 2005). Vandaar ook de titel en de naam van de zogenaamde website: first of four… oftewel: één april. Inmiddels, vele jaren later, is het allang geen broodje-aap-verhaal meer, nu de inhoud van foto’s daadwerkelijk wordt geanalyseerd door zoekmachines en je er dus op kunt zoeken.