Geplaatst op

Column: In beeld

Na het werk loop ik voor een afzakkertje café De Vergadering binnen en bel naar huis om te zeggen dat ik iets later kom. Ik meld dat ik nog in Vergadering zit. Gisteren kwam ik ook laat thuis, ik belde toen vanaf de Zaak. Daar zat ik heerlijk in de zon, op het terras van ook weer zo’n café met handige naam.

Belt je partner met ongeveer deze mededeling, maar hoor je aan de andere kant van de lijn geluiden die niet meteen aan een zakelijke omgeving doen denken? Verras je partner dan met een nieuwe telefoon. Steeds vaker zit daar een camera ingebouwd. Laat hem of haar gewoon een foto van de omgeving maken. Gezien deze ontwikkeling zou het mij niet verbazen als er binnenkort posters in cafés verschijnen, waarop een verhitte vergadering of een kantoortuin met zwoegende werkers is te zien. Richt tijdens het gesprek de camera op het gewenste tafereel, en het thuisfront is gerustgesteld.

Voor criminelen zijn mobiele telefoons altijd erg handig geweest. Prepaid is lekker anoniem en zodra het belkaartje leeg is, of ze de boel niet vertrouwen, gooien ze het kaartje weg en kopen (stelen) een nieuwe. Echter, de onderwereld zit vast niet te wachten op telefoons met ingebouwde camera. Een medecrimineel met zijn telefoon in de hand komt al snel bedreigend over.

Voor opsporingsdiensten is de mobiele telefoon met camera juist een geschenk uit de hemel. Kort geleden werd bekend dat bepaalde telefooncentrales wel heel vreemde mogelijkheden bieden. De geheime dienst uit het land van herkomst kon waar ook ter wereld op zo’n centrale inbreken en alle gesprekken afluisteren. Het zou mij niets verbazen als ook in mobiele telefoons snufjes zijn ingebouwd waar wij geen weet van hebben.

Met een mobiele telefoon ben je te traceren, dat wisten we al. Niet tot op de centimeter, maar nauwkeurig genoeg voor een precisiebombardement. Als iemand ook nog op afstand de camera in jouw telefoon kan activeren, waarna het als een webcam de omgeving laat zien, is dat een leuke aanvulling op de positiebepaling. Ze hoeven alleen maar te wachten tot je gebeld wordt en je het toestel tegen je oor drukt. Of ze bellen je gewoon zelf even op, als het allemaal wat te lang duurt.