Geplaatst op

Column: Digitale fotografie

Digitale fotografie. Wie krijgt er niet mee te maken. Zelfs mijn dochtertje van vijf jaar heeft haar eigen digitale camera en schiet daar leuke plaatjes mee (zie mijn column Kiekjes). Wat eens temeer bewijst hoe kinderlijk eenvoudig deze camera´s te gebruiken zijn.

Nou heeft mijn dochtertje een iets andere camera dan ikzelf. Allereerst is daar het prijsverschil, maar ook wat mogelijkheden betreft wijken beide modellen behoorlijk van elkaar af. En er bestaan momenteel nogal wat verschillende digitale camera´s! Voor iedereen zit er wel iets bij. Hierover straks meer, maar eerst iets anders. Zit iedereen eigenlijk wel op een digitale camera te wachten? Of sterker nog, móet iedereen nu aan de digitale camera? Ik vraag het mij af.

Digitaal of niet?

Vaak vraagt iemand mij om raad en wil dan weten welke camera hij het beste kan kopen. Mijn eerste wedervraag is steevast: wat wil je ermee gaan doen. Waarom wil je een digitale camera kopen. Een digitale camera is in vergelijking tot een gewone (analoge) camera namelijk een stuk duurder. Daarnaast zijn er prijzige geheugenkaarten nodig en soms nog een reserveaccu die vaak merk én model gebonden is.

Maak je af en toe foto´s op een feest of verjaardag en schiet je anderhalf filmpje vol op vakantie, waarom dan een digitale camera kopen? Neem gewoon je oude vertrouwde compact camera mee, die ligt nu toch maar in de kast stoffig te worden. Koop een of twee filmpjes en een verse batterij bij de Hema en klaar ben je. Komen er alleen nog ontwikkel- en afdrukkosten bij.

Bij een digitale camera komen veel meer aspecten kijken. De accu´s zijn snel leeg, dus een oplader moet mee op vakantie. Hoeveel foto´s passen er op de meegeleverde geheugenkaart, hoeveel geld heb je over voor één of meer extra geheugenkaarten? Heb je dat er écht voor over, voor die ene vakantie in het jaar?

In alle andere gevallen zeg ik: meteen doen! Kopen die camera! Want er gaat wat mij betreft niets boven een digitale camera. De kosten zijn niet gering, maar als je het kunt betalen en je denkt er na aanschaf niet te veel meer bij na, dan heb je een prachtig stuk gereedschap in handen.

Welke camera

Welke camera je moet kopen is een verhaal apart. Bestudeer eerst enkele fotobladen en computerbladen. Daarin vind je de meest recente modellen, vergelijkingen en tests. Beide soorten bladen hebben zo hun nut. In fotografiebladen worden vaak andere aspecten van een camera belicht dan in computerbladen. Ze vullen elkaar hierdoor aan. Ik kan daar verder weinig aan toevoegen.

Laat je niet te veel meeslepen door de pixelwedloop. Net als bij auto´s het aantal paardenkrachten en de acceleratiesnelheid als bepalend worden gezien, wordt er in cameraland geschermd met megapixels. In het algemeen geldt: meer is meestal beter, maar overdrijf het ook weer niet.

Koop geen camera met minder dan twee megapixels, die zijn niet van deze tijd. Die foto´s zullen je teleurstellen, ook al druk je ze misschien nooit af en bekijk je ze alleen op het scherm. Vanaf twee megapixels heb je een mooie camera, boven de vijf megapixels wordt het al snel onbetaalbaar. Wil en kan je vijfduizend euro uitgeven, laat mij je dan vooral niet tegenhouden.

Wat moet erop zitten

Waar kun je zoal op letten:

 • Bepaal eerst wat je met je camera wilt gaan doen. Verjaardagen en feestjes? Vakantie? Eropuit trekken in de natuur? Je kinderen vereeuwigen?
 • Het formaat van de camera. Trek je er speciaal op uit en vind je het gesleep met een grote camera niet erg. Of wil je het toestel altijd bij je hebben en moet het daarom op zakformaat zijn zodat je er geen last van hebt.
 • Groot en klein hebben beide zowel voordelen als nadelen. Net zoals een speaker ter grootte van een luciferdoosje niet het geluid kan produceren van een manshoge box, zul je samen met een kleine camera enkele beperkingen kopen.
 • Welke lens. Eén vaste zoomlens of verwisselbare lenzen. Welk zoombereik. Welke lichtsterkte.
 • Welke handmatige instellingen wil je persé zelf kunnen veranderen, of mag alles automatisch gebeuren.
 • Welke soort geheugenkaart wil je hebben.
 • Wil je verplicht worden dure accu´s te kopen, of kan de camera met normale oplaadbare (mini)penlights overweg.
 • Hoeveel geld wil je uitgeven.

Voor- en nadelen (ten opzichte van analoge fotografie)

In het kort zijn dit de nadelen van digitale fotografie:

 • Aanschaf van camera, accu´s en geheugenkaarten is duur.
 • De ontwikkelingen gaan snel, wat je nu koopt is morgen alweer verouderd en dus ook nog eens goedkoper.
 • De camera is kwetsbaarder. Veel gevoelige elektronica, behuizing en lens lopen bij een flinke stoot of val al snel schade op.
 • De camera is traag. Scherpstellen neemt kostbare tijd in beslag waardoor snelle actiefoto´s vrijwel onmogelijk zijn. Ook het moment tussen het indrukken van de ontspanknop en het daadwerkelijk maken van de foto kan bij sommige camera´s flink oplopen.

In het kort zijn dit de voordelen van digitale fotografie:

 • Ongekende mogelijkheden.
 • Dankzij het scherm zie je gemaakte fouten snel en niet pas bij het ophalen van je afdrukken. Hierdoor leer je ontzettend veel en gaan je prestaties in korte tijd aanzienlijk omhoog!
 • Schiet maar raak en bewaar thuis alleen de mooiste foto´s (voldoende geheugenruimte is dan wel een must).
 • Schiet een foto en gebruik hem meteen. Pas hem aan op de computer, print hem uit of stuur hem via internet naar familie, vrienden en bekenden. Niet wegbrengen naar een ontwikkelcentrale en wachten op je afdrukken.

(update: onderstaande onderwerpen heb ik toentertijd in 2003 (en later) niet meer uitgewerkt in deze blogpost, die zijn naderhand wel in mijn boeken en in artikelen in de bladen verschenen :-)

Compositie, kader, verhoudingen

Sluitertijd en diafragma

“Film”gevoeligheid

Zoom: optisch en digitaal, hoeveel

Contrast (extreem licht en donker)

Polarisatiefilter

Optische / digitale zoeker